Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen kwartfinalist na zinderende ontknoping tegen Japan

Ruud Scheper
KNVB Media
25 juni 2019, 23:00

Lieke Martens juicht nadat ze Oranje op een 1-0 voorsprong heeft gezet. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn voor het eerst in de historie doorgedrongen tot de kwartfinales van een WK. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg na een zinderende ontknoping Japan met 2-1 en nam daarmee revanche voor de verloren achtste finale van vier jaar geleden, toen Japan met dezelfde cijfers te sterk was. Zaterdag wacht Italië in de kwartfinale.

Wiegman had in de basiself een plaatsje ingeruimd voor de weer volledig herstelde Stefanie van der Gragt, die de pouleduels met Kameroen en Canada nog aan zich voorbij had moeten laten gaan. Daardoor moest Anouk Dekker op de bank plaatsnemen.

IJzersterk begin

Oranje begon uitstekend aan het duel. Direct vanaf de start werd Japan naar achteren gedrongen. Het resulteerde vrijwel meteen in een enorme mogelijkheid voor Vivianne Miedema. De spits zag de bal echter, op aangeven van Lieke Martens, via haar tegenstander ternauwernood aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn gaan.

De basiself voorafgaand aan het duel met Japan.

Na een kwartier werd de Nederlandse dadendrang beloond. Een lage corner van Sherida Spitse werd bij de eerste paal door Martens met de buitenkant van de schoen verlengd, waarna het projectiel, licht getoucheerd door de Japanse spits Yuika Sugasawa, in de verre hoek achter de kansloze Ayaka Yamashita belandde.

Japan reageert

Was Japan tot dat moment nog niet een keer gevaarlijk voor Sari van Veenendaal opgedoken, vlak na de openingstreffer lukte dat wel. Sterker nog, de gelijkmaker lag bijna al binnen een minuut tegen de touwen. Gelukkig voor Van Veenendaal spatte de inzet van uitgerekend Sugasawa uiteen op de buitenkant van de paal.

In het vervolg van de eerste helft bleven tot kort voor rust grote kansen uit, mede door attent keeperswerk van Yamashita, die de Nederlandse mogelijkheden in de kiem smoorde. Eigenlijk uit het niets kwamen de Japanse vrouwen op gelijke hoogte. Een slim steekpassje van Mana Iwabuchi werd door de vrijgelopen Yui Hasegawa in het dak van het doel geschoten. Nu duurde het niet lang voor Oranje een antwoord klaar had, maar de inzet van Miedema werd gekeerd door Yamashita, waardoor beide teams met een 1-1 ruststand de kleedkamers in gingen.

Goed uit de startblokken

Net als in de eerste helft namen de OranjeLeeuwinnen ook in de beginfase van de tweede helft het initiatief in handen. Het resulteerde wederom in een paar mogelijkheden. Zo had Yamashita na een vrije trap van Spitse alle moeite om de bal uit haar doel te houden.

Lieke Martens was beslissend met twee treffers.

Na een dik uur deed Japan voor het eerst in de tweede helft van zich spreken via Emi Nakajima. Met een prima safe maakte Van Veenendaal de inzet van de Japanse middenvelder onschadelijk. Niet veel verscheen Japan opnieuw gevaarlijk voor Van Veenendaal, maar de goalie hoefde ditmaal niet in actie te komen.

Martens brengt de verlossing

Na een kopkans voor Miedema, gekeerd door Yamashita, was het in de slotfase andermaal Japan dat de klok sloeg. Een pegel van Hina Sugita spatte uiteen op de lat, Van Veenendaal wist een poging van Yuka Momiki ternauwernood te keren, terwijl Nakajima de bal in kansrijke positie over knalde.

Oranje hapte naar adem, maar kreeg uit het niets een ietwat omstreden strafschop toen een inzet van Miedema van dichtbij op een Japanse arm belandde. Martens bleef ijskoud vanaf elf meter en schoot Oranje voor het eerst in de historie naar de kwartfinale van het WK. Daarin treedt de ploeg van Wiegman zaterdag in Valenciennes aan tegen Italië, dat eerder op de avond China met 2-0 versloeg. De aftrap van dat duel is om 15.00 uur.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Japan.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen