Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zinderende uitputtingsslag brengt OranjeLeeuwinnen naar WK-finale!

Ruud Scheper
KNVB Media
3 juli 2019, 23:45

Jackie Groenen schreeuwt het uit nadat ze de Oranjevrouwen op een 1-0 voorsprong heeft gezet. - Foto: KNVB Media

De Oranjevrouwen zijn voor het eerst in de historie doorgedrongen tot de finale van het WK! In het Parc Olympique Lyonnais werd Zweden na een zinderende uitputtingsslag in de verlenging met 1-0 verslagen door een treffer van Jackie Groenen. Zondag wacht in de finale de nummer één van de FIFA-wereldranglijst; de Verenigde Staten.

Eén wijziging voerde bondscoach Sarina Wiegman door in haar basiself voorafgaand aan de halve finale tegen Zweden. Lineth Beerensteyn werd beloond voor haar sterke optredens in de voorgaande wedstrijden en mocht als rechtsbuiten starten. Het betekende dat Shanice van de Sanden genoegen moest nemen met een plaats op de bank.

Uitstekend werk

De eerste kans was voor de vrouwen van Wiegman. Uitstekend werk van Daniëlle van de Donk bracht Nederland in balbezit en ook met haar steekpass op Vivianne Miedema was niets mis. De spits van Oranje leek voor het eerst het Zweedse doel onder vuur te kunnen nemen, maar met een ultieme poging gleed de Zweedse captain Caroline Seger de bal van haar voet, voor ze uit kon halen.

De basiself voorafgaand aan het duel met Zweden.

Zweden, al jaren een grootmacht in het mondiale vrouwenvoetbal, had al snel een antwoord paraat. Vrijgespeeld door Sofia Jakobsson had Stina Blackstenius vrije doorgang tot het Nederlandse doel, maar Sari van Veenendaal kon met een prima reflex de poging pareren.

Van Veenendaal redt Oranje

Diezelfde Van Veenendaal moest niet veel later weer aan de bak, bij een gevaarlijke poging van Magdalena Eriksson. De vrije trap van de Zweedse linksback leek bij de tweede paal binnen te vallen, maar de keepster van Oranje kon met een ultieme poging nog net haar vingertoppen tegen het projectiel aan zetten en voorkwam daarmee een doelpunt.

Sari van Veenendaal weet ternauwernood de vrije trap van Magdalena Eriksson te keren.

Meer en meer nam Zweden het initiatief in het vervolg van de eerste helft. Tot uitgespeelde kansen kwamen de Oranjevrouwen niet meer, op een gekraakt schot van Beerensteyn na, terwijl Lina Hurtig namens Zweden een minuut of zes voor de pauze opnieuw de reflexen van Van Veenendaal testte. Die bleken andermaal uitstekend, waardoor beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers in gingen.

Zweden raakt de paal

Met Jill Roord als verrassende vervanger van de geblesseerde Lieke Martens veranderde er in het eerste gedeelte na de rust weinig aan het spelbeeld. Dat het kort na die pauze niet alsnog 0-1 voor Zweden werd, had Oranje opnieuw te danken aan een fenomenale reflex van Van Veenendaal. De keepster voelde vrijwel voortdurend aan haar pijnlijke hand, opgelopen bij een charge aan het begin van de wedstrijd van Jakobsson, maar wist met die zere hand wel de poging van Nilla Fischer tegen de paal aan te duwen.

Daniëlle van de Donk snelt door de Zweedse defensie.

Na een dik uur ging iedereen er eens goed voor zitten. Voor het eerst in de wedstrijd plaatste Sherida Spitse zich achter een corner en direct was het alarmfase één in het Zweedse doelgebied. Terecht, zo bleek, want de kopbal van Miedema werd ternauwernood door Hedvig Lindahl tegen de lat aan geslagen. Het bleek de opmaat tot een slotfase waarin de spanning om te snijden was. Bijna trok Oranje aan het langste eind in de blessuretijd, maar een knal van de ingevallen Van de Sanden werd door Lindahl tot corner verwerkt. Verlengen, zo luidde het verdict.

Groenen doet het!

In die verlenging nam Nederland vanaf het begin af aan de touwtjes stevig in handen. Leek de tank bij de Zweedse speelsters wel zo'n beetje leeg, de OranjeLeeuwinnen hadden ergens nog een extra vaatje brandstof gevonden. De beloning volgde al in de eerste helft van de verlenging. Met een perfecte uithaal in de verre hoek liet Jackie Groenen de Zweedse doelvrouw kansloos.

De zo vurig gewenste treffer plaatste Oranje in een zetel. Een zetel die het niet meer verliet in het vervolg van de verlenging. Geen moment kwamen de vrouwen van Wiegman werkelijk in de problemen, waardoor het zich kan opmaken voor de belangrijkste wedstrijd ooit in de historie van het vrouwenvoetbal; de finale van het WK, aanstaande zondag om 17 uur tegen de Verenigde Staten. Wat een prestatie!
Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Zweden.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen