Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong OranjeLeeuwinnen ijzersterk in België: 1-5

Francis Grondhuis
KNVB Media
29 november 2021, 23:30

Chimera Ripa scoorde tweemaal in België. - Foto: KNVB Media

Ook voor de Jong OranjeLeeuwinnen was het een bijzondere week. Door omstandigheden misten ze maandag in België liefst zes basisspeelsters, maar het maakte weinig verschil. In een wedstrijd van hoog niveau klopten ze België met grote cijfers: 1-5. "Er zit zoveel bewijsdrang in deze groep."

Onze boodschap was: laat maar zien wat je in huis hebt.

En daar vlogen afgelopen weekend weer een paar getalenteerde jeugdinternationals uit het warme nest van Jong Oranje. Een trede hoger, op weg naar de selectie van het Nederlands vrouwenelftal. In de voorbije interlandperiodes maakten al diverse sterkhouders de overstap naar het A-team, maar met vijf speelsters tegelijk was het ditmaal wel heel bont. Noodgedwongen, dat wel, met als indirecte oorzaak de hevige sneeuwval in Ostrava.

Daar kon vrijdagavond de WK-kwalificatiewedstrijd Tsjechië - Nederland (2-2) niet doorgaan en werd verplaatst naar zaterdag. Aangezien Oranje vandaag alweer diende aan te treden - tegen Japan - werd de hersteltijd tussen deze twee interlandafspraken wel heel kort. Bondscoach Mark Parsons besloot daarop Vivianne Miedema, Jill Roord en Dominique Janssen rust te gunnen, belde vervolgens als de wiedeweerga met Jong Oranje-collega Stefan Hoogsteder en verzocht Eva van Deursen, Samantha van Diemen, Lisa Doorn, Fenna Kalma en Romée Leuchter hun rolkoffers te pakken en zich richting Den Haag te spoeden.

Esmee Brugts opende in de 13e minuut de score.

Voorbereiding in de war

Een begrijpelijke gang van zaken, al gooide het natuurlijk wel de voorbereiding van Jonge Leeuwinnen op hun oefeninterland tegen België eventjes danig in de war. Afgelopen donderdag stuurden ze op Varkenoord hun Portugese generatiegenoten nog van het kastje naar de muur. Het scorebord lichtte na afloop de cijfers 4-0 op, maar dat waren een paar goals te weinig, vonden de meiden zelf. Hoe fijn was het dat ze vier dagen later in België al de mogelijkheid kregen om die ontevredenheid weg te spelen.

Maar dan wel met een flink gewijzigd team aan de aftrap in het Van Roystadion in Denderleeuw. Ook Kayleigh van Dooren moest wegens een blessure afhaken, waardoor Hoogsteder niet kon beschikken over zes basisspeelsters die hij tegen Portugal opstelde. Toch bespeurde hij alleen maar goede geluiden in zijn selectie die zondag aanvulling kreeg van Jaimy Ravensbergen en Lobke Loonen.

"We hebben tegen de groep gezegd dat ze hier alleen maar positief tegenaan konden kijken. Iedereen is hier bezig om de stap naar Oranje te zetten. Die vijf speelsters kregen nu door omstandigheden de gelegenheid en dat is een fantastisch signaal. En tegelijkertijd bood dit bij ons voor andere speelsters nieuwe mogelijkheden om zich te manifesteren. Onze boodschap was dan ook: laat maar zien wat je in huis hebt."

Nikita Tromp: 5e goal in 5 interlands voor de Jong OranjeLeeuwinnen.

Dezelfde route

Dat was niet aan dovemansoren gericht. In het provinciestadje ten westen van Brussel was Nederland volledig de baas op het veld. De ploeg wist zich met geconcentreerd positiespel onder de druk van de jonge Red Flames uit te voetballen, kansen te creëren en een goed rendement te halen. Esmee Brugts en Chimera Ripa scoorden voor rust, terwijl opnieuw Ripa, Nikita Tromp en Kirsten van de Westeringh in de tweede helft trefzeker waren. Dat juist Van de Westeringh er eentje maakte, bestempelde Hoogsteder als typerend voor de manier waarop zijn ploeg zich manifesteerde. "Zij speelde als verdedigende middenvelder op een voor haar onwennige positie, maar die vullen wij, net als de backs, heel aanvallend in. Dat kan ook, als de afspraken maar goed zijn."

Aan die spelopvatting en de algehele route was niets veranderd, ondanks alle personele wisselingen. Een bewuste keuze, aldus Hoogsteder. "We hebben een bepaalde manier van voetballen en die laten we niet los. Sterker, die bouwen we uit. We hebben een goede groep, met meer dan 11 goede speelsters. Dat klinkt als een cliché, maar is echt zo. Als we wisselen, dan komt er energie en kwaliteit bij. Ook vandaag hebben we een hoog niveau gehaald en echt goed gevoetbald. Dat is ook te danken aan de enorme bewijsdrang in deze groep." 

Kirsten van de Westeringh: nieuwe rol als verdedigende middenvelder.

Push to the limit

Enig smetje was de tegengoal van Lisa Petry die in de 25e minuut de gelijkmaker op het bord zette. De rappe Belgische spits glipte in de omschakeling weg van de Nederlandse defensie en verschalkte keeper Moon Pondes. "Daar stonden we niet goed", zag Hoogsteder. Petry deed in de tweede helft nog een poging, maar stuitte ditmaal wel op Pondes die ook nog een gevaarlijke vrije trap elimineerde. Meer viel er niet te noteren aan wapenfeiten van de thuisploeg die vorige week nog Noorwegen met 3-2 de baas was.

Hoogsteder had 'enorm veel waardering' voor de manier waarop de groep met de situatie omging en dat vervolgens op het veld vertaalde. "Wij vragen veel van ze. Agressief druk zetten, één op één kunnen spelen. Push to the limit, want dat is nodig om het niveau van het Nederlands elftal te halen en daar je hoofd boven het water te kunnen houden. De omschakelmomenten moeten intens zijn. Het mooie is dat dat inmiddels de identiteit van deze groep is geworden. En het is nog mooier dat we dat vanavond ook konden brengen, ondanks de afwezigheid van zes basisspeelsters. Anderen hebben hun kans gegrepen en zijn opgestaan."

En tot slot: "Ik ga nu de wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen tegen Japan op mijn gemak terugkijken. Want ik ben heel benieuwd hoe 'onze' meiden zich daar hebben gemanifesteerd." 

Coach Stefan Hoogsteder: 'Iedereen is hier bezig om de stap naar Oranje te zetten.'

Statistieken

Wedstrijd
België - Nederland 1-5 (1-2).

Scoreverloop
13. Esmee Brugts 0-1; 25. Lisa Petry 1-1; 42. Chimera Ripa 1-2; 61. Chimera Ripa 1-3; 63. Nikita Tromp 1-4; 90. Kirsten van de Westeringh 1-5.

Gele kaart
Marit Auée (Nederland).

Opstelling Nederland
Moon Pondes, Moisa van Koot (85. Kim Everaerts), Marit Auée, Gwyneth Hendriks, Ashleigh Weerden, Kirsten van de Westeringh, Liz Rijsbergen (85. Lobke Loonen), Nikita Tromp, Lakeesha Eijken (78. Romée van de Lavoir), Chimera Ripa (64. Jaimy Ravensbergen), Esmee Brugts.

Nederland - Portugal 4-0 Nederland - Portugal 4-0 Wedstrijdverslag van de oefeninterland Nederland - Portugal.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen