Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De Boer na verlies in Turkije: 'Het zat ons ook niet mee'

KNVB Media
KNVB Media
24 maart, 20:00

Bondscoach Frank de Boer: 'Het is zaak om nu geen punten meer te morsen.' - Foto: KNVB Media

De slappe omschakeling heeft Oranje genekt. Daar waren vriend en vijand het over eens in Istanboel waar het Nederlands elftal met 4-2 onderuit ging bij de start van de kwalificatie voor het WK 2022. "Maar het zat ons ook niet mee", sprak bondscoach Frank de Boer.

Natuurlijk was dit een dreun, maar we weten allemaal hoe snel het kan gaan in het voetbal.

En daar had Oranjes keuzeheer zeker een punt. Met name bij de eerste treffer hadden de Turken het geluk aan hun zijde toen een raar puntertje van Burak Yilmaz via Matthijs de Ligt afketste en doelman Tim Krul op het verkeerde been zette. Bovendien leek een kopbal van De Ligt wel degelijk de lijn te zijn gepasseerd voordat de bal door een Turkse verdediger werd weggewerkt. Het waren die momenten die Oranje na afloop behoorlijk dwarszaten, maar waarmee zeker niet het hele verhaal van de wedstrijd werd verteld. 

"Dit is een zeer teleurstellend resultaat", aldus De Boer voor de camera van de NOS. "Je weet dat Turkije loert op de omschakeling. De eerste goal was daar een schoolvoorbeeld van. Daar moeten we eerder een overtreding maken. Maar de Turken hoeven ook niet te klagen over geluk. Geen penalty tegen en daarna scoren met een puntertje via de tegenstander. Zelf hadden we veel de bal en kregen we via Donyell Malen, die normaal een dodelijk schot heeft, twee goede kansen. Het tempo was echter te laag en we maakten veel fouten.’’

De Boer zette de nederlaag wel meteen in perspectief. "We vinden het verschrikkelijk, maar we hoeven hier toch niet met tranen te staan? We moeten nu de rug rechten. Dit was de eerste van tien wedstrijden en het is zaak om geen punten meer te morsen. Natuurlijk was dit een dreun, maar we weten allemaal hoe snel het kan gaan in het voetbal. We kunnen dit omzetten. Te beginnen later deze week tegen Letland en Gibraltar."

Steven Berghuis en Kenny Tete zijn het oneens met een arbitrale beslissing.

Details

Daar kon Matthijs de Ligt zich helemaal in vinden. "Er is natuurlijk nog niks verloren na zo'n eerste wedstrijd. We hebben nog veel wedstrijden te spelen. Over drie dagen moeten we alweer tegen Letland. We moeten dit analyseren en proberen het tij te keren. Het goede gevoel moet snel terugkomen.”

Een eerste analyse, kort na de wedstrijd, bracht de centrale verdediger meteen al tot een conclusie. "Dit was een wedstrijd die is beslist op details. Die maakten het verschil en gaven vandaag het voordeel aan Turkije. Neem die bal op mijn hand, waardoor ze de 1-0 maken. Zij hadden het nodige geluk dat bij ons ontbrak. Zo dacht ik kort voor rust de 2-1 te maken, maar de arbitrage dacht daar anders over. Die speler die de bal wegkopte stond achter de lijn, dus volgens mij had dat een doelpunt moeten zijn. Aan de andere kant moeten wij ervoor zorgen dat ze niet zo kunnen counteren. Dat deden we bij de eerste twee goals niet goed." 

Owen Wijndal is Kenan Karaman in de lucht de baas.

'Reactie geven'

Daar baalde ook aanvoerder Georginio Wijnaldum van. "We waren te slap in de omschakeling. Zoals bij die corner. Daar waren we teveel met een handsbal bezig en geven we zo een counter weg. Het is vervelend dat een scheidsrechter fouten maakt, maar vervolgens letten wij niet op in de omschakeling. En hoe we in tweede helft beginnen, heeft ook niks met de scheidsrechter te maken. We zullen hier een reactie op moeten geven. We hebben deze interlandperiode nog twee wedstrijden en die moeten we winnend afsluiten." 

Turkije - Nederland 4-2 Turkije - Nederland 4-2 Wedstrijdverslag: Oranje gevloerd door Turkije bij start WK-kwalificatie.

Kwalificatie WK 2022

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen