Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK eindigt voor Oranje in achtste finale na nederlaag tegen Tsjechië

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 juni, 19:45

Donyell Malen baalt van zijn gemiste kans. - Foto: KNVB Media

EURO 2020 is voor Oranje in de achtste finale tot een eind gekomen. Zo feestelijk als de voetbaldag in Boedapest begon, zo teneergeslagen eindigde de strijd op het veld. Nederland kwam er na de rode kaart voor Matthijs de Ligt in de 55e minuut niet meer aan te pas en moest zijn meerdere erkennen in Tsjechië: 2-0.

Een bittere teleurstelling voor alles en iedereen die het Nederlands elftal een warm hart toedraagt. Zeker na de poulefase, waarin de Oranjemannen zich van hun beste kant lieten zien. Met drie gewonnen duels en veel energie en vrolijkheid kreeg Oranje het volk achter zich. Het geloof in een prachtig EK-sprookje nam met de dag steeds meer toe. Waar zou dit EK eindigen?

Acrobatische actie van Denzel Dumfries.

Angstgegner

Het antwoord kwam eerder dan menigeen had verwacht. In de Puskás Aréna om precies te zijn waar Angstgegner Tsjechië in de 12e onderlinge ontmoeting Oranje voor de zesde keer alweer de voet dwars zette. Een afloop die heel anders had kunnen zijn, maar 'als' telt ook in het voetbal niet. En dat beseften ook de duizenden Oranjefans in de Hongaarse hoofdstad maar al te goed.

Ze waren er weer, in groten getale. De oranje golf vol vrolijkheid spoelde de gehele zondag over het zomerse Boedapest heen. Het begon al in de nachtelijke uren toen de prachtige oude stad aan de Donau het decor was van een spectaculaire lichtshow. Een ode van de KNVB en partners van Oranje aan het legioen dat in het verleden tijdens de eindtoernooien overal ter wereld harten veroverde met de sfeervolle fanparades.

De lichtshow in Boedapest.

OneLove

Die feestelijke optochten tijdens EK's en WK's hadden we lang gemist. Althans, rond toernooien van de Oranjemannen, want de fans van de OranjeLeeuwinnen deden de afgelopen jaren natuurlijk ook een flinke duit in het zakje. De laatste keer? Dat was zeven jaar geleden in Brasilia, waarna het Nederlands elftal het karwei op het veld afmaakte met een bronzen plak. Georginio Wijnaldum was erbij en scoorde de derde treffer tegen thuisland Brazilië. Anno 2021 betrad hij als aanvoerder het veld met om zijn linkerarm de OneLove-band, het symbool van inclusiviteit en verbondenheid. 

Oranjefans in de Puskás Aréna.

Knop om

In het stadion waren ook talloze regenboogvlaggen zichtbaar. Daarmee toonden Oranje en de fans gezamenlijk waar ze voor staan, namelijk gelijkheid voor iedereen. Een maatschappelijke kwestie dat de afgelopen dagen tot een kookpunt kwam vanwege de omstreden zogenoemde antihomowet die vorige week door het Hongaarse parlement werd goedgekeurd en veel afkeuring in Europa opwekte.

Aangezien Oranje zijn achtste finale in de Hongaarse hoofdstad Boedapest afwerkte, werd de ploeg vanzelf meegezogen in de protesten. Met een duidelijk statement wilden de internationals hun steun uitspreken en hun steentje bijdragen via de OneLove-campagne die eind 2019 werd gestart. Met dit alles in het achterhoofd ging klokslag 18.00 uur wél de knop om. Voor spelers en supporters. Elf Tsjechen waren vanaf dat moment de prooi waarop de Oranjeleeuwen bij een temperatuur van zo'n 30 graden gingen jagen.

Frenkie de Jong was voor rust sterk aan de bal. In de tweede helft kreeg ook hij het moeilijker.

Sterke opening

En hoe! Als Donyell Malen, die vanwege zijn snelheid en dreiging de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst, zijn voorzet iets secuurder bij Denzel Dumfries had afgeleverd, was het oranjegekleurde deel van de Puskás Aréna meteen al door het dak gegaan. Een levensgrote kans die Oranje aanspoorde tot een goede opening met veel controle, balbezit en snelle passing en bij vlagen ook dreiging. Vooral in de vorm van de vele corners die Nederland kreeg.

De fysiek sterke Tsjechen, die in de groep D als derde eindigden achter Engeland en Kroatië, kwamen er gewoonweg niet aan te pas. Dat beeld kantelde halverwege de eerste helft. Oranje moest vaker achteruit en bibberde even flink bij grote kansen van captain Tomas Soucek (voorlangs) en Antonin Bárak (over). Het schot van Patrik Schick, die in de groepsfase alle drie Tsjechische treffers maakte, werd simpel gepakt door keeper Maarten Stekelenburg.

Kans Malen, rood De Ligt

Het waren slechts de inleidende momenten voor een enerverende tweede helft. Die wederom startte met een enorme kans voor Oranje in de 52e minuut, maar Malen - met een subtiel hakje weggestuurd door Depay - liet oog in oog met keeper Tomas Vaclik de bal net van zijn voeten plukken.

Dé kans voor Oranje, maar Donyell Malen mist één-op-één met keeper Vaclik.

Ommekeer

In de tegenaanval ging het goed mis voor Oranje toen Matthijs de Ligt zelf struikelde, vervolgens in zijn rug werd gelopen door Schick en uit nood de bal onder zijn lichaam met de hand wegtikte. Hij leek er met geel genadig af te komen, maar na interventie van de VAR zag ook de Russische arbiter Sergey Karasev dat De Ligt met zijn actie een vrije doortocht voor Schick had voorkomen. Alsnog volgde er een rode kaart voor de centrale verdediger.

Het noopte bondscoach Frank de Boer voor een directe tactische wissel waarbij Malen moest plaatsmaken voor Quincy Promes. Met de bedoeling om meer balans en verdedigende zekerheid in te bouwen, maar dat verhinderde niet dat Oranje steeds meer in de verdrukking kwam. De ploeg moest achteruit en kreeg het moeilijk. Dumfries wierp zich nog heldhaftig voor een schot van Pavel Kaderábek, maar even later, in de 68e minuut, moest Oranje alsnog kapituleren bij een fraaie vrije trap van de Tsjechen, die door Kalas perfect werd teruggekopt op Tomas Holes: 0-1. 

Nekslag

De vooraf afgesproken drinkpauze gaf De Boer nog gelegenheid om orde op zaken te stellen. Ondanks een man minder was er nog genoeg tijd om de gelijkmaker af te dwingen. Weghorst werd ingebracht als breekijzer. Het mocht niet baten. Oranje wilde wel, maar kon simpelweg niet meer. Typerend was misschien wel de tweede treffer van de Tsjechen in de 81e minuut, de definitieve nekslag voor Oranje op EURO 2020. Daarbij werd Wijnaldum afgetroefd door de veel fellere Holes en schoot Schick vervolgens scherp in de hoek: 2-0. 

Steven Berghuis en Jurriën Timber werden nog binnen de lijnen gebracht, maar ook zij konden het tij niet meer keren. Een enorme domper voor voetbalminnend Nederland dat massaal hoopte op meer bij dit EK. Na twee gemiste eindtoernooien (2016 en 2018) was Oranje er eindelijk weer bij. Vanwege de coronapandemie een jaar later dan gepland, maar het feest was er niet minder om. Helaas duurde EURO 2020 net even tekort en was het afscheid van het EK-podium te abrupt. 

'Kater gaat nog wel even duren.' 'Kater gaat nog wel even duren.' Reacties van Matthijs de Ligt, Denzel Dumfries, Georginio Wijnaldum en bondscoach Frank de Boer.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de achtste finale van EURO 2020 tussen Nederland en Tsjechië.

WE THE WAVE

Het huidige Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie met de ambitie om Europees kampioen te worden en waar iedereen die achter Oranje staat onderdeel van uitmaakt. We the wave! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen