Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onze Leeuwinnen, deel 3: Jackie Groenen

KNVB Media
KNVB Media
12 juli 2017, 13:45
1:02

Jackie Groenen: van judotalent tot Leeuwin. - Foto: KNVB Media

In aanloop naar het EK Vrouwen, dat zondag 16 juli begint, presenteert OnsOranje een aantal belangrijke speelsters in de selectie van bondscoach Sarina Wiegman. In deel 3: Jackie Groenen.

Krijg geen ruzie met Jackie Groenen. Want de middenvelder is niet alleen talentvol op het veld, ook op de judomat kan ze goed uit de voeten. Ze behaalde diverse nationale titels op jeugdtoernooien, en behaalde zelfs brons op het EK onder 17. Uiteindelijk koos ze voor haar grote liefde voetbal.

Jackie Groenen in actie tegen Wales.

Een keuze waar ze geen spijt van heeft gekregen. In tegenstelling tot de meeste speelsters van Oranje heeft ze geen Eredivisie-ervaring. Via VV Riel, Wilhelmina Boys en SV Rood-Wit Veldhoven kwam ze als zeventienjarig talent bij SG Essen in de Bundesliga terecht. Ze bracht het hier tot zes duels in de hoofdmacht en vertrok toen naar FCR 2001 Duisburg. Na een 'tussenjaar' bij Chelsea is ze inmiddels weer terug in Duitsland bij 1.FFC Frankfürt.

Niet meer weg te denken kracht

Groenen is een echte middenvelder; een balafpakker met een drive naar voren. Ze laat zich niet snel van de bal zetten en zoekt altijd een creatieve oplossing. Dit bleef ook in Nederland niet onopgemerkt. Ze kwam uit voor Onder 17 en Onder 19 om vervolgens in 2016 te debuteren bij de OranjeLeeuwinnen, in het oefenduel tegen Denemarken.

Inmiddels is ze een niet meer weg te denken kracht in de selectie van bondscoach Sarina Wiegman. Ze speelde negentien interlands en scoorde daarin één keer. Groenen is klaar om met Oranje Europa te veroveren; een klus waar ze ooit als jeugdig judotalent al aan begonnen was.

Deel 1 Deel 1 In deel 1 van de portretserie Onze Leeuwinnen: Lieke Martens. Deel 2 Deel 2 In deel 2 van de portretserie onze Leeuwinnen: Shanice van de Sanden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen