Derby der Lage Landen (2)

8 november 2016, 15:30
1:29

In 1999 eindigde Nederland - België in 5-5. - Foto: KNVB Media

Nederland en België spelen morgen, woensdag 9 november, de 126e Derby der Lage Landen, een van de meest gespeelde interlands ter wereld. In de aanloop naar het duel aandacht voor een tweetal bijzondere duels uit de roemruchte historie van de burenstrijd. In deel 2: de oefeninterland op 4 september 1999 in de Kuip, die eindigde in 5-5.

Nederland en België organiseren samen EURO 2000 en hoeven als gastheer geen kwalificatiewedstrijden te spelen. De periode tussen het WK 1998 in Frankrijk en het toernooi in eigen land wordt daarom opgevuld met het spelen van een flink aantal oefenwedstrijden. Oranje komt onder meer in het veld tegen Duitsland, Peru, Ghana, Portugal, Brazilië en Argentinië. Ook de Zuiderburen zijn twee keer tegenstander van Oranje, zowel uit (Brussel) als thuis (Rotterdam).

Kluivert-Staelens

De eerste ontmoeting vindt plaats in Rotterdamse Kuip en is beladen door de gebeurtenissen van een jaar eerder. Tijdens het WK 1998 krijgen Patrick Kluivert en de Belg Lorenzo Staelens het met elkaar aan de stok, waarna alleen Kluivert met een rode kaart van het veld moet. Dit smeulende vuurtje zorgt er voor - samen met de prestigestrijd die er altijd tussen Oranje en de Rode Duivels heerst - dat zich een krankzinnige wedstrijd ontvouwt.

De Zwitserse scheidsrechter Urs Meier, die denkt een eenvoudig vriendschappelijk potje tussen de EURO2000-gastheren te fluiten, weet niet wat hem overkomt. Zware overtredingen, opstootjes, rode en gele kaarten: van een vriendschappelijk duel is absoluut geen sprake. Tussen de schermutselingen door wordt er wel lustig op los gescoord.

Bizar scoreverloop

De eerste kans van de wedstrijd is voor Patrick Kluivert, maar het is België dat al in de 9e minuut via Branko Strupar op een 0-1 voorsprong komt. De Belgische Kroaat verdubbelt die score na een half uur, maar dan staat Edgar Davids op. Met twee doelpunten binnen zes minuten trekt hij de stand gelijk, waarbij Davids bij het tweede doelpunt vier Belgische spelers passeert alsof ze er niet staan. In de laatste seconden van de blessuretijd scoort Nederland opnieuw, nu via Patrick Kluivert. De wijze waarop Kluivert het doelpunt maakt is tekenend voor de sfeer op het veld: hij blijft uitdagend met zijn handen in de zij en zijn voet op de bal op de doellijn staan, voordat hij de bal binnen tikt.

Voordat iedereen er na de rust erg in heeft, staat het alweer 3-4. Binnen twee minuten scoren Bart Goor en Marc Wilmots voor de Rode Duivels en kan Oranje opnieuw beginnen. Nu is het Kluivert die het Nederlands elftal bij de hand neemt. Met goals in de 59e en 70e minuut brengt hij Oranje op voorsprong, waarvan de ploeg overigens slechts zeven minuten kan genieten: Emile Mpenza zorgt namelijk in de 77e minuut voor de 5-5 eindstand. Net als de goals worden ook de gele kaarten door beide teams eerlijk verdeeld: vier om vier. Wel krijgt de Belg Marc Wilmots als enige speler in de 78e minuut nog de rode kaart.

'Dit sloeg helemaal nergens op'

Aanvoerder Frank de Boer is na afloop duidelijk in zijn commentaar: “Dit sloeg helemaal nergens op”. De meeste media zijn het roerend met de aanvoerder eens. De Volkskrant kopt ‘De Kuip verandert in Theater van de Lach’, de Limburger oordeelt ‘Oranje te gek voor woorden’ en het NRC houdt het kort: ‘Een zooitje’. Voor keeper Edwin van der Sar zijn de druiven ook zuur: het is de eerste keer in zijn professionele carrière dat hij vijf tegentreffers moet incasseren.

De wedstrijd blijkt echter geen goede graadmeter voor EURO2000. Het Nederlands elftal bereikt in juni 2000 de halve finale, waarin het na een strafschoppenserie verliest van Italië. De Belgen worden in de eerste ronde uitgeschakeld, de eerste keer in de historie van het EK dat het organiserende land de groepsfase niet overleeft.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland-België 5-5 (3-2).

Scoreverloop
9. Strupar 0-1, 30. Strupar 0-2, 37. Davids 1-2, 43. Davids 2-2, 45. Kluivert 3-2, 50. Goor 3-3, 52. Wilmots 3-4, 59. Kluivert 4-4, 70. Kluivert 5-4, 77. Mpenza 5-5.