Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Matig Oranje verliest bij debuut De Boer van Mexico

Francis Grondhuis
KNVB Media
7 oktober, 22:30

Hans Hateboer vecht een stevig duel uit met Jesus Galardo. - Foto: KNVB Media

Aan verliezen heeft Frank de Boer een broertje dood. Wat dat betreft had hij zich een beter begin als bondscoach van het Nederlands elftal voorgesteld. Onder leiding van de debuterend keuzeheer leed Oranje in Amsterdam een zielloze oefennederlaag tegen Mexico: 0-1.

De Boer, de 44e bondscoach in de 115-jarige geschiedenis van het Nederlandse interlandvoetbal, bekende voor de wedstrijd dat hij 'gezonde spanning' voelde voor zijn debuut. Om daaraan toe te voegen: "Ik heb voor hetere vuren gestaan, dus ik maak me niet zo snel druk." Bovendien was de bank van Oranje voor hem geen onbekend terrein. Van 2008 tot eind 2010 assisteerde hij daar Bert van Marwijk, tot aan de WK-finale aan toe.

Niet alleen De Boer was deze avond een debutant in zijn nieuwe rol. Binnen de lijnen traden de linksbenige AZ'ers Teun Koopmeiners en Owen Wijndal voor het eerst aan in het oranje shirt met de leeuw op de borst. Zij deden dat vanaf de aftrap; in het basiselftal dat een beduidend andere samenstelling kende dan in voorgaande interlands. Met de belangrijke Nations Leagueduels in Bosnië-Herzegovina (zondag) en Italië (woensdag) in het achterhoofd, hield De Boer vooral rekening met de belasting van zijn internationals. Het vriendschappelijke treffen werd daardoor tegelijk een ideale gelegenheid om diverse spelers aan het werk te zien.

Vol gas

Maar natuurlijk, erkende de 112-voudig international van tevoren, behalve een hoop informatie vergaren wilde De Boer óók heel graag winnen van de Mexicanen.  Met diezelfde mentaliteit stapte El Tri het veld van de Johan Cruijff ArenA op. Gesloten dak en geen publiek, maar die ongemakkelijke corona-ambiance had geen enkel effect op de motivatie van beide teams. Nederland en Mexico gaven in Amsterdam vol gas.

De opening was voor de Mexicanen die bekende (voormalige) Eredivisiespelers als Edson Alvarez, Andres Guardado en Jesus Corona in de gelederen hadden. Via Raul Jimenez en Corona kregen zij in het eerste kwartier de kans om het doel van Tim Krul onder vuur te nemen. In beide gevallen gingen daar wel slordigheden van Oranje aan vooraf, maar de thuisploeg kwam ermee weg, Een sterkere fase volgde, met mogelijkheden voor Memphis Depay, Steven Berghuis en Ryan Babel.  

Het basiselftal van Oranje poseert voor het duel met Mexico.

Krul kansloos bij penalty

Al met al oogde Oranje onwennig in die eerste 45 minuten. Lang balbezit was schaars, vloeiende aanvallen evenzeer. Aangezien ook de Mexicanen deze avond niet van het verfijnde voetbal waren, ontspon zich een weinig hoogstaand treffen in Amsterdam. Wel gelijkwaardig en daardoor bleef de oefeninterland ook in de tweede helft een interessant schouwspel.

Met invallers Nathan Aké en Joël Veltman centraal achterin begon Oranje vol goede zin aan de tweede helft. Defensief had de ploeg de zaken echter niet op orde. Nadat Corona in de 55e minuut oog in oog met Krul faalde, mocht Jimenez vijf minuten later vanaf de penaltystip aanleggen nadat Aké diezelfde aanvaller had vastgehouden. Jiminez liet Krul geen kans: 0-1.

Invaller Nathan Aké veroorzaakte in de tweede helft een strafschop.

Op de lat

Een valse start - qua resultaat - voor De Boer als bondscoach lag op de loer. Nederland kreeg ook na de achterstand geen grip op de wedstrijd en slaagde er nauwelijks in aanvallend gevaar te stichten. Controle en creativiteit ontbrak in het spel van de oranjehemden. Met Luuk de Jong, Calvin Stengs, Marten de Roon en Quincy Promes kwamen er nog vier verse krachten binnen de lijnen, maar het bracht weinig soelaas.

Het was wachten tot de slotfase. De 88e minuut om precies te zijn. Heel Oranje veerde al op toen Depay dé kans op de gelijkmaker had. Een goede voorzet van Stengs werd door Luuk de Jong van dichtbij op de keeper gekopt, waarna de rebound voor de voeten van Depay viel. De reserve-aanvoerder haalde keihard uit...op de lat. En daarmee kreeg Frank de Boer niet de start waarop hij had gehoopt. Al zal hij daar niet lang wakker van liggen. Zondag moet Oranje er echt staan.    

Reacties Oranje Reacties Oranje Bondscoach Frank de Boer: 'Rotgevoel, maar we richten onze pijlen op zondag'.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Mexico.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen