Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Alles is nieuw voor Oranje in Gibraltar

KNVB Media
KNVB Media
30 maart, 11:00

Luuk de Jong is al 15 interlands op rij in actie gekomen voor Oranje. Zaterdag scoorde hij tegen Letland de tweede treffer. - Foto: KNVB Media

De interlandperiode van maart eindigt vanavond in een onbekend oord. Voor het Nederlands elftal dan. Nooit eerder speelde Oranje tegen Gibraltar. Vanavond beleven we de primeur, op het zuidelijke puntje van het Europese vasteland. Wat weten we over deze unieke ontmoeting, Oranjes derde wedstrijd in de kwalificatie voor het WK 2022?

De scheidsrechter

De scheidsrechter van vanavond heeft niet heel ver hoeven reizen om op de plaats van bestemming te komen. De 33-jarige Joao Pedro Silva Pinheiro is als arbiter aangesteld en hij komt uit het naburige Portugal. Een geheel nieuw gezicht, want hij floot nooit eerder een Nederlands (jeugd)vertegenwoordigend team.

Owen Wijndal speelde met Jong Oranje 1,5 jaar geleden in Gibraltar.

Primeur

Nieuw is sowieso de reperterende omschrijving voor deze ontmoeting. In de 116-jarige interlandhistorie speelde Oranje tegen 89 landen. Gibraltar staat (nog) niet in dat lijstje. De tegenstander is dus geheel nieuw voor Oranje; nog niet eerder ontmoetten beide landen elkaar.

Jong Oranje wél

Jong Oranje heeft Gibraltar wél ontmoet en twee keer gewonnen: 5-0 en 6-0. Beide duels waren in het kader van de kwalificatie voor het EK 2021 waaraan Jong Oranje momenteel deelneemt. Vanavond spelen de Oranjetalenten tegen Hongarije hun derde groepsduel. Twee spelers van de huidige Oranje-selectie deden tijdens die kwalificatiewedstrijden mee en hebben dus ervaring met Gibraltar: Owen Wijndal en Ryan Gravenberch.

Jong Oranje - Hongarije Jong Oranje - Hongarije Jong Oranje wacht zinderende ontknoping in groepsfase EK. Wat zijn de scenario's?

De datum

Is de datum van 30 maart Oranje een beetje gunstig gezind? Zeker wel, hoewel de nationale ploeg pas eenmaal eerder op deze dag speelde. Dat was in 2005 toen het WK-kwalificatieduel met Armenië in Eindhoven met 2-0 werd gewonnen. Doelpuntenmakers waren Romeo Castelen en Ruud van Nistelrooy, de huidige assistent van Oranje.

#25 voor Frenkie 

Matthijs de Ligt speelde afgelopen zaterdag thuis tegen Letland zijn 25e interland. De strijd met Gibraltar kan voor Frenkie de Jong een jubileumwedstrijd worden. Als bondscoach Frank de Boer hem binnen de lijnen brengt, dan speelt de middenvelder zijn 25e interland. De Jong debuteerde in 2018 in de oefeninterland tegen Peru. Dat was tevens de afscheidswedstrijd van Wesley Sneijder.

Frenkie de Jong bij zijn debuut tegen Peru.

FIFA-lid sinds 2016

De voetbalbond van Gibraltar is - vreemd genoeg - een van de oudste ter wereld. De GFA werd opgericht in 1895, zes jaar na de oprichting van de KNVB. De bond trad pas in 2013 toe tot de UEFA, in 2016 volgde toetreding tot wereldvoetbalbond FIFA. Vanaf die tijd doet Gibraltar mee aan kwalificaties voor EK's en WK's. In de plaatsingsreeks voor het WK 2018 in Rusland bleef het dwergstaatje aan de Middellandse Zee puntloos in een groep met België, Griekenland, Bosnië-Herzegovina, Estland en Cyprus. Het doelsaldo was 3-47. Alleen tegen Cyprus (tweemaal) en Griekenland wist Gibraltar te scoren. 

Doelpuntenmaker Styche

Gibraltar speelde tot nu toe ook twee interlands in de huidige WK-kwalificatie. Thuis werd met 0-3 verloren van Noorwegen en uit ging het land met 4-1 onderuit bij Montenegro. Aanvoerder Reece Styche maakte het enige doelpunt voor Gibraltar.

Victoria Stadium

De wedstrijd wordt gespeeld in het Victoria Stadium dat vlak naast het vliegveld ligt. Normaal gesproken biedt het multifunctionele stadion plaats aan 5.000 toeschouwers. Behalve voetbalwedstrijden worden er ook cricket-, darts- en rugbywedstrijden gespeeld. En het is de locatie van het jaarlijkse Gibraltar Music Festival.

IJzervreters Gini en Luuk  

Georginio Wijnaldum en Luuk de Jong kwamen in 2020 in alle interlands van Oranje in actie en tot op heden trekken ze die lijn door. Ook in 2021 hebben zowel Wijnaldum als De Jong bij alle (twee) de wedstrijden van het Nederlands elftal in het veld gestaan. Hans Hateboer was de derde international die in 2020 alle wedstrijden in actie kwam, maar die is nu niet van de partij.

Georginio Wijnaldum gaat voorop in de strijd.

15 op rij

Luuk de Jong heeft als enige speler aan alle interlands van Oranje deelgenomen sinds 9 september 2019 (Estland-Nederland 0-4). Dat betekent dat hij 15 interlands op rij in actie is gekomen. Hij begon zes keer in de basis, viel negen keer in en scoorde drie doelpunten (tegen Noord-Ierland, Turkije en Letland).

Scoren, scoren, scoren

De grootste overwinning die Oranje ooit heeft geboekt is de 11-0 tegen San Marino op 2 september 2011. Met name Georginio Wijnaldum bewaart warme herinneringen aan dit duel: hij maakte zijn debuut en scoorde daarbij meteen zijn eerste doelpunt (de 11-0). De grootste nederlaag die Gibraltar leed is de 9-0 die het leed tegen België op 31 augustus 2017.

Kwalificatie WK 2022

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen