Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Enerverende EK-start Oranje met 3-2 zege op Oekraïne

Francis Grondhuis
KNVB Media
13 juni 2021, 22:45

Uitblinker Denzel Dumfries zorgt vijf minuten voor tijd voor de winnende 3-2. - Foto: KNVB Media

Na zeven jaar zonder eindtoernooi is de rentree van het Nederlands elftal op het EK op een vrolijke avond uitgedraaid. Oranje kreeg veel kansen, verspeelde een 2-0 voorsprong, maar pakte dankzij een late goal van uitblinker Denzel Dumfries alsnog de volle buit: 3-2. De andere goals waren van Georginio Wijnaldum en Wout Weghorst.

Daarmee beloonde Oranje zichzelf op de valreep toch nog voor een zeer energieke en ook goede wedstrijd. De ploeg manifesteerde zich in aanvallend opzicht, creëerde veel kansen en bood vooral veel vermaak. Dat uiteindelijk het balletje ook qua scoreverloop nog naar de goede kant rolde, was deze avond de ultieme bonus voor het Nederlands elftal. Terug op een eindtoernooi, inclusief een belangrijke overwinning!

Met een derde plaats op het WK nam Oranje in 2014 tijdelijk afscheid van het internationale podium. Niemand kon destijds bevroeden dat het zeven jaar zou duren voordat onze internationals weer hun opwachting op een eindtoernooi konden maken. Twee eindtoernooien werden gemist, vier bondscoaches verdwenen van het toneel, net als de generatie Robben/Sneijder/Van Persie. En toen Oranje zich na de verrassende finaleplaats in de Nations League vervolgens moeiteloos plaatste voor EURO 2020 gooide de coronapandemie roet in het eten.

Marten de Roon schermt sierlijk de bal af voor Olexandr Zinchenko.

Outsider Oranje

Met een jaar vertraging was het op deze zomerse zondagavond in juni dan eindelijk zover. De rentree op een eindtoernooi was vooraf met veel vraagtekens omgeven. Hoe goed is dit Oranje werkelijk? Gaat het 5-3-2 systeem werken? Wie neemt de ploeg bij de hand? De korte drieweekse voorbereiding met twee oefeninterlands bood weinig houvast voor een eenduidig antwoord. De Europees kampioen van 1988 was ditmaal hooguit outsider, niet één van de topfavorieten.

Voor de supporters in het land maakte dat weinig uit. De afgelopen weken steeg de Oranjekoorts als vanouds weer tot grote hoogte. Overal in het land wapperen de oranje vlaggetjes in de straten en tuinen. Die unieke voetbalsfeer van verbinding en saamhorigheid; de supporters snakten ernaar. Net als de huidige generatie internationals. En Frank de Boer. Met een twinkeling in zijn ogen keek de bondscoach verwachtingsvol om zich heen in de Johan Cruijff ArenA waar 16.000 uitgelaten én coronageteste Oranjefans mochten plaatsnemen.

De Boer had in zijn opstelling één verrassing in petto. Owen Wijndal leek de beoogde linksback voor dit toernooi, maar de oefeninterlands tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0) hadden de 51-jarige keuzeheer van gedachten doen veranderen. Patrick van Aanholt maakte in zijn ogen een betere, energiekere indruk en kreeg daarom de voorkeur voor het openingsduel met Oekraïne. Een gezonde concurrentiestrijd, aldus De Boer.

In de Johan Cruijff ArenA veel steunbetuigingen voor Christian Eriksen die zaterdag tijdens de EK-wedstrijd Denemarken - Finland door een hartstilstand werd getroffen.

Woeste wervelwind

De start was veelbelovend. Als een woeste wervelwind raasde Oranje door de openingsfase. Binnen zeven minuten waren Memphis Depay (counter), Dumfries (inzet door keeper gekeerd) en Wijnaldum (schot over) al in kansrijke positie gekomen. Het bleek de aankondiging van een vermakelijke eerste helft, waarin Oranje met name op de rechterflank best wat ruimte kreeg van de Oekraïners. Niet voor niets was de beste kans voor - opnieuw - rechtsback Dumfries die in de 39e minuut van dichtbij geheel vrij kon inkoppen maar de bal verkeerd op zijn hoofd kreeg. Even daarvoor zag Wijnaldum dat keeper Buchan nog net een handje achter zijn verwoestende schot kreeg.

Omdat ook de Oekraïners zich in aanvallend opzicht niet verstopten, kregen de ArenA en tv-kijkend Europa een heerlijke open partij voetbal voorgeschoteld. Fijn om naar te kijken, maar ja, een goal van het Nederlands elftal zou toch wel heel wenselijk voor de gemoedsrust zijn. Daar dachten de mannen zelf idem dito over. En nog beter, ze handelden daar ook meteen naar.

Wel goals na rust

Al binnen 13 minuten had Oranje na rust een comfortabele 2-0 voorsprong te pakken. Bij beide goals speelde uitblinker Dumfries als aangever een hoofdrol. Zijn scherpe voorzet in de 52e minuut ging net aan Weghorst en Depay voorbij, maar de inkomende Wijnaldum pikte de bal simpel op en mikte hem met links hoog tegen de touwen. Zes minuten later dook Dumfries opnieuw in het strafschopgebied op en via Oekraïnse benen kwam de bal voor de voeten van Weghorst: 2-0.

Kansen benutten, dat was het recept voor de overwinning deze avond. Wat voor rust niet lukte, liep nu op rolletjes. En Oranje wilde meer. Logisch, want het verzet van de voormalige Sovjet-republiek leek zo goed als geknakt. Er zat meer in het vat voor het Nederlands elftal dat eerder op de dag in groep C Oostenrijk met 3-1 van Noord-Macedonië zag winnen. Met Nathan Aké en Owen Wijndal bracht De Boer na 64 minuten twee frisse defensieve krachten in.

Aanvoerder Georginio Wijnaldum viert de openingstreffer.

Maar in plaats van de score verder uit te bouwen kreeg Oranje tot ieders verrassing de deksel op zijn neus. Een kwartier voor tijd krulde Andriy Yarmolenko de bal verwoestend over Stekelenburg heen, waarna Roman Yaremchuk vier minuten later uit een vrije trap de gelijkmaker raak kopte: 2-2. Een golf van ontzetting ging door de ArenA. Wat gebeurt hier? Alsof er 100.000 glazen bier tegelijk dood sloegen. Oranje was zo hard op weg zichzelf te belonen voor een uitstekend EK-optreden, maar leek het nu uit handen te geven.

Dat uitgerekend Denzel Dumfries daar een stokje voor stak, zal bij iedere Oranjefan een grote glimlach hebben opgewekt. De onvermoeibare back miste voor rust nog een grote kopkans, maar was er nu wel als de kippen bij om een voorzet van Aké raak te koppen: 3-2. Zijn eerste interlandgoal en wat een podium om zo'n primeur te beleven.

Dankzij Dumfries maakt Oranje een vliegende start op EURO 2020. De 3-2 zege op Oekraïne biedt veel perspectief op een mooi verloop van het toernooi. Donderdag volgt de tweede afspraak, opnieuw in Amsterdam. Dan is Oostenrijk Oranjes tweede EK-opponent.

Reacties Oranje Reacties Oranje Reacties van Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Frank de Boer en Frenkie de Jong, "De Oranjefans hebben ons vooruit gestuwd."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EURO 2020 groepswedstrijd Nederland - Oekraïne.

WE THE WAVE

Het huidige Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie met de ambitie om Europees kampioen te worden en waar iedereen die achter Oranje staat onderdeel van uitmaakt. We the wave! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen