Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Matchwinner Martens geniet: 'Beetje geluk hoort erbij'

Ruud Scheper
KNVB Media
25 juni 2019, 23:45

Lieke Martens was van onschatbare waarde voor de OranjeLeeuwinnen dinsdagavond. - Foto: KNVB Media

Er was wat kritiek op het spel van Lieke Martens in de poulefase van het WK, maar met twee treffers in de met 2-1 gewonnen achtste finale tegen Japan snoerde de buitenspeelster van Oranje haar critici de mond. En, belangrijker nog, daarmee schoot ze de Oranjevrouwen voor het eerst in de historie naar de kwartfinale op een WK.

“Het was moeizaam, we hadden het heel zwaar op het laatst”, moest ook de matchwinner na afloop voor de camera van de NOS toegeven. “Maar dat maakt helemaal niks uit. We zijn hartstikke blij met de overwinning.”

Goede eerste helft

Ja, getwijfeld aan een goede afloop had ze in die slotfase wel, zo was Martens eerlijk. “Op het laatst zie je dat Japan echt aan het drukken is en dat ze goede kansen krijgen. Maar ik vind wel dat we een heel goede eerste helft hebben gespeeld, dat we toen echt beter waren dan Japan.”

Ik ben blij dat ik vandaag heb laten zien wat ik wel kan

Een minuut voor tijd kreeg Oranje een ietwat omstreden strafschop en was Martens er snel bij om de penalty op te eisen. “Ik vroeg meteen aan Sherida (Spitse red.) of ik hem mocht nemen. Ik voelde me goed in de wedstrijd zitten. En Sherida gaf hem aan me gelukkig.” Oog in oog met Ayaka Yamashita faalde ze niet.

Geen lange neus

Een lange neus naar de critici wilde de matchwinner ondanks haar twee goals evenwel niet maken. “Ik zeg ook eerlijk; ik heb twee mindere wedstrijden gespeeld. Het hoort erbij. Ik ben blij dat ik vandaag heb laten zien wat ik wel kan. Soms moet je een beetje geluk hebben en dat hebben we vandaag gehad.”

Bij die woorden kon keepster Sari van Veenendaal zich alleen maar aansluiten. De goalie onderscheidde zich met name in de tweede helft met een paar knappe reddingen. “Zeker de tweede helft was natuurlijk wel moeizaam. Ik denk dan niet; 'het komt niet meer goed', wel 'er moet iets veranderen'. Maar uiteindelijk weet ik ook dat hoe langer het gelijk blijft, hoe groter de kans is dat wij ook kansen krijgen met zo’n voorhoede.”

Euforie alom

Als je ziet wat we neerzetten, dan mogen we daar echt heel trots op zijn

En zo gebeurde het. “Als je in de 89e minuut de winnende goal maakt, kan ik wel zeggen dat er alleen maar euforie is", lachte ze.  "Maar de komende dagen gaan we heel kritisch kijken naar hoe we hebben gevoetbald. Ik denk ook dat we wel vertrouwen kunnen halen uit de eerste helft, want daarin liep het wel. Maar goed, we gaan naar de kwartfinale en we schrijven daarmee wel weer historie. Als je ziet wat we neerzetten, dan mogen we daar echt heel trots op zijn.”

Trots was ook bondscoach Sarina Wiegman. "Maar we zijn door het oog van de naald gekropen", was ze eerlijk. Tevreden was de bondscoach vooral met het vertoonde spel in de eerste helft. "Ik vind dat we een van onze beste helften hebben gespeeld die ik mij kan heugen." En over de kwartfinale tegen Italië, aanstaande zaterdag in Valenciennes: "Ik denk dat wij in staat zijn om te winnen van Italië. Er staat echt een team dat wil strijden en het samen wil doen. Alles is mogelijk".

Oranjevrouwen kwartfinalist Oranjevrouwen kwartfinalist Lees hier het wedstrijdverslag.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen