Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederland - Montenegro: dit zijn de feiten vooraf

KNVB Media
KNVB Media
4 september, 8:00

Denzel Dumfries kan vanavond zijn 25e interland spelen. - Foto: KNVB Media

Winnen van Montenegro. Dat is de opdracht voor het Nederlands elftal vanavond in de WK-kwalificatiestrijd. De aftrap in Eindhoven is om 20.45 uur. Wij starten alvast de warming-up met de feiten vooraf.

 • Oranje Light Wave! Om het Nederlands elftal een warm welkom te heten, zetten we vanavond net voor de opkomst van de spelers de Oranje Light Wave in. We roepen alle Oranjefans in het stadion op om vlak voor de aftrap voor een sfeervol Philips Stadion te zorgen. Download alvast de KNVB Oranje-app, ga naar de Fanzone en activeer jouw oranje licht om met de opkomstceremonie mee te doen aan de Oranje Light Wave. Zo vullen we heel het stadion met lichtjes en creëren we samen de Oranje Light Wave.
 • Speelt Denzel Dumfries vanavond? Bondscoach Louis van Gaal verklapte gisteren op de persconferentie al een beetje dat dat inderdaad het geval is. Dan noteert hij meteen zijn 25e interland in Oranje. De energieke rechtsback debuteerde drie jaar geleden in het Nations Leagueduel met Duitsland (3-0). Tijdens het voorbije EURO 2020 scoorde Dumfries twee keer, zijn tot dusver enige goals in Oranje.
 • Ook bijzonder: Davy Klaassen scoorde afgelopen woensdag de 100e goal onder bondscoachschap van Louis van Gaal.

De gelijkmaker van Davy Klaassen tegen Noorwegen (1-1) woensdag was de 100e Oranjegoal onder bondscoach Van Gaal.

 • Over de historie van Oranje tegen Montenegro kunnen we weinig vertellen. Het is namelijk de eerste keer dat beide nationale teams elkaar treffen. De Balkanstaat werd in 2006 erkend als onafhankelijke republiek nadat het eerder deeluitmaakte van Joegoslavië (tot 2003) en later Servië en Montenegro. In 2007 werd Montenegro door UEFA en FIFA geaccepteerd als lid.
 • Montenegro neemt voor de zevende keer deel aan de kwalificatie voor een EK/WK. De ploeg slaagde er niet eerder in zich te plaatsen voor een eindtoernooi. Montenegro is ditmaal na vier gespeelde duels nog kansrijk in de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar. Het versloeg Letland (1-2) en Gibraltar (4-1) en pakte afgelopen woensdag een punt in Turkije (2-2). Alleen het thuisduel met Noorwegen ging verloren (0-1). Montenegro heeft daardoor met 7 punten evenveel punten als Nederland en Noorwegen, Turkije gaat in groep G aan kop met 8 punten.

Stand van zaken Stand van zaken Alles over de WK-kwalificatie van Oranje richting Qatar.

 • De bekendste voetballers die Montenegro recentelijk heeft voortgebracht zijn Predrag Mijatovic, Dejan Savicevic en Stevan Jovetic. De laatste is als aanvoerder nog altijd actief voor de nationale ploeg van bondscoach Miodrag Radulovic, maar ontbreekt vanavond in Eindhoven. Jovetic (61 interlands, 31 goals), die onder contract staat bij Hertha BSC, raakt vorig weekend geblesseerd in het competitieduel met Bayern München. 
 • Ook Oranje moet vanavond een zeer ervaren international missen. Daley Blind kan niet in actie komen wegens een schorsing. Hij ontving woensdag tegen Noorwegen zijn tweede gele kaart van deze WK-kwalificatiereeks en is daardoor automatisch uitgesloten voor het eerstvolgende duel.
 • Daarentegen kan bondscoach Louis van Gaal wel weer beschikken over Matthijs de Ligt. Hij zat woensdag een schorsing van één duel uit, die hij overhield aan EURO 2020. De Ligt kreeg in de achtste finale tegen Tsjechië een rode kaart.

Terug van een schorsing: Matthijs de Ligt.

 • Oranje is voor de 32e keer te gast in het Philips Stadion. In het verleden boekte Nederland prima resultaten in de thuishaven van PSV. Zoals bijvoorbeeld de recordzege uit 2011 toen onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk tegen San Marino de grootste zege uit de historie werd neergezet: 11-0. Van de 31 gespeelde interlands in Eindhoven won Oranje er 20, speelde het zes keer gelijk en gingen vijf duels verloren. Doelsaldo: 92-19.
 • De scheidsrechter vanavond is Jesús Gil Manzano. De 37-jarige Spanjaard floot Oranje twee keer eerder. Helaas zonder gunstige afloop. Het waren de interlands tegen Engeland in 2018 (oefenwedstrijd, 0-1) en Duitsland in 2019 (EK-kwalificatie, 2-3).
 • Oranje speelde zes keer eerder op 4 september. Dat leverde vier overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag op. Vooral het 5-5 gelijkspel tegen België zal menig Oranjesupporter nog heugen!

Nederland - België 5-5 Nederland - België 5-5 Derby der Lage Landen op 4 september 1999.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen