Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dubbele gevoelens Jong OranjeLeeuwinnen na 4-0 zege op Portugal

Francis Grondhuis
KNVB Media
25 november, 20:45

Romee Leuchter, Eva van Deursen en Kayleigh van Dooren feliciteren Fenna Kalma (links) met de openingstreffer tegen Portugal. - Foto: KNVB Media

Met 4-0 van Portugal winnen. Menig nationaal team tekent ervoor. Niet de Jong OranjeLeeuwinnen. Zij stapten donderdag in Rotterdam met een ietwat katerig gevoel van de mat na de oefeninterland tegen de Portugese vrouwen. De reden: te weinig gescoord.

Ja, het was eenrichtingsverkeer op het zo goed als verlaten Varkenoord. Vanwege de hernieuwde coronamaatregelen bleven de tribunes daar noodgedwongen leeg. Doodzonde, want de Jong OranjeLeeuwinnen hadden tijdens hun laatste optreden - vorige maand voor gevulde tribunes in Almere - met een puike 6-0 overwinning op Italië aan klantenbinding gedaan.

Het basisteam van de Jonge Leeuwinnen voor de oefeninterland tegen Portugal.

16 doelrijpe kansen

Zo'n doelpuntenfestijn lag ditmaal ook in het verschiet. Data-analyse leerde dat de ploeg tegen Portugal liefst 16 doelwaardige kansen had gecreëerd. "En wij coderen conservatief", meldde coach Stefan Hoogsteder. Aan het eind van de rit stonden er 'slechts' vier goals op het scorebord. Voor de speelsters een teleurstellende score, maar de technische staf zag dat genuanceerder. "Deze ploeg bezit een enorme drive en balen van de momenten die niet worden benut. Maar als je met 4-0 wint van Portugal, wat geen slechte tegenstander is, dan mag je met dat resultaat tevreden zijn."

De Jong OranjeLeeuwinnen hadden namelijk ook wel wat pech. Vier keer ketste de bal tegen de lat, twee keer haalde een Portugese verdediger hem van de lijn en keeper Carolina Vilão had een paar onnavolgbare saves in huis. Dat het halverwege slechts 1-0 stond (doelpunt Fenna Kalma) deed bepaald geen recht aan de verhoudingen op het veld. "Al was het veldspel in die eerste helft wel wat slordig", constateerde Hoogsteder. "Portugal had zich prima voorbereid en kwam met een duidelijk plan: het ons moeilijk maken zodra we aan de bal waren. Aanvallend deden ze weinig; ze hebben geen kans gecreëerd." 

Middenvelder Eva van Deursen scoorde haar eerste treffer voor de Jong OranjeLeeuwinnen.

Ontlading

Na rust had Oranje het beter voor elkaar, ook qua afronding. De ontlading was dan ook groot toen de talentenploeg in een tijdsbestek van vier minuten eindelijk wegliep van de Portugese generatiegenoten. Goals van Nikita Tromp (66e minuut), Eva van Deursen (68e minuut) en Samantha van Diemen (70e minuut) brachten het kwaliteitsverschil ook in de score tot uitdrukking. Enorme decibellen aan juichkreten vlogen over Varkenoord toen het gat werd geslagen.

"Portugese en Italiaanse teams zijn misschien temperamentvol, maar daar kunnen wij ons 100 procent aan meten. En meer", constateerde Hoogsteder die invallers Lakeesha Eijken en Romée van de Lavoir in de tweede helft liet debuteren. "In dit team zit enorm veel passie en energie. De meiden nemen zichzelf als referentiekader, niet de tegenstander. Ze weten precies wat ze willen en kunnen. Daar komt dan ook die ontevredenheid vandaan. We creëren veel via goede aanvallen, maar missen dat laatste stukje waardoor het niet op het scorebord zichtbaar wordt. Maar ook al hadden het meer doelpunten moeten zijn, we boeken uiteindelijk wel een goed resultaat." 

Ashleigh Weerden droeg de aanvoersband.

Weerden linksback

Opnieuw zagen de Jong OranjeLeeuwinnen in deze interlandperiode een van hun teamgenoten de stap naar het 'grote' Oranje maken. Dit keer kreeg Marisa Olislagers haar eerste oproep voor de Leeuwinnen van bondscoach Mark Parsons. Haar aanvoerdersband én positie werd overgenomen door Ashleigh Weerden. De aanvaller van Montpellier en 3-voudig Oranje-international zakte terug naar linksback en maakte links voorin plaats voor de 18-jarige belofte Esmee Brugts. Weerden kon van achteruit haar aanvallende kwaliteiten goed benutten en leverde nog een assist af. "In deze wedstrijd was die combinatie met Ashleigh en Esmee goed passend", zag Hoogsteder.

Of dat maandag tegen België ook het geval is, zal moeten blijken. Hoogsteder verwacht in Denderleeuw een heel andere wedstrijd, tegen een opponent die - in tegenstelling tot Portugal vandaag - zelf ook meer het aanvalsplan uit de kast zal trekken. Niet voor niets zegevierde België woensdag met 3-2 over Noorwegen. "België zal ons in de eerste fase van de opbouw zeker meer onder druk gaan zetten. Het wordt een heel interessante wedstrijd."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstelling en statistieken van de oefeninterland Nederland - Portugal (4-0).

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen