Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje gevloerd door Turkije bij start WK-kwalificatie

Francis Grondhuis
KNVB Media
24 maart, 19:45

Daley Blind en Frenkie de Jong balen in Istanboel. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft woensdag een valse start gemaakt in de jacht op een ticket voor het WK 2022. Oranje leed in de eerste kwalificatiewedstrijd een pijnlijk verlies in en tegen Turkije: 4-2. Met drie treffers was de 35-jarige Burak Yilmaz in Istanboel de beul van Oranje.

Als eerste twee landen in Europa begonnen Turkije en Nederland klokslag 18.00 uur (Nederlandse tijd) aan de kwalificatiereeks voor het nu al veelbesproken eindtoernooi in Qatar. Qua tijdsbestek een ultrakorte cyclus met tien wedstrijden tussen maart en november. Zeven maanden en dan is al duidelijk of Oranje zich als groepswinnaar rechtstreeks plaatst, als nummer twee play-offs moet spelen of helemaal buiten de boot valt. Alleen daarom al was een vliegende start in het winterkoude Istanboel zo wenselijk geweest.

Het tegenovergestelde voltrok zich in deze eerste 90 minuten van de WK-kwalificatie. Zonder dat de ploeg van Frank de Boer daadwerkelijk onder de voet werd gelopen. Nee, het zat bij vlagen ook niet mee voor Oranje. Zo had een VAR-check niet misstaan toen Matthijs de Ligt even voor rust een corner via de paal raak leek te koppen. De bal werd door Okay Yokuslu weggewerkt, maar dat leek toch echt achter de lijn te gebeuren. Videoarbitrage wordt echter niet ingezet in deze kwalificatiewedstrijden, dus behalve protesterende Oranjehemden maalde er verder niemand om in het immense Atatürk Olympisch Stadion.

Het Nederlands elftal voor aanvang van het duel.

Zwijgende atmosfeer

Daar deed alleen de geluidsband een beetje herinneren aan de uitzinnige menigte die zich normaliter in het rood achter de Turkse ploeg schaart. Luidkeels Türkiye schreeuwend en de tegenstander met striemende fluitconcerten begeleidend. Het was het beeld voor de tv-kijker. In werkelijkheid deden de vanwege de coronamaatregelen 80.000 onbezette grijze kuipstoeltjes er het zwijgen toe. Op voorhand werd dat als een voordeel voor het bezoekende Oranje gezien, maar in de praktijk voelden de Turken zich misschien wel juist bevrijd van de immense druk die zij doorgaans in eigen huis bijna fysiek voelen. Hoe dan ook, wat resteerde was een duel tussen 22 spelers onder faire omstandigheden.

Jasper Cillessen hoorde daar niet bij. De beoogde eerste keus op doel haakte na de warming-up geblesseerd af. Daardoor mocht Tim Krul zich opmaken voor zijn 12e interland. Ook rechtsback Kenny Tete stond aan de aftrap, voor het eerst in twee jaar tijd. In het centrum van de verdediging koos De Boer bij absentie van Virgil van Dijk (knie) en Stefan de Vrij (corona) voor Matthijs de Ligt en Daley Blind. Voor de laatste was het zijn 75e optreden in Oranje. Een jubileuminterland dus, maar wel eentje om heel snel weer te vergeten.

Donyell Malen kreeg twee goede kansen voor rust.

Vreemd puntertje

Na een kwartier ging het al mis bij Oranje. Een vreemd puntertje van Burak Yilmaz belandde via de arm De Ligt en een stuit op de grond ietwat knullig tegen de touwen. Vervelend, maar nog geen man overboord, want er resteerde nog genoeg tijd op de klok om de schade te repareren. Oranje speelde zich ook in de wedstrijd en kreeg via Donyell Malen in de 20e minuut een vrije schotkans. Te zacht, waardoor de Turkse goalie Cakir er een hand achter kreeg.

Oranje probeerde grip op de wedstrijd te krijgen, maar miste diepgang en doortastendheid. Tegelijkertijd zag het Turkije een aantal keren gevaarlijk omschakelen. Zo'n moment leidde ook de tweede tegentreffer in, waarbij Malen in de achtervolging Yokuslu in het strafschopgebied neerhaalde. Een klusje voor Yilmaz. De 35-jarige captain liet Krul vanaf de stip geen kans: 2-0. Ja, en dan? Hopen een tweede helft waarin Oranje veerkracht zou tonen en zich terug in de wedstrijd zou kunnen knokken. Maar slechts 33 seconden waren er na rust gespeeld toen Hakan Calhanoglu alle hoop aan flarden schoot en voor de 3-0 zorgde. 

De moed zonk spelers en staf van Oranje zichtbaar in de schoenen. Het voorwerk van het voorbije half jaar, waarin De Boer zijn eigen accenten aan het Nederlands elftal toevoegde en redelijke resultaten in de Nations League boekte, deed er niet meer toe. Hier dreigde Oranje pijnlijk kopje onder te gaan bij de start van een nieuw traject. Het enige wat De Boer nog kon doen, was vers bloed binnen de lijnen brengen in de personen van Denzel Dumfries, Davy Klaassen en Luuk de Jong.

Invallers Davy Klaassen en Luuk de Jong zorgden met hun goals voor hoop.

Hoop dankzij invallers

En warempel, twee goals binnen twee minuten deed het vuur weer ontbranden. Klaassen speelde zichzelf met een fraaie aanname compleet vrij en zorgde in de 75e minuut voor 3-1. Een minuut later frummelde De Jong met een vallende kopbal de aansluitingstreffer binnen: 3-2. Zou het dan toch nog...? Oranje had nog een goed kwartier de tijd om een wonder te realiseren, maar werd in de 81e minuut definitief gevloerd door wie anders dan Burak Yilmaz. De beul van Oranje schoot op bijzonder fraaie wijze een directe vrije trap loepzuiver in de kruising: 4-2. Dat Memphis Depay in blessuretijd nog een strafschop miste, was slechts van belang voor de statistieken.

Oranje moet snel de wonden likken na een teleurstellend resultaat. Het voordeel is dat de ploeg zaterdag alweer zichzelf kan revancheren. Dan wacht in de Johan Cruijff ArenA het tweede duel van de WK-kwalificatie, met Letland als tegenstander. Meteen gevolgd door een uitwedstrijd tegen Gibraltar op dinsdag. Wellicht hangt het komende EK (eerste wedstrijd op 13 juni) al een beetje boven de ploeg, maar Oranje zal eerst herstelwerkzaamheden moeten verrichten in deze WK-kwalificatie.   

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de WK-kwalificatiewedstrijd Turkije - Nederland.

'Het zat ons ook niet mee' 'Het zat ons ook niet mee' Reacties van Georginio Wijnaldum, Matthijs de Ligt en bondscoach Frank de Boer.

Kwalificatie WK 2022

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen