Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gretig Oranje klopt Bosnië en bezorgt De Boer eerste zege

Francis Grondhuis
KNVB Media
15 november, 19:45

Twee vroege goals van aanvoerder Georginio Wijnaldum zette Oranje op het juiste spoor. - Foto: KNVB Media

Daar is-ie dan. De eerste overwinning van het Nederlands elftal onder leiding van Frank de Boer. In zijn vijfde interland als bondscoach zat Oranje vol spelvreugde en gretigheid, waarmee het Bosnië-Herzegovina met 3-1 opzij zette.

Denzel Dumfries: twee assists.

Met die ruime zege deed Oranje goede zaken in de strijd om deelname aan de Nations League Finals. Met 8 punten heeft Nederland voorlopig de koppositie in groep 1 in handen. Dat kan later op deze zondagavond weer anders zijn, aangezien Italië (6 punten) en Polen (7 punten) elkaar in Reggio Emilia treffen (20.45 uur aftrap). Alleen de groepswinnaar gaat naar de finaleronde. Woensdag valt daarover de beslissing als Oranje de kwalificatiereeks afsluit in Polen. Bosnië-Herzegovina degradeert na het verlies in Amsterdam naar de Nations League B.

Wijnaldum wijst de weg

"Zij hebben natuurlijk wel eens gewonnen, maar ik nog niet. Laten we hopen dat dat vandaag gebeurt", sprak De Boer in zijn tv-praatje vooraf. Met 'zij' doelde hij op zijn spelers die zich achter hem aan het prepareren waren op de wedstrijd. Een snelle goal zou het allemaal wat gemakkelijker maken, wist de bondscoach ook nog. Een klassieke voetbalwijsheid die deze avond onder het gesloten dak van de Johan Cruijff ArenA weer eens haar waarheid zou bevestigen met de twee vroege treffers van aanvoerder Wijnaldum.

Om dat te bewerkstelligen had De Boer in zijn basisteam gekozen voor Owen Wijndal en Davy Klaassen. Wijndal werd beloond voor zijn goede optreden afgelopen woensdag tegen Spanje. Bovendien had De Boer na het geblesseerd afhaken van Nathan Aké een linksbenige verdediger minder tot zijn beschikking. Klaassen kreeg de voorkeur boven Donny van de Beek, de maker van de laatste twee interlandgoals van Oranje. Die keuzes pakten goed uit. Met name Wijndal had alle vrijheid op de linkerflank en was daarmee een dominante factor in het aanvalsspel, net als zijn collega-back op rechts Denzel Dumfries. Ook Wijnaldum was met zijn rol 'op tien' duidelijk in zijn element.

Davy Klaassen kreeg een basisplaats als verdedigende middenvelder.

Gretig

Maar nog bepalender was de enorme gretigheid waarmee Oranje als collectief over het veld van de ArenA raasde. Snelle en strakke passing, veel beweging en altijd bezetting voor de goal. De verwachte Bosnische bus was nergens te bekennen of stond simpelweg fout geparkeerd. De Balkanbewoners, zonder vedette Edin Dzeko - werden in de eerste helft bij tijd en wijle dronken gespeeld door het Nederlands elftal en mochten van geluk spreken dat het halverwege slechts 2-0 stond.

Zuivere treffer van Luuk de Jong werd wegens buitenspel afgevlagd.

Beide goals van Wijnaldum waren het resultaat van vakkundig uitgespeelde aanvallen. Over veel schijven, maar wel dankzij direct spel. Bij de eerste treffer in de 6e minuut was Dumfries de aangever, terwijl Berghuis zeven minuten later met een kopbal op maat leverde. Het zorgde ervoor dat De Boer voor het eerst in zijn vijf interlands als keuzeheer even ontspannen kon toekijken. Ook omdat Oranje geenszins gas terug nam, maar juist als een vrolijke jonge hond het spelletje bleef spelen. Dat leidde in de 26e minuut tot het derde doelpunt, ditmaal van Luuk de Jong. Althans. die had op het bord moeten komen te staan, maar werd onterecht afgevlagd vanwege buitenspel.

Gelukkig voor Oranje kwam die derde goal kort na rust wel. En weer kwam de aanvoer van de flanken, via opnieuw Dumfries die ditmaal Memphis Depay voor het doel zag opduiken. Oranje leek hard op weg naar nog ruimere cijfers, maar vergat in de 63e de net ingevallen Smail Prvaljak te dekken. Geheel vrijstaand voor de goal van keeper Tim Krul was zijn eerste balcontact meteen raak: 3-1. 

Memphis Depay maakte tegen Bosnië-Herzegovina zijn 20e treffer in Oranje.

Woensdag tegen Polen

De scherpte was er daarna bij beide ploegen wel af. Er kwamen nog wat kleine kansjes, maar het spel werd rommeliger en het tempo zakte weg. Voor Oranje was het zaak om iedereen fit te houden en te zorgen dat degenen die 'op scherp' stonden niet tegen een onnodige kaart zouden oplopen. De Boer besloot daarom al zijn wisselmogelijkheden te benutten en - in fases -  Dumfries, Wijnaldum, Wijndal, Depay en Berghuis naar de kant te halen, waarna Oranje de wedstrijd rustig uitspeelde.

En dus verscheen er na het laatste fluitsignaal van de Franse arbiter François Letexier een tevreden lach op het gelaat van De Boer. Zelf is hij af van dat gedoe over de niet-winnende bondscoach. En Oranje blijft in de race voor de eindronde van de Nations League. Wordt vervolgd, aanstaande woensdag in Chorzow (20.45 uur).

Reacties Oranje Reacties Oranje Hier de reacties uit het Oranje-kamp. "We waren zeker toe aan een overwinning."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het Nations League-duel Nederland - Bosnië-Herzegovina.

Nieuw: KNVB Oranje-app

Ontdek de verrassend leuke extra's. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen