Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

YES! Oranje stelt in Noord-Ierland EK-deelname veilig

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 november 2019, 22:30

Quincy Promes was een van de betere spelers aan Oranjezijde. - Foto: KNVB Media

Een flets gelijkspel in Noord-Ierland (0-0) heeft bij het Nederlands elftal voor ongekende vreugde gezorgd. En terecht. Want Oranje plaatste zich dankzij het zwaarbevochten punt op Windsor Park definitief voor EURO 2020!

Weet u het nog? Dat laatste optreden van Nederland op een eindtoernooi? 12 juli 2014, de wedstrijd om de derde plaats op het wereldkampioenschap in Brazilië die Oranje het WK-brons opleverde.

Tussen Brasilia en Belfast zaten vijf frustrerende jaren. Traumatisch bijna. Drie bondscoaches kwamen voorbij, twee eindtoernooien werden gemist.  In Frankrijk en Rusland werd het vrolijke oranje door velen gemist, zowel op het veld als op de fanpleinen. En de gouden generatie? De grote vier Robben, Sneijder, Van Persie en Van der Vaart  verdwenen ietwat geruisloos van het toneel.

Totdat de nieuwe lichting zich met veel elan aan het front meldde. Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Memphis groeiden verder naar internationaal topniveau en namen Oranje in deze kwalificatie bij de hand. Tegelijkertijd kwam een aantal jeugdige talenten vol tot wasdom. Met Ronald Koeman aan het roer bleek dat het juiste mengsel voor een nieuw succesvol Oranje.

Het basisteam van Oranje voor de EK-kwalificatiewedstrijd op Windsor Park.

Dat bevestigde de EK-tickets in Belfast zonder de inbreng van Depay (hamstring) en Wijnaldum (ziek), met respectievelijk zes en vijf goals de trefzekerste Oranjespelers in deze kwalificatiereeks. In hun plaats stonden Steven Berghuis en Donny van de Beek aan de aftrap in het uitverkochte Windsor Park.

Dat veerde na amper drie minuten massaal op toen Jasper Cillissen zich veel te veel tijd permiteerde bij terugspeelbal. Die nonchalance werd hem bijna fataal, maar het blok van de jagende Corry Evans leidde net niet tot de snelle openingstreffer. Ook een aantal gevaarlijke voorzetten van de Noord-Ieren leverden niets op.

Geduld

Oranje overleefde die eerste groene wervelwind om vervolgens het heft in handen te nemen. Aanvoerder Van Dijk maande zijn manschappen tot geduld in de opbouw. Met het hoofd zoeken naar openingen die ongetwijfeld zouden komen. Die werd inderdaad na tien minuten spelen door Quincy Promes gevonden. De linksbuiten baande zich al slalommend een weg door het Noord-Ierse strafschopgebied en legde goed terug op Berghuis. Die had pech en zag zijn inzet de lat raken. Niet veel later volgden ook goede schotkansen voor Babel en Promes.

Net op het moment dat Oranje de volle controle leek te grijpen, kreeg het een strafschop tegen. Een ongelukkige actie van Veltman die een voorzet van Saville met zijn handen blokte. Weliswaar onbewust, maar voor de Poolse arbiter Marceniak genoeg reden om naar de stip te wijzen. Tot opluchting van het Nederlandse kamp schoot captain Steven Davis de penalty zowat het stadion uit. 

Om de kans op een tweede gele kaart weg te nemen voerde Koeman in de 36e minuut al een wissel in. Marten de Roon, al vroeg in de wedstrijd op de bon geslingerd, moest plaatsmaken voor Davy Pröpper. 

Jasper Cillissen, net voordat hij de strafschop van Steven Davis hoog over zijn doel ziet vliegen.

Doel bereikt

Na rust viel er in voetballend opzicht weinig meer te beleven op Windsor Park. Oranje koesterde het balbezit, in de wetenschap dat ook een doelpuntloos gelijkspel deelname aan EURO 2020 veilig zou stellen. Daarmee riskeerde de ploeg natuurlijk wel dat de Noord-Ieren in een moment van onachtzaamheid zouden kunnen toeslaan. Oranje wilde de bevrijdende goal wel maken, maar was niet in staat te sprankelen.

Babel was kansrijk met een kopbal, een paar keer probeerde Nederland het van afstand en ook Luuk de Jong kwam nog als targetman tussen de lijnen. De bevrijdende goal kwam niet meer. Het bleek ook niet nodig. Het gelijkspel in Belfast voelde alsnog als een overwinning. Het doel is bereikt: Oranje is van de partij op EURO 2020 waar het ook nog alle drie groepsduels in de Johan Cruijff ArenA zal spelen.  

En zoals de Oranjesupporters massaal zongen: "We zijn er weer bij en dat is prima!"

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Noord-Ierland - Nederland (0-0).

EURO 2020 EURO 2020 Lees alles over de kaartverkoop rond EURO 2020.

Reacties Oranje Reacties Oranje Frenkie de Jong: "We hebben ontzettend veel zin in het EK."

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen