Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Frenkie de Jong: 'Oranjefans hebben ons vooruit gestuwd'

KNVB Media
KNVB Media
13 juni, 23:30

Frenkie de Jong bedankt na afloop van de zege op Oekraïne de Oranjesupporters in de Johan Cruijff ArenA. - Foto: KNVB Media

Blijdschap én opluchting bij de spelers van het Nederlands elftal na de 3-2 zege op Oekraïne. Want iedereen besefte dat het zondagavond in deze openingswedstrijd van EURO 2020 ook anders had kunnen aflopen.

We hebben een goede wedstrijd gespeeld", sprak aanvoerder Georginio Wijnaldum tegen de NOS. "Maar in vier minuten geven we twee kansen weg en dat worden twee doelpunten. Het was vervelend dat we er weer achteraan moesten. Een 2-0 voorsprong; die moet je uitspelen. Nu lieten we ze terugkomen in de wedstrijd. Daar waren we boos en teleurgesteld over, maar we bleven wel met vertrouwen zoeken naar 3-2. Gelukkig viel die ook, maar het had ook heel anders kunnen zijn. Nu is er zeker opluchting: we hebben die 3-2 gemaakt én onze eerste wedstrijd gewonnen." 

Yes! Denzel Dumfries viert zijn bevrijdende goal die Oranje de verdiende overwinning bezorgt.

Adrenaline dankzij de fans

Ook Frenkie de Jong was opgelucht. "We dachten het bij 2-0 onder controle te hebben en de wedstrijd uit te kunnen spelen. Die 2-2 was een dreun. We hadden zoveel geïnvesteerd en dan geven we in kort tijdsbestek twee goals weg."

Gelukkig kwam het dankzij Dumfries alsnog goed en konden de internationals met de 16.000 fans op de tribune een klein feestje vieren. "Het was een tijd geleden dat het stadion zo vol zat. Dat geeft echt adrenaline aan het team. We hebben de fans gemist. Zij hebben ons vanavond in ieder geval zeker vooruit gestuwd."

Verdediger Stefan de Vrij heerst in de lucht.

De Boer: 'Goede eerste stap'

"Behoudens de twee tegengoals, heb ik een vrij goed Nederlands elftal gezien. Ik denk dat ze 5-3-2 behoorlijk in de smiezen hebben. We hebben continu druk gegeven. We willen domineren en dan zullen er altijd kansen voor de tegenstander komen, maar deze twee waren niet nodig geweest", sprak De Boer over de twee tegentreffers binnen vier minuten. Die zorgden ervoor dat Oranje een 2-0 voorsprong weggaf.

"Dat voelde als een achterstand. Gelukkig maakt Denzel een fantastische kopbal waardoor we alsnog goed starten aan het toernooi. Het is heel belangrijk om met een overwinning te beginnen. Dit is een goede eerste stap. We krijgen niks kado, dus we moeten er weer staan tegen Oostenrijk."

Daley Blind wordt overmand door emoties bij zijn wissel.

Hevige emoties bij Blind

Ik heb vandaag een grote mentale horde moeten nemen om te kunnen spelen.

Voor Daley Blind was het een avond met wisselende emoties. De verdediger werd in de 64e minuut gewisseld en stapte geëmotioneerd van het veld. Dat had alles te maken met de gebeurtenissen een dag eerder in Kopenhagen, toen de Deen Christian Eriksen tijdens het EK-duel Denemarken - Finland een hartstilstand kreeg en op het veld - succesvol - werd gereanimeerd. "Dat heeft heel veel impact op mij gehad", sprak Blind. "Buiten het feit dat ik Chris goed ken als vriend, heb ik zelf het een en ander in die hoek meegemaakt. Ik heb vandaag een grote mentale horde moeten nemen om te kunnen spelen. Ik had daar moeite mee en ik ben er trots op dat ik het toch heb gedaan."

Anderhalf jaar geleden werd duidelijk dat Blind met een ontstoken hartspier kampte. Sindsdien draagt hij onderhuids een implanteerbare cardioverter defibrillator (icd). De 79-voudig international keek zaterdagavond live naar de afschuwelijke beelden van Eriksen. "Het waren herkenbare dingen voor mij. Zo heftig. Ik heb niet lekker geslapen. De gedachten om vandaag niet te spelen spookten door mijn hoofd. Voor mijn gemoedsrust was het fijn om te horen dat het nu goed met Chris gaat. Dat gaf iedereen de kracht om toch te gaan spelen. Buiten dat, heb ik zelf de knoop doorgehakt om te spelen, omdat ik weet dat ik veilig ben."

Enerverende EK-start Enerverende EK-start Oranje opent EK met 3-2 zege op Oekraïne. Hier lees je het wedstrijdverslag en vind je alle statistieken.

KOM OOK BIJ DE JONGE LEEUWEN!

Jonge Leeuwen is dé fanclub voor Oranjefans tussen de 4 en 14 jaar oud. Dichter bij Oranje kom je niet!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen