Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje klopt Oostenrijk en is zeker van groepswinst op EK

Francis Grondhuis
KNVB Media
17 juni 2021, 22:45

Aangever en doelpuntenmaker bij de 2-0: Donyell Malen en Denzel Dumfries. - Foto: KNVB Media

De leeuw is los! Dankzij een degelijke 2-0 zege op Oostenrijk mag het Nederlands elftal zich al na twee gewonnen EK-duels groepswinnaar noemen. De Oranjekoorts tijdens EURO 2020 wordt alsmaar groter.

Treffers van Memphis Depay en wederom Denzel Dumfries legden Oostenrijk donderdagavond in Amsterdam over de knie. Dumfries zorgde eerder bij de EK-opening tegen Oekraïne al voor het winnende doelpunt (3-2), versierde ditmaal een penalty én scoorde de 2-0. De rechtsback is met zijn tomeloze inzet en energie inmiddels de grote lieveling van het Oranjelegioen.

De extra winst van de avond: Oranje is - op basis van onderling resultaat - al zeker van groepswinst en speelt zondag 27 juni in Boedapest (18.00 uur, uitverkochte Puskás Aréna) de achtste finale tegen de nummer drie van groep D, E of F. Natuurlijk ná het afsluitende groepsduel aanstaande maandag tegen Noord-Macedonië.

Stand van zaken Stand van zaken Bekijk de uitslagen, stand en het programma in Groep C van EURO 2020.

Droomstart  

In de sfeervolle Johan Cruijff ArenA, opnieuw bezet met de maximaal toegestane 16.000 toeschouwers, beleefde Oranje dankzij Dumfries en de VAR een droomstart. Arbiter Orel Grinfeeld zag aanvankelijk over het hoofd dat David Alaba in de hoek van het strafschopgebied zijn voet op de schoen van Dumfries plantte, maar werd door zijn videoteam naar het scherm geroepen.

De Oranjefans verkneukelen zich al om wat komen gaat: penalty voor Oranje!

Memphis en Ronaldo

Met de beelden als bewijs kon de Israeliër niet anders dan naar de stip wijzen. Memphis Depay nam zijn verantwoordelijkheid en schoot oog in oog met Torhüter Daniel Bachmann hard raak: 1-0 na tien minuten. Het benutten van die strafschop was knapper dan je objectief gezien zou denken. Op dit EK werden immers al vier penalty's gemist. Alleen Cristiano Ronaldo en nu dus Memphis hielden het hoofd koel.

Die vroege voorsprong was een welkome meevaller voor Oranje. De ploeg werd in de beginfase namelijk flink op de huid gezeten door de Oostenrijkers. Er dreigde een pittige, fysieke strijd te ontstaan in Amsterdam, tussen twee teams die allebei EURO 2020 met een goede winstpartij waren begonnen. En voor allebei gold: vanavond winnen zou groepswinst betekenen.

Pittige duels in de openingsfase van Nederland - Oostenrijk. Hier wordt Memphis Depay door Aleksandar Dragovic in de mangel genomen.

Ideale formatie

Mede door het ruggensteuntje van de vroege voorsprong lukt het Oranje om enigszins de controle te bemachtigen en het tempo een beetje te drukken. Niet meer dan dat. Het middenstuk van de eerste helft was van beide kanten weinig enerverend, al was het wel genieten hoe Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij genadeloos optraden en de Oostenrijkse aanvallers geen centimeter ruimte gunden.    

Verdediger De Ligt beleefde zijn EK-debuut. Hij liep in de voorbereiding een liesblessure op, miste het duel met Oekraïne en was nu weer volledig wedstrijdfit bevonden. De Ligt kreeg van bondscoach Frank de Boer de voorkeur boven benjamin Jurriën Timber die uitgerekend vandaag zijn 20e verjaardag vierde maar dus op de bank moest plaatsnemen. Met De Vrij, De Ligt en Blind als centrale pionnen in de vijfmans achterhoede stuurde De Boer naar eigen zeggen zijn ideale formatie naar de aftrap. Kopkracht en snelheid waren daarbij de doorslaggevende eigenschappen.

Sterk EK-debuut van Matthijs de Ligt.

Drie dotten van kansen 

Een keuze die goed uitpakte. Oranje gaf Oostenrijk geen enkele kans in die eerste helft. Daar lagen de zorgen niet. Wel in het positiespel en de afronding. Drie dotten van kansen in de slotfase van het eerste bedrijf waren niet aan Depay (2) en Wijnaldum besteed. Daar baalde Depay nog het meest van. Oranjes nummer tien kreeg op aangeven van Wout Weghorst de uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar mede door een klein stuitje tikte hij de bal hoog over het doel.

Ook na rust had Oranje weinig te vrezen van de Alpenbewoners, zonder zelf te domineren. Pas na een kwartier veerde de ArenA weer op toen De Vrij (kopbal) en De Ligt (rebound) dichtbij een goal waren. Even later besloot De Boer vers bloed in te brengen met Nathan Aké, Donyell Malen en Owen Wijndal voor respectievelijk Blind, Weghorst en Van Aanholt. Drie wissels die meteen het gewenste effect sorteerden.

Frenkie de Jong was een van de uitblinkers aan Oranjezijde.

Dumfries, wat een held! 

Uit een perfecte omschakeling scoorde Oranje de tweede, bevrijdende treffer nadat Depay vanaf de middenlijn Malen de diepte in had gestuurd. De PSV'er benutte optimaal zijn gigantische snelheid, sprintte richting het doel en legde op het juiste moment af op de - zoals Blind eerder zo treffend verwoordde - stierende Dumfries: 2-0. Een goal om ontzettend vrolijk van te worden. En dat deden de 16.000 Oranjefans in de Oranje dan ook. Dumfries, wat een held!

Pas in de slotfase had Oranje iets te duchten van de ploeg van Nationaltrainer Franco Foda, die vier dagen geleden tegen Noord-Macedonië zijn eerste overwinning ooit op een EK vierde (3-1). Captain Alaba schoot in de 82e minuut rakelings langs de paal, terwijl Maarten Stekelenburg goed op zijn post stond bij een kopbal van Karim Onisiwo. Ook waren er even zorgen om De Ligt die kramp kreeg, maar toch de wedstrijd kon uitspelen.

Zo beleeft Oranje een droomstart op EURO 2020. Oekraïne en Oostenrijk verslagen en een plek in de achtste finales is al binnen. Tot grote vreugde van alles en iedereen die het frisse en energieke Nederlands elftal een warm hart toedraagt. Wie weet waar dit gaat eindigen...

Reacties Oranje Reacties Oranje Denzel Dumfries: 'Dit begint op een jongensdroom te lijken.' Ook reacties van Frank de Boer, Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-wedstrijd Nederland - Oostenrijk.

WE THE WAVE

Het huidige Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie met de ambitie om Europees kampioen te worden en waar iedereen die achter Oranje staat onderdeel van uitmaakt. We the wave! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen