OranjeLeeuwinnen loten Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen

KNVB Media
KNVB Media
8 december, 18:45

Nederland en Canada speelden op het WK van 2015 met 1-1 gelijk. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen nemen het komende zomer tijdens het WK opnieuw, net als in 2015, in de groepsfase op tegen Canada en Nieuw-Zeeland. Kameroen is het vierde land in poule E.

Speelschema

DatumTijdStadionThuisUit
Dinsdag 11 juni15:00Stade Océane, Le HavreNieuw-ZeelandNederland
Zaterdag 15 juni15:00Stade du Heinaut, ValenciennesNederlandKameroen
Donderdag 20 juni18:00Stade Auguste Delaune, ReimsNederlandCanada

Canada

De Canadese vrouwen, bij het WK in 2015 nog automatisch gekwalificeerd als gastland, moesten zich voor Frankrijk weer gewoon kwalificeren. Dat bleek geen enkel probleem. Via onder meer overwinningen van 12-0 op Cuba en 7-0 op Panama kwam het team in de finale van de CONCACAF Women’s Championship 2018, wat een plek op het WK opleverde. In de finale bleken de Amerikaanse buren overigens met 2-0 te sterk. Canada (5e op de FIFA-ranking) is een reguliere deelnemer aan het WK, alleen de eerste editie in 1991 ging aan de Canadezen voorbij. Tijdens de zes eerdere WK’s slaagde Canada er niet in een podiumplaats op te eisen. De Deen Kenneth Heiner-Moller moet daar als bondscoach in 2019 verandering in brengen.

Nederland en Canada speelden 12 keer tegen elkaar. De Canadese vrouwen trokken in negen gevallen aan het laatste eind, drie keer werd het gelijk. Tijdens het WK in Canada behaalden de OranjeLeeuwinnen in het laatste groepsduel dankzij een treffer van Kirsten van de Ven een knap 1-1 gelijkspel. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was op 10 april 2016. In het Jan Louwers Stadion in Eindhoven kwamen de Canadese vrouwen via Sinclair en Beckie op een 0-2 voorsprong, voordat Stefanie van der Gragt wat terug deed.  

In Parijs werd er geloot voor de zes groepen. — Foto: FIFA/Getty Images

Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse vrouwen waren aanwezig bij de allereerste editie van het WK in 1991, maar moesten vervolgens wachten tot 2007 voor een volgend optreden. Ook in 2011 en 2015 wisten de Football Ferns zich te kwalificeren, maar eenmaal op het toernooi aanbeland, ging het steevast mis. Op alle vier de toernooien eindigde Nieuw-Zeeland als vierde en laatste in de groep. De Nieuw-Zeelandse vrouwen kwalificeerden zich voor Frankrijk door de OFC Women’s Nations Cup winnend af te sluiten. De Schot Tom Sermanni is sinds 2018 bondscoach van de Football Ferns, die momenteel de 19e plaats op de FIFA-ranking innemen.

Nederland en Nieuw-Zeeland speelden zes keer tegen elkaar, voornamelijk in het kader van de Cyprus Cup. Meest memorabele duel is het WK-debuut van de OranjeLeeuwinnen op het WK 2015 in Canada, waar Lieke Martens Nederland met een prachtig doelpunt langs Nieuw-Zeeland schoot.

Lieke Martens maakte in 2015 het eerste Nederlandse doelpunt op een WK tegen Nieuw-Zeeland.

Kameroen

Kameroen neemt, net als Nederland, voor de tweede keer deel aan een WK-eindronde en net als Nederland maakte het land zijn debuut op het WK 2015 in Canada. Daar wisten de ‘Ontembare Leeuwinnen’ als tweede, achter Japan maar voor Zwitserland en Ecuador, te eindigen in de groep. In de achtste finale ging Kameroen, nummer 46 op de FIFA-ranglijst, vervolgens onderuit tegen China.

Kameroen haalde bij de Women’s Africa Cup of Nations 2018 de halve finale, waarin Nigeria te sterk bleek. Daardoor moesten de Ontembare Leeuwinnen het in de troostfinale, waarin behalve de derde plaats ook een WK-ticket op het spel stond, opnemen tegen Mali. Een 4-2 overwinning bezorgde Kameroen een bronzen medaille en een ticket voor Frankrijk. Bondscoach bij Kameroen is Joseph Ndoko, die in 2017 Enow Ngachu verving. De OranjeLeeuwinnen en de Ontembare Leeuwinnen kwamen elkaar nog niet eerder tegen op het voetbalveld.

Sarina Wiegman tevreden: 'Geen slechte loting'De reactie van bondscoach Sarina Wiegman op de loting.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven