Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje stelt teleur in Bosnië-Herzegovina: 0-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 oktober 2020, 19:45

Ook voor Frenkie de Jong was het een teleurstellende avond in Zenica. - Foto: KNVB Media

Een armoedig doelpuntloos gelijkspel. Dat was het resultaat van de allereerste ontmoeting ooit tussen Bosnië-Herzegovina en het Nederlands elftal. Los daarvan, Oranje bewees zich met het teleurstellende optreden (0-0) in Zenica een bijzonder slechte dienst in de Nations League.

Er leek Oranje alles aan gelegen de valse start van het bondscoachschap van Frank de Boer weg te poetsen. Ook al hechtte de nieuwe keuzeheer nauwelijks waarde aan de oefennederlaag van woensdag tegen Mexico (0-1), want hij richtte alle pijlen van zijn eerste interlandperiode op de Nations League. De optredens in Bosnië en Italië, daar lag de focus.

Te beginnen met de eerste klus, in provinciestadje Zenica waar de lokale autoriteiten met het oog op de coronamaatregelen 2.000 in plaats van 15.000 toeschouwers in stadion Bilino Polje toelieten.

Geen heksenketel, maar toch nog zo'n 2.000 toeschouwers in Zenica.

Bosnië in mineur

Oranje trof daar, in het hart van het Balkanland dat zich in 1992 losmaakte van Joegoslavië, een voetbalnatie in mineur. Drie dagen eerder zagen de Bosniërs hun EK-droom in duigen vallen, nadat ze in de halve finale van de play-offs voor EURO2020 de strafschoppen minder goed namen dan Noord-Ierland. Voor bondscoach Bajevic reden zijn vertrek aan te kondigen en voor het duel met Oranje zijn basiselftal flink overhoop te halen. Op acht posities gewijzigd, met boegbeeld Edin Dzeko als opvallendste bankzitter. Hij betrad pas na een uur spelen het veld.

Met die Bosnische sores hoefde Oranje zich verder niet bezig te houden. Voor De Boer was het ontbreken van de geschorste aanvalsleider Memphis Depay de enige puzzel die vooraf moest worden opgelost. Het vergde een andere manier van aanvallen, met Luuk de Jong als voorste pion, en Donyell Malen en Quincy Promes rondom hem zwervend tussen de linies. 

Donyell Malen kreeg een basisplaats aan de rechterkant.

Kopkans De Vrij

Het leverde ruim 75 minuten lang bar weinig op. Oranje kon geen fatsoenlijk tempo ontwikkelen, diepgang ontbrak in het spel en verrassende steekpasses of individuele acties bleven uit. Het was stroef, stroperig en stram. Tekenend voor het moeizame optreden was dat Oranjes beste kans, al na vijf minuten spelen, een standaardsituatie betrof waarbij centrale verdediger Stefan de Vrij een vrije kopkans technisch niet goed benutte.

Het lukte Oranje simpelweg niet om veel aanvallend gevaar te stichten. Wellicht een euvel van 'coronatijd', want in de vorige drie interlands tegen Polen, Italië en Mexico scoorde Oranje slechts eenmaal, een goal van nota bene Steven Bergwijn die deze interlandperiode afwezig is. Na 70 minuten ploeteren probeerde De Boer het tij te keren door Steven Berghuis (voor Malen) en Hans Hateboer (voor Dumfries) in te brengen. Logische wissels, aangezien Oranjes rechterflank deze avond wel heel matig draaide.

Ook Quincy Promes kon ditmaal het verschil niet maken.

Wissels brengen energie

De nieuwelingen brachten Oranje eindelijk de zo gewenste energie en zowaar óók twee goede kansen. Eerst schoot Frenkie de Jong met buitenkant voet in de korte hoek, gevolgd door een goede kopbal van Luuk de Jong uit een corner. Twee prima acties, die helaas allebei knap werden verijdeld door keeper Ibrahim Sehic. Zoals, aan de andere kant, even eerder Jasper Cillissen zijn ploeg op de been hield na een schot van Barcelona-speler Miralem Pjanic.

Met invallers Ryan Babel en Nathan Aké begon Oranje aan een opportunistisch slotoffensief dat nog bijna de drie nauwelijks verdiende punten opleverde. Een schot van Frenkie de Jong werd geblokt en Babel miste in blessuretijd een gigantische schotkans voor open doel. Het mocht niet baten. Het geluk dat Oranje in de vorige Nations League nog wel eens aan zijn zijde had, lijkt in deze editie te ontbreken.

De Roon ontbreekt in Bergamo

Woensdag vervolgt Nederland het traject in de Nations League met het vierde groepsduel, tegen koploper Italië. Dat zal zonder middenvelder Marten de Roon gebeuren. Hij kreeg in de slotfase geel en is geschorst voor het duel van woensdag, nota bene in zijn eigen stad Bergamo. 

Reacties Reacties Virgil van Dijk: 'Oranje hoort hier te winnen'

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het duel in de Nations League tussen Bosnië-Herzegovina en Nederland.

WE THE WAVE

Het huidige Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie met de ambitie om Europees kampioen te worden en waar iedereen die achter Oranje staat onderdeel van uitmaakt. We the wave! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen