Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Frankrijk veel te sterk voor Oranje

Ruud Scheper
KNVB Media
31 augustus 2017, 22:45
3:39

Wesley Sneijder treurt nadat Antoine Griezmann Frankrijk op 1-0 heeft gezet. - Foto: KNVB Media

Gewogen en te licht bevonden. Zo luidde het pijnlijke, maar eerlijke oordeel na negentig minuten voetbal tussen Frankrijk en Nederland. Oranje verloor met 4-0 in het Stade de France in Parijs en daar was helemaal niets op af te dingen.

Nee, het was alles behalve een opbeurende statistiek. De keren dat Oranje had gewonnen op bezoek in Frankrijk? Ze waren voorafgaand aan het duel van vanavond, donderdag 31 augustus, op de vingers van één hand te tellen. En daarvoor moest ook nog eens flink in de geschiedenisboeken worden gegraven. De datum? 12 januari 1936…

Arjen Robben raakte na de pauze de lat. Dichterbij een treffer kwam Oranje niet.

En een blik op de Franse selectie deed het zelfvertrouwen toch ook al geen goed. Mbappé, Griezmann, Pogba en ga zo maar door. Het leek een onbegonnen zaak. Maar toch. Die nederlaag in en tegen Zweden van Les Bleus begin juni, het gaf de burger moed. Zou er dan misschien toch wat mogelijk zijn?

Nerveus begin

Nee, zo luidde het even eerlijke als pijnlijke antwoord. Met de debuterende Timothy Fosu-Mensah als daverende verrassing op de rechtsback in plaats van de verwachte Joël Veltman  – ‘meer snelheid en fysieke kracht’, aldus bondscoach Dick Advocaat - begon Oranje ietwat nerveus aan het duel. Het zorgde voor een tweetal hachelijke momenten voor de neus van Jasper Cillessen, maar de goalie hoefde vooralsnog niet handelend op te treden.

Antoine Griezmann schiet de bal door benen van Jasper Cillessen; 1-0.

Na een minuut of tien kroop Oranje voor het eerst uit zijn schulp na een foutje van Paul Pogba, maar Arjen Robben treuzelde te lang waardoor de kans verloren ging. Treuzelen deed Franrijk vervolgens bepaald niet. Een speersnelle aanval nauwelijks een minuut later dwars door het centrum van de Nederlandse linies reed de defensie open, waarna het voor Antoine Griezmann een koud kunstje was om de 1-0 door de benen van Cillessen tegen de touwen te werken.

Alle hens aan dek

Ook in het vervolg van de eerste helft bleef het alle hens aan dek voor Oranje en hadden de mannen de mannen van Advocaat geluk dat onder meer Pogba in kansrijke positie kolderiek over de bal heen maaide en Kingsley Coman de bal simpel in de handen knalde van Cillessen. Verder dan massaal verdedigen en de bal af en toe naar voren rammen kwam het Nederlands elftal in deze periode niet.

Dick Advocaat bracht in de pauze Tonny Vilhena voor Wesley Sneijder.

Na de pauze, met Tonny Vilhena voor Wesley Sneijder, beet Oranje direct wat meer van zich af dan voor de rust. Het leverde een kansje op voor Vincent Janssen, maar de spits – die tot op dat moment nog in het geheel niet in het stuk voor was gekomen – stond een meter buitenspel, waardoor zijn poging voorlangs er niet meer toe deed.

Mopperen

Aan de andere kant was Frankrijk dicht bij de 2-0 na een enorme scrimmage uit een hoekschop, waarbij Oranje niet mocht mopperen dat Robben niet werd bestraft voor een overtreding in zijn eigen zestien. Dat mocht het even later wel toen een op het oog onschuldige overtreding van Kevin Strootman leidde tot zijn tweede gele kaart, waardoor Oranje het laatste half uur met tien man verder moest.

Kevin Strootman krijgt voor een licht vergrijp zijn tweede gele - en dus rode kaart voorgehouden.

Precies op dat moment meldde Robin van Persie zich aan de zijlijn voor zijn terugkeer in Oranje. De 34-jarige aanvaller mocht in het laatste half uur proberen meer gevaar te stichten dan de man waarvoor hij in de plaats kwam, Vincent Janssen. Geen gemakkelijke opgave gezien het enorme Franse overwicht, maar met Van Persie in de ploeg kreeg Oranje wel direct de grootste kans van de wedstrijd. Quincy Promes vond het hoofd van de volledig vrijstaande Robben, maar de captain wist de bal niet de juiste richting mee te geven.

Afstraffing compleet

Twee keer knipperen met de ogen verder mocht Nederland Cillessen danken dat het nog steeds 1-0 stond. De doelman bleef in de tegenstoot koel toen Pogba vlak voor hem opdook en ranselde met een puike reflex het projectiel uit zijn doel. Diezelfde goalie was echter kansloos toen Thomas Lemar de bal ineens vol op de slof nam en die prachtig in de kruising zag verdwijnen; 2-0.

Robin van Persie keerde na lange afwezigheid terug bij Oranje. 

Daar bleef het niet bij, want met zijn tweede van de avond maakte Lemar er van dichtbij ook nog 3-0 van. Pech had Oranje vervolgens toen Robben op aangeven van Van Persie de onderkant van de lat raakte en Kylian Mbappé in de tegenstoot ook nog eens de 4-0 aantekende. De afstraffing was daarmee compleet. Goed nieuws kwam er wel uit Sofia, waar Zweden verloor van Bulgarije, waardoor Nederland nog stiekem mag hopen op plek twee. Daarvoor moet het dan wel de drie resterende wedstrijden winnend zien af te sluiten.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel tussen Frankrijk en Nederland.

Robben: 'Kans aangrijpen met handen en voeten' Robben: 'Kans aangrijpen met handen en voeten' Lees hier de reacties van aanvoerder Arjen Robben en bondscoach Dick Advocaat.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen