Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ontspannen Oranje sluit in stijl af en klopt Estland: 5-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
19 november 2019, 22:30

Aanvoerder Georginio Wijnaldum was met drie goals de man van de wedstrijd. - Foto: KNVB Media

Met een 5-0 overwinning op Estland heeft het Nederlands elftal de kwalificatiereeks voor EURO 2020 afgesloten. Oranje, dat zaterdag in Noord-Ierland al de EK-tickets veiligstelde, vermaakte de uitverkochte Johan Cruijff ArenA met nieuw elan. Stengs en Boadu debuteerden, Wijnaldum scoorde drie keer.

Het statement dat Oranje in de middaguren via sociale media verspreidde.

In de voorbeschouwingen op de laatste interland van het jaar stond het voetbal even op de tweede plaats. Het betreurenswaardige incident bij de competitiewedstrijd FC Den Bosch - Excelsior, dat zondag werd stilgelegd nadat Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend, had ook de spelersgroep van Oranje diep geraakt. Nadat Georginio Wijnaldum, tegen Estland bij afwezigheid van Virgil van Dijk aanvoerder van Oranje, maandag op de persconferentie al op indrukwekkende wijze zijn afschuw had uitgesproken, maakte de selectie als geheel op de wedstrijddag via een foto op social media een ondubbelzinnig statement: "Enough is enough, #stopracism"

Bij de eerste treffer van de avond, al in de 6e minuut binnengekopt door uitgerekend Wijnaldum, lieten de Oranjespelers nogmaals zien dat racisme nergens thuishoort; noch in de maatschappij, noch op de velden. Wijnaldum en Frenkie de Jong stroopten zij aan zij hun mouwen op en toonden hun ontblote armen. Met als saamhorige boodschap: wit en zwart gaan hier samen. 

Nieuwe mogelijkheden

Opnieuw een anti-racisme statement van Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong na de openingstreffer.

De snelle openingstreffer was de opmaat voor een ontspannen avondje voetbal waarbij Oranje de intentie had het legioen te trakteren op veel goals. Met de EK-tickets op zak had bondscoach Ronald Koeman gekozen voor nieuw elan. Deels gedwongen door de afwezigheid van Van Dijk (persoonlijke omstandigheden), Ryan Babel (blessure) en Marten de Roon (schorsing), maar ook om nieuwe mogelijkheden uit te proberen. Dat laatste met name op de rechtsbackpositie waar Quincy Promes de voorkeur kreeg. Een aanvaller van origine, maar dat durfde Koeman wel aan. Backs zijn tegenwoordig haast buitenspelers, merkte de bondscoach op, en dat bevestigde Promes met zijn assist bij de openingstreffer van Wijnaldum

Ook kregen verdedigers Patrick van Aanholt en Nathan Aké een basisplaats. "We hebben de kwalificatie met een redelijk vaste groep gespeeld. Dit kun je zien als een beloning voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van het elftal", motiveerde Koeman zijn keuze. Aké had daar een passende respons op en kopte Oranje in de 19e minuut op krachtige wijze naar een 2-0 voorsprong (assist Memphis). 

Benieuwd naar Stengs

Maar de Oranjefans waren het meest benieuwd naar het optreden van Calvin Stengs. De 20-jarige debutant, die dit seizoen uitstekend op dreef is bij AZ, was volgens velen toe aan zijn eerste optreden met de nationale elite. Komend vanaf de rechterflank, maar vooral de ruimte zoekend tussen de linies, probeerde Stengs zijn weg te vinden in Oranje. Daarmee was hij in de 15e en 18e minuut tweemaal dicht bij een doelpunt. 

Na de vliegende start zakte Oranje in de loop van de eerste helft iets in en bleven meerdere goals uit. Dat veranderde met de komst van de tweede debutant van de avond: Myron Boadu. De 18-jarige spits verving direct na rust Memphis. Ook Wout Weghorst kwam later binnen de lijnen als vervanger van Luuk de Jong. Optimale spitsenpower dus, maar het was opnieuw middenvelder Wijnaldum die de uitverkochte Johan Cruijff ArenA in het laatste deel van de wedstrijd op meer goals trakteerde. De 3-0 was een cadeautje van de Estse defensie, daarna rondde de Rotterdammer een assist van Stengs feilloos af: 4-0. 

Debutantenduo Calvin Stengs en Myron Boadu. De laatste scoorde in de slotfase de vijfde treffer.

Bijzondere beloning Boadu

Oranje zocht in de slotfase onverminderd door naar meer treffers en een hogere uitslag. Uitgerekend debutant Boadu zorgde voor de vijfde van de avond. Een mooie pass van invaller Kevin Strootman werd door de AZ-spits goed met de borst meegenomen en tot doelpunt gepromoveerd. Een bijzondere beloning voor de tiener: scoren als debutant.

Met de 5-0 overwinning sloot Oranje de kwalificatiereeks voor EURO 2020 in stijl af. De zege was echter niet genoeg voor de winst in groep C; die gaat naar Duitsland dat tegen Noord-Ierland uithaalde: 6-1. Maar veel belangrijker: komende zomer strijdt Oranje weer om de Europese titel. Te beginnen met drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. 

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Estland 5-0 (2-0).

Scoreverloop
6. Georginio Wijnaldum 1-0; 19. Nathan Aké 2-0; 66. Georginio Wijnaldum 3-0; 78. Georginio Wijnaldum 4-0; 87. Myron Boadu 5-0.

Opstelling Nederland
Cillissen, Promes, De Ligt, Aké, Van Aanholt, F. de Jong (75. Strootman), Pröpper, Wijnaldum, Stengs, L. de Jong (63. Weghorst), Memphis (46. Boadu).

Reacties Oranje Reacties Oranje Boadu: 'Debuteren en scoren, dit is een jongensdroom'

EURO 2020 EURO 2020 Lees alles over de kaartverkoop rond EURO 2020.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen