Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WK 2022: Oranje loot Qatar, Senegal en Ecuador

KNVB Media
KNVB Media
1 april 2022, 19:15

Voormalig Duits international Lothar Matthaüs haalt 'Nederland' uit de loting. - Foto: FIFA Media

Thuisland Qatar, Senegal en Ecuador. Dat zijn de exotische tegenstanders van het Nederlands elftal in de poulefase (groep A) van het WK 2022 in Qatar. Oranje speelt op 21 november om 11.00 uur (Nederlandse tijd) de openingswedstrijd van het toernooi, tegen Afrikaans kampioen Senegal. Daarna volgen de duels met Ecuador en Qatar.

Bondscoach Louis van Gaal ontbrak vrijdagavond in het Doha Exhibition en Convention Center. Vanwege een recente coronabesmetting kon hij nog geen negatieve pcr-test overleggen. Die was nodig om Qatar binnen te komen. Assistent-bondscoach Danny Blind nam daarom ter plaatse de honneurs voor Van Gaal waar.

Van Gaal over WK-loting Van Gaal over WK-loting "We weten niets van onze tegenstanders."

Oranje werd op basis van de FIFA-ranking geloot vanuit pot 2. Nog niet alle 32 WK-deelnemers waren tijdens de loting bekend. Drie plekken staan nog open. Vanwege de oorlog in Oekraïne is de play-offwedstrijd van dat land tegen Schotland verplaatst naar 7 juni. De winnaar strijdt een week later tegen Wales om het laatste Europese ticket. Diezelfde maand vinden ook de intercontinentale play-offs plaats: Nieuw-Zeeland-Costa Rica en Australië of Verenigde Arabische Emiraten versus Peru.

De bondscoaches van de WK-deelnemers op het podium met de wereldbeker. Achterste rij, zesde van links staat assistent-bondscoach Danny Blind die de afwezige Louis van Gaal verving. — Foto: FIFA.

Oranjes tegenstanders

Het Nederlands elftal speelde nooit eerder in de geschiedenis tegen Qatar en Senegal. De komende WK-wedstrijden worden dus een historische primeur. Ecuador was tweemaal de tegenstander in een vriendschappelijke ontmoeting. In 2006 zegevierde Oranje in Amsterdam met 1-0 dankzij een winnende treffer van Dirk Kuyt. Acht jaar later, in de voorbereiding op het WK 2014 met Van Gaal als bondscoach, werd het opnieuw in Amsterdam een 1-1 gelijkspel. Jefferson Montero scoorde al vroeg 0-1, waarna Robin van Persie de stand gelijk trok.

Qatar (Pot 1)

"Het wordt Qatar. Let maar op, ik heb altijd het geluk aan mijn kont hangen", grapte Van Gaal afgelopen dinsdag na afloop van de oefeninterland tegen Duitsland (1-1). De bondscoach kreeg nog gelijk ook. Met een big smile grabbelde de Duitse legende Lothar Matthaüs als eerste land van pot 2 Nederland uit de plastic bowl, wat betekende dat de ploeg van Van Gaal automatisch in groep A belandde. Bij groepshoofd Qatar dus. Het thuisland (FIFA #51) hoefde zich als organisator niet te kwalificeren en neemt voor de eerste keer in de historie deel aan het WK. De Qatari staan onder leiding van de Spanjaard Félix Sánchez en veroverden in 2019 de Azië Cup door in de finale Japan te verslaan. 

Senegal (Pot 3)

Senegal (FIFA #20) is voor de derde keer van de partij op de mondiale eindronde. In 2002 debuteerden de Afrikanen met een kwartfinale, vier jaar geleden sneuvelden ze in de groepsfase. Onder bondscoach Aliou Cissé was Senegal eerder deze week in de Afrikaanse play-offs na strafschoppen te sterk voor Egypte. Datzelfde scenario vond aan het begin van dit jaar plaats in de finale van de Afrika Cup. Liverpool-aanvaller Sadio Mané is de bekendste voetballer van Senegal.    

Ecuador (Pot 4)

Ecuador is na 2002, 2006 en 2014 voor de vierde keer WK-deelnemer. Alleen in 2006 overleefde La Tri de groepsfase, maar werd vervolgens in de achtste finale door Engeland (1-0) uitgeschakeld. Bondscoach van de Zuid-Amerikanen is Gustavo Alfaro. Het land werd vierde in het kwalificatietraject van Zuid-Amerika en staat momenteel 46e op de FIFA-ranking. Enner Valencia is de bekendste naam in  de selectie van Ecuador dat hoopt op de nieuwe generatie nadat het land drie jaar geleden op het WK onder 20 als derde eindigde.

Speelschema Oranje

DatumAftrap*WedstrijdLocatie
Maandag 21 november 202211.00 uurSenegal - NederlandAl Thumama Stadium
Vrijdag 25 november 202217.00 uurEcuador - NederlandKhalifa International Stadium
Dinsdag 29 november 202216.00 uurQatar - NederlandAl Bayt Stadium

*Nederlandse tijd. In Qatar is het tijdens het WK twee uur later.

11e WK voor Oranje

Oranje doet voor de 11e keer in de geschiedenis een gooi naar de WK-titel. Drie keer werd de finale gespeeld, maar helaas zonder het goud te veroveren. In 1974 en 1978 was beide keren het gastland te sterk, respectievelijk West-Duitsland (2-1) en Argentinië (3-1 na verlenging). In 2010 haalde Oranje voor de derde keer de finale, maar opnieuw moest de ploeg genoegen nemen met de tweede plaats. Spanje zegevierde door in de verlenging de enige goal te maken. Bij het laatste WK-optreden veroverde Oranje onder leiding van Louis van Gaal het brons.

Winter-WK in 28 dagen

Voor het eerst vindt het WK plaats in de (Europese) winter. Vanwege de extreme weersomstandigheden in de zomermaanden is besloten het toernooi te verplaatsen naar een latere periode: van maandag 21 november tot en met zondag 18 december. Dat betekent dat het WK ditmaal 28 dagen telt in plaats van de gebruikelijke 32 dagen. Wel is het een voordeel voor alle teams dat de reisafstanden minimaal zijn. Alle stadions en hotels zijn in en rond hoofdstad Doha gesitueerd. Oranje verblijft in The St. Regis Doha en traint op het complex van Qatar University.   

Het WK 2022 telt 28 dagen.

Groepsindeling

Groep AGroep BGroep CGroep D
QatarEngelandArgentiniëFrankrijk
EcuadorIranSaoedi-ArabiëVAE/Australië/Peru
SenegalVerenigde StatenMexicoDenemarken
NEDERLANDOekraïne/Schotland/WalesPolenTunesië
Groep EGroep FGroep GGroep H
SpanjeBelgiëBraziliëPortugal
Nieuw-Zeeland/Costa RicaCanadaServiëGhana
DuitslandMarokkoZwitserlandUruguay
JapanKroatiëKameroenZuid-Korea

 

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen