Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veerkrachtig Oranje sluit Nations League af met zege in Polen

Francis Grondhuis
KNVB Media
18 november 2020, 22:30

Treffers van Depay en Wijnaldum in het slotkwartier bezorgde Oranje de winst in Polen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal kan het boek van 2020 dichtklappen. Dit zo wonderlijke interlandjaar dat volledig op zijn kop is gezet door de coronapandemie. In en tegen Polen boog Oranje woensdag in het slotstuk van de Nations League een vroeg opgelopen achterstand om in een 1-2 overwinning. Memphis Depay en Georginio Wijnaldum scoorden in het laatste kwartier.

België, Frankrijk, Italië en Spanje zijn geplaatst voor de UEFA Nations League Finals in 2021.

Twee jaar geleden draaide de eerste editie van de UEFA Nations League voor Oranje uit op een prachtige wederopstanding. Na twee gemiste eindtoernooien (EK 2016, WK 2018) keerden onder leiding van bondscoach Ronald Koeman de resultaten terug. De finaleplaats in de Nations League was de beloning voor een stabiele interlandserie. In de tweede editie, die in het najaar van 2021 wordt gespeeld, is Nederland er niet bij. In groep 1 moet Oranje Italië voor zich dulden en eindigt als tweede.

Frisse benen

Frisse benen, waren de twee woorden die al dagen door het Oranjekamp galmden. Er was Frank de Boer veel aan gelegen om zijn internationals in goede fysieke gesteldheid weer bij hun clubs te laten terugkeren. Uiteraard wilde hij in Chorzow resultaat halen, maar tegelijkertijd ook geen onnodige risico's nemen tijdens de derde interland in acht dagen. De Boer koos daarom in zijn basisopstelling voor een 'ervaren as, omringd met frisheid'.

In vergelijking met de 3-1 zege van afgelopen zondag tegen Bosnië-Herzegovina stonden vier nieuwe spelers aan de aftrap: de backs Hans Hateboer en Patrick van Aanholt en de vleugelaanvallers Calvin Stengs en Donyell Malen. Het viertal Denzel Dumfries, Owen Wijndal, Steven Berghuis en Luuk de Jong mocht de benen stilhouden. Althans, voorlopig. Want wie weet hoe de hazen in Sarajevo zouden lopen.

Daley Blind sterk in de lucht.

Open wedstrijd

Daar had Italië namelijk de winst van groep 1 geheel in eigen hand. Alleen bij een misstap van de Squadra Azzurra kon Polen of Nederland profiteren en alsnog richting de finaleronde marcheren. Mits één van beide zou winnen. Met dat uitgangspunt in het achterhoofd maakten Polen en Oranje er een zeer open wedstrijd van. Vol gericht op de aanval, waardoor er aan weerszijden veel te beleven viel.

Polen noteerde de eerste voltreffer, al na zes minuten via Kamil Jozwiak. Die ontfutselde op eigen helft Hateboer de bal, sprintte in volle vaart over de linkerflank, kon niet worden afgestopt door Klaassen en Blind en prikte met hulp van de paal de 1-0 binnen. Oranje liet zich door die vroege tegenvaller echter niet uit het veld slaan en kreeg volop kansen op een snelle gelijkmaker. Binnen een paar minuten waren Depay, Wijnaldum, Klaassen en de koppende Malen er dichtbij. Aan de andere kant ontsnapte Oranje bij een inzet van Placheta die de paal toucheerde. 

Zo golfde het spel over en weer. En zag het aanvalsdeel van Oranje er beduidend beter uit dan de verdedigende stellingen. Zo ook vlak na rust toen Nederland een aantal keer goed wegkwam. Gaandeweg de tweede helft pakte Oranje meer en meer de regie. Opnieuw kwamen er kansen, maar het duurde tot het slotkwartier voordat de ploeg erin slaagde de 1-0 achterstand om te buigen.

Frenkie de Jong in duel met Tomasz Kedziora.

Goals in slotkwartier

Een kwartier voor tijd deed de makkelijkste mogelijkheid zich voor nadat Wijnaldum door Bednarek in de rug werd geduwd en de Israëlische arbiter Orel Grinfeld onmiddellijk naar de stip wees. Een klusje voor Depay die de bal snoeihard hoog tegen de touwen joeg: 1-1. Oranje ging door en werd in de 84e minuut beloond. Uit een corner van invaller Berghuis kopte Wijnaldum via de schouder van Piatek raak: 1-2. 

Memphis Depay viert zijn gelijkmaker.

Aangezien Italië in Bosnië-Herzegovina aan de opdracht voldeed (0-2) zat er voor Oranje  geen verder vervolg in, wat de Nations League betreft.

De voetbalavond in Chorzow was dus het slotstuk van een wonderlijk interlandjaar. Nadat de oefeninterlands in maart tegen de Verenigde Staten en Spanje vanwege de coronapandemie wegvielen, zette UEFA ook een streep door het Europees kampioenschap. Pas in september kwam Oranje voor het eerst in 2020 in actie. Acht gespeelde interlands in totaal waarin de wisselvalligheid van de nationale ploeg ook in de cijfers tot uiting kwam: drie overwinningen, drie gelijke spelen en twee nederlagen.

Jaar zonder Oranjefans

Het gemis van de Oranjefans deed pijn. In de vijf thuisoptredens bleef de Johan Cruijff ArenA akelig leeg. In Bosnië-Herzegovina en Italië stond de lokale overheid het spelen met beperkt publiek toe, maar waren supporters van de uitspelende ploeg niet welkom.  Zodoende moest Oranje het in geheel 2020 doen zonder de steun van het Oranjelegioen. Het is nu uitkijken naar het uitgestelde EK, komende zomer. Hopelijk met vele Oranjefans op de tribunes!   

Reacties Oranje Reacties Oranje Bondscoach Frank de Boer: "Mooi dat we de wedstrijd alsnog over de streep trekken".

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de Nations League-wedstrijd tussen Polen en Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen