Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onze Leeuwinnen, deel 2: Shanice van de Sanden

KNVB Media
KNVB Media
10 juli 2017, 15:45
1:14

Shanice van de Sanden is een van de grote publiekslievelingen. - Foto: KNVB Media

In aanloop naar het EK Vrouwen, dat zondag 16 juli begint, presenteert OnsOranje een aantal belangrijke speelsters in de selectie van bondscoach Sarina Wiegman. In deel 2: Shanice van de Sanden.

Wie Shanice van de Sanden op en rond het veld in de weer ziet, kan niet anders denken dan dat het leven één groot feest is. De pijlsnelle rechtsbuiten van Oranje heeft plezier in het leven en straalt dat in overvloed uit. Inmiddels is de 40-voudig international een van de publiekslievelingen van het Oranjelegioen.

Lippenstift in orde? Check.
Nagels gelakt? Check.
Kapsel in stijl? Check.
Oké, vamos! Op de brommer!

Hielen laten zien

Wordt Shanice van de Sanden op het EK de koningin van de assists?

Het mag duidelijk zijn. Haar immense snelheid is het grootste wapen van Van de Sanden. Wanneer zij goed in de diepte wordt gelanceerd en op volle snelheid raakt, kan geen linksback haar op het komende EK achterhalen. Sterker, dan zullen ze slechts haar hielen zien. Voor Van de Sanden is het dus zaak dat er een goede afstemming is met de middenvelders.

Maar ook met de spitsen. Want aan de voortzetting valt nog het een en ander te schaven. Wanneer het Van de Sanden lukt haar snelheid optimaal te benutten én een afgemeten voorzet af te leveren, dan heeft Oranje in aanvallend opzicht ongekende mogelijkheden en eindigt Van de Sanden het Europees kampioenschap als koningin van de assists.

Amper zestien jaar oud was de IJsselsteinse toen ze door toenmalig bondscoach Vera Pauw werd toegevoegd aan de selectie van het EK 2009 in Finland. Oranje stond voor het eerst in de historie op een eindtoernooi, haalde de halve finale, maar voor Van de Sanden was het vooral een leermoment. Ze speelde alleen een paar minuten in de verlenging van die halve eindstrijd tegen Engeland, waarin Oranje met 2-1 ten onder ging.

Altijd grappen en grollen met Shanice van de Sanden, hier op de rug van ploeggenoot Anouk Dekker.

Vaste rechtsbuiten

Van de Sanden raakte daarna enigszins uit beeld, maar maakte wel weer deel uit van de WK-selectie in 2015. Toen Manon Melis in 2016 afscheid nam van het Nederlands team, zag Van de Sanden haar kans. Sindsdien is zij de vaste rechtsbuiten van de OranjeLeeuwinnenAchter haar naam staan inmiddels veertig interlands en negen doelpunten.

Op clubniveau speelde Van de Sanden in de Eredivisie Vrouwen voor FC Utrecht, sc Heerenveen en FC Twente. In Enschede werd ze drie keer landskampioen en won ze eenmaal de KNVB Beker. Ook met FC Utrecht veroverde Van de Sanden één keer de nationale beker. In februari 2016 stapte de aanvaller over naar het Engelse Liverpool, haar huidige club.

Deel 1 Deel 1 In deel 1 van de portretserie Onze Leeuwinnen: Lieke Martens

OranjeLeeuwinnen op Facebook

Meer te weten komen over de OranjeLeeuwinnen? Kijk dan op onze Facebookpagina. Hier vind je het laatste nieuws rondom de speelsters, wedstrijden en kaartverkoop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen