Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Louis van Gaal: 'Ik ben blij, maar we kunnen nog veel beter'

KNVB Media
KNVB Media
3 december 2022, 19:15

Louis van Gaal feliciteert Virgil van Dijk na de winst op de Verenigde Staten. - Foto: KNVB Media

Louis van Gaal was na afloop content met de zege op de Verenigde Staten (3-1) en het bereiken van de kwartfinale, maar blijft ook kritisch op zijn ploeg. De bondscoach ziet vooral nog veel verbetering bij het Nederlands elftal in balbezit.

"Ik ben blij dat we hebben gewonnen, maar we kunnen nog veel beter. Bij balbezit tegenstander en in de omschakeling deden we het goed, maar als we zelf de bal hebben, lieten we nog wel eens steekjes vallen", sprak Van Gaal voor de camera van de NOS. "Daar ben ik al vier wedstrijden mee bezig. We maken wel stappen. Over de tweede helft ben ik op dit vlak meer tevreden."

Initiatief

De bondscoach koos er bewust voor om het initiatief meer aan de Verenigde Staten te laten. "We speelden provocerende pressing om ruimte te creëren achter hun verdediging. Daar hebben we ook uit gescoord. Twee goals waren zelfs echte beauty's."

Van Gaal is ook blij met de belangrijke rol van Daley Blind en Denzel Dumfries. "Goals van de ene wingback op de andere wingback, ja daar ben ik heel trots op." Ook Andries Noppert gaf hij een pluim. "Amerika heeft drie kansen gehad, waarvan één al na twee minuten. Dat Andries toen redde, was heel belangrijk."

Vrijdag neemt Nederland het op tegen Argentinië of Australië in de kwartfinale. "Ik ben blij dat we twee dagen exta rust krijgen. We moesten steeds als eerste weer. Die dagen gaan we goed gebruiken. Dat gaat helemaal goed komen."

Het Nederlands elftal viert feest na de winst op de Verenigde Staten.

Teamspirit

We hebben het echt samen gedaan

Andries Noppert sprak soortgelijke woorden. "We hebben gewonnen en daar ben ik heel blij mee. We hebben het echt samen gedaan." De doelman was op dreef met enkele belangrijke reddingen. Na drie minuten verzorgde hij al een cruciale save. "Het is als keeper lekker als je de eerste bal pakt. Dan zit je er gelijk lekker in. Dat is een heel ander gevoel dan wanneer je direct moet vissen."

Denzel Dumfries was naast het bereiken van de kwartfinale content met zijn eigen rol. "We hebben als wingbacks wat kritiek gehad na de afgelopen wedstrijden. Ik ben blij dat ik, net als Daley Blind, het team heb kunnen helpen. Dat geeft ons een enorme boost."

Blind is het daarmee eens. "De eerste tegenstanders zakten meer in. Dan ligt er voor ons ook niet zoveel ruimte. Zij wilden wel voetballen en wij hebben minder hoog druk gezet. Zo ontstond er meer ruimte voor ons in de counter."

Teamspirit

Virgil van Dijk prees vooral de teamspirit. "We maken twee fantastische goals en dan krijg je ineens een doelpunt tegen. Geen idee hoe hij erin ging, maar het was wel een tegenvaller. Daarna zijn we blijven strijden en hebben we er 3-1 van gemaakt. Dat zegt alles over dit team."

Ook de aanvoerder ziet ruimte voor verbetering. "In balbezit kan het nog steeds beter. We zijn kritisch, omdat we weten dat we heel goed kunnen voetballen. We gaan nu eerst herstellen en ons dan opmaken voor een mooi affiche in de kwartfinale."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen