Oranje naar de kwartfinale na zege op de Verenigde Staten: 3-1!

Mathieu Hilgersom
3 december 2022, 18:00

Blijdschap bij Oranje na de 1-0 van Memphis Depay. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft als eerste de kwartfinale op het WK in Qatar bereikt. In Al Rayyan won de ploeg van Louis van Gaal met 3-1 van de Verenigde Staten. Denzel Dumfries was de grote man aan de kant van Oranje. Hij gaf de assists op de treffers van Memphis Depay en Daley Blind in de eerste helft om tien minuten voor tijd zelf de beslissende derde goal te maken.

Van Gaal koos tegen de Verenigde Staten voor dezelfde basiself als tegen Qatar, dus met Davy Klaassen achter de spitsen Cody Gakpo en Memphis. Marten de Roon kreeg opnieuw de voorkeur naast Frenkie de Jong op het middenveld.

Met Verenigde Staten trof het een geduchte tegenstander, vooral als sterk collectief. In de poulefase hield de ploeg van Gregg Berhalter Engeland (0-0) en Wales (1-1) op een gelijkspel en won de beslissende wedstrijd tegen Iran (1-0).

Het basisteam van Oranje tegen de Verenigde Staten.

Voorsprong

Nederland kreeg direct een waarschuwing van de Verenigde Staten. Al in derde minuut dook Christian Pulicic, die op tijd fit was voor het treffen met Oranje, helemaal vrij op voor Andries Noppert. De doelman van Heerenveen hield zijn ploeg knap op de been met een ijzersterke redding.

De beginfase was sowieso voor de Amerikanen, maar toch lag de bal er na 10 minuten aan de andere kant in. Een prachtige aanval van Oranje over meerdere schijven belandde via Cody Gakpo aan de op rechts doorgebroken Dumfries. De speler van Internazionale trok terug op Memphis die de bal beheerst in de hoek schoof: 1-0!

Memphis Depay blijft koel en schiet de 1-0 tegen de touwen.

Initiatief aan de Verenigde Staten

Nederland liet ook daarna het initiatief aan de Verenigde Staten om vervolgens in de omschakeling er razendsnel uit te komen. De Amerikanen hadden er flink moeite mee, omdat er simpelweg weinig ruimte was om te voetballen. Tim Weah probeerde het vlak voor rust daarom maar eens van afstand. Opnieuw was Noppert alert. Oranje was met zijn spel iets gevaarlijker geweest, al waren de momenten schaars. Daley Blind en opnieuw Memphis hadden mogelijkheden om de score uit te breiden.

Vlak voor rust, op een heerlijk moment dus, kwam Oranje op 0-2. Opnieuw zette Dumfries vanaf rechts voor en dit keer was het Blind, die bijna op identieke wijze als Memphis, de bal in het doel schoof. Wat een weelde voor Nederland!

Feest bij Oranje na de 0-2 van Daley Blind.

Wissels na rust

Van Gaal haalde in de rust Klaassen en De Roon naar de kant. Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners waren hun vervangers. Dit betekende dat Gakpo vanuit de spits een linie naar achteren schoof.

Ondanks de voorsprong moest Nederland alert blijven. Opgeven staat immers niet in het woordenboek van de Amerikanen. Het eerste gevaar kwam direct van de tegenstander. Na een corner stuitte Tim Ream in twee instanties op Gakpo, die niet te beroerd was om ook zijn verdedigende werk op te knappen. Aan de andere kant schoot aanvoerder Tyler Adams, om te voorkomen dat Memphis kon binnen tikken, bijna in eigen doel na een voorzet van Dumfries. Matt Turner bracht redding.

Na een uur hield de doelman zijn ploeg opnieuw in de wedstrijd. Op aangeven van Gakpo probeerde Memphis het met een fraai geplaatst schot. Turner tikte de de bal over de lat.

Cody Gakpo in duel met Tim Ream.

Spanning terug

Twintig minuten voor tijd deelde Memphis bijna de genadeslag uit. Koopmeiners schoot van afstand waarna Turner met veel moeite redde. De doelman stopte daarna ook de rebound van de spits van FC Barcelona.

Extra pijnlijk was dat de Amerikanen daarna de spanning terugbrachten in de wedstrijd. Invaller Haji Wright stuitte eerst nog op Dumfries op de lijn na een verkeerde terugspeelbal van Memphis. Daarna was het wel raak. Op bijzonder kunstvolle wijze schoot hij met de hak de bal over Noppert heen na een corner. De marge was weer één.

Dumfries beslist de wedstrijd

Net op het moment dat het publiek zich opmaakte voor een hete slotfase besliste Nederland de wedstrijd. Weer was Dumfries belangrijk, dit keer als afmaker. Blind zette voor en Dumfries schoot met de binnenkant van zijn voet raak: 3-1!

Het geloof was daarmee weg bij de Amerikanen, die in de slotfase geen gevaar meer konden creëren. Het gaf de kans aan Van Gaal om de vermoeide Memphis naar de kant te halen. Debutant Xavi Simons kwam voor hem in de plaats. Later gingen ook Matthijs de Ligt en Cody Gakpo naar de kant. Matthijs de Ligt en Wout Weghorst maakten de laatste minuten vol.

Direct na het laatste fluitsignaal vlogen de spelers van het Nederlands elftal elkaar in de armen. De kwartfinale is bereikt!

De beslissing in de wedstrijd: Denzel Dumfries schiet de 3-1 binnen!

Kwartfinale

Dankzij de zege op de Verenigde Staten komt het grote doel van Oranje steeds dichterbij. Bij de laatste acht wacht vrijdag om 20.00 uur in Lusail Argentinië. Zij bereikten de kwartfinale door Australië met 2-1 te verslaan.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Louis van Gaal: 'Ik ben blij, maar we kunnen nog veel beter' Louis van Gaal: 'Ik ben blij, maar we kunnen nog veel beter' Lees de reacties na afloop.