Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fysieke strijd in Noorwegen levert Oranje punt op

Francis Grondhuis
KNVB Media
1 september, 22:30

Davy Klaassen zorgde in de eerste helft voor de gelijkmaker in Oslo. - Foto: KNVB Media

De terugkeer van Louis van Gaal als bondscoach heeft het Nederlands elftal woensdag in Noorwegen een gelijkspel opgeleverd. Oranje speelde in Oslo met 1-1 gelijk tegen Noorwegen na goals in de eerste helft van Erling Haaland en Davy Klaassen. Daarmee haalde de ploeg na een moeizame strijd in ieder geval een resultaat in de WK-kwalificatie.

"Wie zou het anders moeten doen?" Met de nodige flair presenteerde de herintredende bondscoach Louis van Gaal zich de afgelopen tijd aan de buitenwacht. De geboren Amsterdammer straalde vertrouwen en gezag uit en had overduidelijk zin in het nieuwe avontuur dat Oranje richting de WK-eindronde volgend jaar in Qatar moet leiden. En ook al had Van Gaal slechts twee trainingsdagen om de ploeg voor te bereiden op de zware wedstrijd in Oslo, de stemming rondom Oranje was na een mislukt EK weer opperbest te noemen. 

Stand van zaken Stand van zaken Hier vind je de stand van zaken in groep G van de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar.

In de achtervolging

Het licht van de schijnwerpers was in de aanloop naar de vierde interland van de WK-kwalificatiereeks vol op Van Gaal gericht. De markante 70-jarige succescoach begon deze zomer aan zijn derde termijn (na 2000-2002 en 2012-2014) als keuzeheer van het Nederlands elftal. Geen eenvoudige klus, aangezien de kwalificatiereeks een half jaar geleden al was begonnen en Oranje bij de start meteen op achterstand werd gezet door het pijnlijke 4-2 verlies in Turkije. De ploeg revancheerde zich in diezelfde interlandperiode eind maart tegen Estland (2-0) en Gibraltar (0-7), maar moest in groep G in de achtervolging op de Turken en de Noren.

Het was dus zaak voor Van Gaal en Oranje om er direct te staan. Meteen presteren en een resultaat wegslepen uit het Ullevaal Stadion. Qua systeem koos Van Gaal voor de 'Hollandse school'. Een 4-3-3 opstelling met Justin Bijlow als debutant in het doel en Steven Berghuis en Cody Gakpo voorin op de vleugels. En de rentree van aanvoerder Virgil van Dijk die in oktober 2020 een zware knieblessure opliep en het voorbije EURO 2020 aan zich voorbij moest laten gaan.

Doelman Justin Bijlow maakte in het Ullevaal Stadion zijn debuut voor Oranje. 

Debuut Bijlow, rentree Van Dijk

Gakpo liet zich in de eerste helft in aanvallend opzicht gelden met een paar goede doelpogingen. Bij de openingsgoal van de Noren, in de 20e minuut, was de jonge aanvaller onbedoeld ook betrokken. Terwijl Depay zich rond de middenlijn in een duel liet aftroeven, treuzelde Gakpo met het weglopen van de goal. Daardoor hief hij buitenspel op, op het moment dat spits Erling Haaland met een handige actie de bal uit de lucht plukte en met een snel schot Bijlow klopte.

Oranje had het lastig in die fase, zo halverwege de eerste helft. Het had moeite met de agressiviteit van de Noren en wist het vele balbezit niet in grote kansen te vertalen. De gelijkmaker van Klaassen kwam min of meer uit de lucht vallen, hoewel het ook een treffend voorbeeld was van Van Gaals zienswijze om spelers zodanig te positioneren dat ze 'in hun kracht komen te spelen'. Berghuis vond namelijk met een intelligente pass de diepgaande Wijnaldum, waarna diens voorzet via Depay bij de goed aansluitende Klaassen belandde: 1-1.

Cody Gakpo in duel met Martin Ødegaard.

Malen invaller

Het aanvallend ingestelde Nederlands elftal voelde in die eerste helft continu het gevaar van de Noorse counter en de snelheid van de gevreesde spits Haaland. Voor de defensie was het opletten geblazen. Van Gaal gebruikte de rust om een wissel door te voeren en stuurde Donyell Malen het veld in. Berghuis mocht in de kleedkamer achterblijven.

Die aanpassing veranderde nauwelijks iets aan het spelbeeld. Oranje zocht moeizaam de weg naar voren, Noorwegen wachtte geduldig op wat komen ging. Depay en Malen kregen hun schotkansen, maar aan de overzijde was Haaland in de 65e minuut het dichtst bij een tweede treffer na opnieuw een vlijmscherpe counter. Tot opluchting van Bijlow en heel Oranje spatte zijn schot echter de paal uiteen.

Dumfries dichtbij winnende goal 

De schrik zat er weer even goed, al bleef Nederland in het restant van de wedstrijd nog wel zoeken naar de winnende treffer. Of die verdiend was, daar zullen de meningen over verschillen. Uitgerekend de net ingevallen Denzel Dumfries had die discussie diep in blessuretijd kunnen oppoken. Oranjes Ek-uitblinker was heel dicht bij de 1-2, maar kreeg de voorzet van Klaassen net niet lekker op zijn voet en miste van dichtbij.

Oranje verloor daardoor opnieuw punten in deze kwalificatiereeks, al deed het ditmaal minder pijn dan een half jaar geleden bij het kansloze verlies in Turkije. Hoewel de verwachtingen vooraf hooggespannen waren, deden Noorwegen en Nederland weinig voor elkaar onder. Een gelijkspel deed daarom recht aan de verhoudingen binnen de lijnen.

Zaterdag tegen Montenegro

Zaterdag vervolgt Oranje de WK-kwalificatiestrijd in Eindhoven waar het Montenegro ontvangt. Linksback Daley Blind zal daar niet bij zijn. Oranjes meest ervaren international kreeg in Oslo zijn tweede gele kaart van de kwalificatiereeks en is daardoor automatisch voor één duel geschorst. Het duel in Eindhoven begint zaterdag om 20.45 uur. Dinsdag wacht in Amsterdam Turkije. De Turken speelden vanavond verrassend gelijk tegen Montenegro (2-2), maar gaan nog wel aan kop in groep G.  

Reacties Reacties Louis van Gaal: "We zijn geen wereldtop."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de WK-kwalificatiewedstrijd Noorwegen - Nederland.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen