Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje groepswinnaar ondanks verlies in Portugal

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
18 november, 22:15

Cody Gakpo maakte de enige Nederlandse treffer. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje is er niet in geslaagd om zijn ongeslagen status in de EK-kwalificatie te behouden. In het laatste duel verloor de ploeg met 2-1 van Portugal in Portimao. Omdat het onderlinge resultaat, na de 4-2 vorig jaar in Doetinchem,in het voordeel is van de ploeg van Van de Looi is Nederland wel groepswinnaar.

Jong Oranje trof de afgelopen maanden voornamelijk op papier mindere tegenstanders. Deze ploegen trokken zich terug op eigen helft en hoopten zo de score beperkt te houden. Nederland bleek daar goed mee uit de voeten te kunnen en anticipeerde prima op de geringe ruimte die de tegenstander bood. Steevast zette het elftal een hoge uitslag neer.

Na negen wedstrijden in de EK-kwalificatie had Jong Oranje nog een 100 procent score, met indrukwekkende doelcijfers: 45-3. Ook thuis tegen het sterke Portugal had Jong Oranje vorig jaar een knappe zege geboekt. De wedstrijd in Doetinchem ging lang gelijk op, maar uiteindelijk pakte Nederland de winst. Omdat Portugal net als Jong Oranje al zijn andere wedstrijden won, waren beide ploegen al voor het laatste treffen in de kwalificatie geplaatst voor het EK. Tijdens het duel woensdag stond daarom alleen groepswinst nog op het spel.

Beloning

In Portimao merkte het direct dat Portugal een tegenstander is waarbij je niet, zoals tijdens de laatste duels, rustig kunt opbouwen. De Portugezen jaagden vanaf de eerste minuut op de Nederlandse defensie en kregen daarvoor snel de beloning.

Wellicht nog wat van slag door de druk van Portugal bracht Deyovaiso Zeefuik met een ingooi rechts achterin Justin Hoogma in de problemen. De verdediger van FC Utrecht kopte te zacht terug op Kjell Scherpen die met zijn ingreep aanvaller Carvalho ten val bracht. De Schotse arbiter Nicholas Walsh wilde al fluiten voor een strafschop en mogelijk een zware straf voor de doelman, maar op dat moment schoot Fábio Vieira de bal in het lege doel: 1-0. Een flinke dreun voor Jong Oranje dat daarmee vroeg in de wedstrijd uit zijn heerlijke overwinningsroes was ontwaakt.

Portugal schuwde het niet om fysiek met Jong Oranje de strijd aan te gaan.

Het duurde even voordat Jong Oranje, dat veel spelers om uiteenlopende redenen moest missen, weer bij de les was. Toch lukte het gedurende de eerste helft steeds vaker om onder de druk van de Portugezen uit te voetballen. Zo schoot Javairo Dilrosun een vrije trap net over en redde doelman Diogo Costa op een inzet van Cody Gakpo. Aan de andere kant bleef ook het technisch begaafde en fysiek sterke Portugal gevaar stichten. Vitor Ferreira schoot na een fraaie aanval maar net over.

Nog voor rust maakte Jong Oranje gelijk. Zoals zo vaak deze kwalificatiereeks profiteerde de ploeg optimaal van de opkomende backs. Dilrosun speelde Zeefuik vrij die de achterlijn haalde en strak de bal voor het doel schoof. Gakpo was er als de kippen bij om de 1-1 op het scorebord te zetten. Een tussenstand die goed de verhoudingen in de eerste helft weergaf.

Opnieuw beginnen

Na de thee kon Jong Oranje al snel weer opnieuw beginnen. Fábio Vieira kreeg net buiten de zestien meter te veel ruimte om te draaien en uit te halen. Zijn inzet verdween via het been van Hoogma in het doel: 2-1. Nederland had het vervolgens aan Perr Schuurs te danken dat het niet direct op een 3-1 achterstand werd gezet. Rafael Leão schoof de bal voorbij Scherpen, maar dankzij uitstekend positie te kiezen wist de Ajacied de bal nog net voor de lijn te redden.

Deyovaiso Zeefuik gaf de voorzet waaruit Gakpo gelijk kon maken.

Op een hard schot van Gakpo na, dat naast het doel verdween, lukte het Jong Oranje daarna maar niet om voor groot gevaar te zorgen. Fábio Vieira was wel dicht bij zijn derde treffer. Na een snelle uitbraak krulde hij de bal voorbij het doel. In de slotfase gaf Jong Oranje nog wat gas bij om de ongeslagen status te behouden. Justin Kluivert was het dichtste bij een treffer. De aanvaller kopte in blessuretijd van dichtbij naast na een voorzet van Dilrosun.

Recordreeks ten einde

Door het verlies is de ongeslagen recordreeks van Jong Oranje van veertien duels ten einde gekomen. Deze begon op 24 maart 2019 met een gelijkspel (0-0) tegen de Verenigde Staten. Daarna volgden maar liefst dertien zeges op rij.

Ondanks de teleurstelling van het verlies in het laatste duel kan de ploeg met trots terugkijken op de EK-kwalificatie. Vooral de manier waarop de ploeg zijn wedstrijden won, geeft veel vertrouwen voor het eindtoernooi volgend jaar in Hongarije en Slovenië. Van de Looi kan dan waarschijnlijk kiezen uit een grotere groep spelers dan hij de afgelopen week tot zijn beschikking had. Jong Oranje is dan mogelijk tot veel in staat.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van dit duel.

Erwin van de Looi: 'Gelijkwaardig aan een heel sterk team' Erwin van de Looi: 'Gelijkwaardig aan een heel sterk team' Lees de reactie van Erwin van de Looi.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen