Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje wacht zinderende ontknoping in groepsfase EK

KNVB Media
KNVB Media
30 maart, 9:00

Jong Oranje moet dinsdag zelf winnen en ondertussen ook Duitsland - Roemenië in de gaten houden. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje speelt dinsdagavond het allesbeslissende laatste groepsduel op het EK. Gastland Hongarije is om 18.00 uur de tegenstander in Szekesfehervar. Tegelijkertijd treffen Duitsland en Roemenië elkaar.

Zes minuten voor tijd kreeg Jong Oranje zaterdag de gelijkmaker om de oren tegen Duitsland (1-1). Zonde, want een overwinning was goud waard geweest op weg naar de kwartfinale. Een punt tegen Hongarije had dan volstaan om het tweede deel van het toernooi te bereiken, dat vanaf 31 mei op het programma staat.

De situatie is nu een stuk ingewikkelder. Jong Oranje speelde vorige week al met 1-1 gelijk tegen Roemenië en staat daardoor op de derde plaats in de groep. Duitsland (3-0) en Roemenië (2-1) wonnen allebei van Hongarije. De stand in de poule is daardoor nu als volgt.

PositieLandWedstrijden/puntenDoelsaldo
1.Duitsland2-44-1
2.Roemenië2-43-2
3.Nederland2-22-2
4.Hongarije2-01-5

Scenario's

Om de kwartfinale te bereiken, moet Jong Oranje sowieso de wedstrijd van Hongarije winnen. Bij een gelijkspel of nederlaag is de ploeg van Erwin van de Looi uitgeschakeld. Hongarije is bij elk resultaat uitgeschakeld.

Wanneer Nederland wint en er bij Duitsland-Roemenië ook een winnaar is, gaan de winnende teams samen naar de kwartfinale. Het wordt gecompliceerd wanneer Duitsland- Roemenië in een gelijkspel eindigt en Jong Oranje wint. In dat geval eindigen de drie teams allemaal met vijf punten en is het onderling resultaat doorslaggevend. Omdat de teams tegen elkaar enkel gelijk hebben gespeeld, is het aantal gemaakte doelpunten beslissend. Dit houdt in dat bij een gelijkspel van 2-2, 3-3 of meer, Jong Oranje sowieso is uitgeschakeld.

Wanneer Duitsland-Roemenië in 0-0 eindigt, gaat Jong Oranje bij een overwinning samen met Duitsland door. Nederland heeft immers meer doelpunten gemaakt in de onderlinge duels dan Duitsland en Roemenië en Duitsland heeft een beter resultaat (3-0 ten opzichte van 2-1) dan Roemenië behaald tegen Hongarije.

Justin Kluivert maakte de enige Nederlandse treffer tegen Duitsland.

Precies gelijk

Eindigt Duitsland-Roemenië in 1-1 is het onderlinge resultaat van de drie landen precies gelijk. In dat geval is de grootte van de overwinning van Nederland op Hongarije van belang. In onderstaand schema is uitgewerkt welke landen er bij welke score doorgaan.

Overwinning NederlandNaar kwartfinaleArgument
1-01. Duitsland 2. RoemeniëRoemenië meer gemaakte doelpunten dan Nederland
2-0/ twee verschil1. Duitsland 2. NederlandNederland een beter doelsaldo dan Roemenië
3-0Duitsland en NederlandNederland een beter doelsaldo dan Roemenië, plaats in poule afhankelijk van aantal kaarten. Indien ook gelijk geven de coëfficiënten de doorslag
4-1 / overig drie verschil1. Nederland 2. DuitslandNederland meer gemaakte doelpunten dan Duitsland, beter doelsaldo dan Roemenië
4-0 / overig vier of meer verschil1. Nederland 2. DuitslandNederland beter doelsaldo dan Duitsland en Roemenië
2-11. Duitsland 2. ?Tweede plaats afhankelijk van aantal kaarten. Indien ook gelijk geven de coëfficiënten de doorslag
3-2 / overig één verschil1. Duitsland 2. NederlandNederland meer gemaakte doelpunten dan Roemenië

Zonder Koopmeiners en Lang

Helaas voor Jong Oranje kunnen Toon Koopmeiners en Noa Lang dinsdag niet in actie komen. De aanvoerder van Jong Oranje kreeg tegen Duitsland zijn tweede gele kaart van het toernooi en is geschorst. Lang liep zaterdag een blessure op en is inmiddels terug naar Club Brugge om te herstellen.

De ontknoping van de groepsfase van het EK is dinsdag live te zien op NOS.nl en het themakanaal NPO Politiek. De aftrap is om 18.00 uur.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen