Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje wint ook negende duel met speels gemak

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
15 november 2020, 16:15

Jong Oranje had zondag weinig te duchten van Wit-Rusland. - Foto: KNVB Media

Het al geplaatste Jong Oranje heeft zondag ook zijn negende duel in de EK-kwalificatie gewonnen. In een kletsnat en guur Almere versloeg de ploeg van Erwin van de Looi Wit-Rusland met 5-0. Kaj Sierhuis (drie keer) en Myron Boadu (twee keer) maakten de treffers.

Vorige maand kon de vlag uit bij Jong Oranje. Na de 0-7 op Cyprus wist de ploeg al dat het was verzekerd van de eerste fase van het eindtoernooi volgend jaar in Hongarije en Slovenië. Het enige dat nu nog op het spel staat is de groepswinst. Portugal is daarvoor de directe concurrent. Woensdag staat het onderlinge treffen op het programma. De aftrap in Portimao is om 20.30 uur, Nederlandse tijd. Dit is tevens de laatste wedstrijd van Jong Oranje in de EK-kwalificatie. Een gelijkspel is voor Nederland voldoende.

Zondag moest Jong Oranje eerst nog afrekenen met Wit-Rusland, dat in het uitduel met 0-7 murw was gespeeld. Van de Looi gaf in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden wat andere jongens de kans. Zo stond Azor Matusiwa voor het eerst in de basis. Enerzijds om wat spelers te sparen voor woensdag, in deze overvolle maanden. Anderzijds omdat diverse spelers waren afgehaakt met een blessure of door bondscoach Frank de Boer waren overgeheveld naar het 'grote' Oranje. Zondag voegde ook Abdou Harroui zichzelf toe aan de lange lijst met afwezigen na een positieve coronatest.

Kaj Sierhuis juicht nadat hij de 1-0 op het scorebord heeft gezet.

Gemakkelijk tussendoortje

Het werd desondanks een gemakkelijk tussendoortje. Al duurde het even voordat Jong Oranje op stoom kwam. Wit-Rusland speelde ultradefensief en had als enige doel om de schade te beperken. Het lukte Nederland in eerste instantie maar niet om uitgespeelde kansen te creëren. Jordan Teze was met een voorzet die op de lat dwarrelde nog het dichtste bij de 1-0. De eerste 'echte' kans na een half uur leverde direct succes op. Op aangeven van Jurgen Ekkelenkamp schoot Sierhuis via de binnenkant van de paal raak.

Een minuut later was het 2-0. Boadu blokte de uitverdedigingspoging van Siarhei Volkau waarna de bal wat gelukkig voor Jong Oranje achter de verraste ingevallen doelman Maksim Plotnikau belandde. Boadu had voor rust ook de 3-0 op zijn schoen, maar dit keer bracht de keeper van Wit-Rusland wel redding.

Voornemens

Mocht Wit-Rusland nog goede voornemens hebben gehad voor de tweede helft, dan konden deze direct in de prullenbak. In de eerste minuut na de thee stond de 3-0 al op het scorebord. Boadu speelde zichzelf knap vrij, legde de bal klaar voor zijn rechterbeen en schoot hard in de verre hoek.

Azor Matusiwa maakte zondag zijn debuut voor Jong Oranje.

De stand gaf Van de Looi nog meer gelegenheid om spelers rust te gunnen. Na een uur haalde hij Mitchel Bakker, Justin Hoogma en Boadu van het veld. Voor hen in de plaats kwamen Deyovaisio Zeefuik, Sherel Floranus en Joshua Zirkzee. De laatste twee stonden enkele minuten later aan de basis van de 4-0. Zirkzee legde terug, Floranus zette voor en Sierhuis tikte van dichtbij raak. Tien minuten voor tijd wisten Floranus en Sierhuis elkaar weer uitstekend te vinden. Op aangeven van de verdediger van SC Heerenveen was Sierhuis het eindstation van de vijfde treffer. In de slotminuten schoot Zeefuik nog van afstand hard op de paal.

Door de ruime overwinning heeft Jong Oranje ook na negen wedstrijden de maximale score. Het doelpuntsaldo is indrukwekkend: 45 voor en drie tegen.

Statistieken Jong Oranje - Wit-Rusland Statistieken Jong Oranje - Wit-Rusland Klik hier.

Jurgen Ekkelenkamp: 'Na woensdag weten we waar we staan' Jurgen Ekkelenkamp: 'Na woensdag weten we waar we staan' Lees de reacties na de overwinning op Wit-Rusland.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen