Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jurgen Ekkelenkamp: 'Na woensdag weten we waar we staan'

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
15 november 2020, 18:30

Jurgen Ekkelenkamp was met de assist bij de 1-0 belangrijk voor Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jurgen Ekkelenkamp speelt bij Jong Oranje met het vertrouwen alsof hij er al de gehele kwalificatiereeks bij is. Toch maakt hij deze week pas voor de tweede keer deel uit van de selectie en speelde hij zondag zijn derde interland. Met de assist bij de 1-0 had de Ajacied een belangrijke rol bij de uiteindelijke 5-0 overwinning op Wit-Rusland.

"Natuurlijk had ik liever zelf ook gescoord", geeft Ekkelenkamp eerlijk toe. "Maar ik ben tevreden hoe het ging. Ik speelde een lekkere wedstrijd en gaf de assist bij de 1-0. De eerste treffer is tegen dit soort tegenstanders altijd heel belangrijk. Wanneer je eenmaal scoort, neemt het geloof in een goed resultaat bij ze af. Daarna is het heerlijk voetballen."

Hoewel Ekkelenkamp steeds meer zijn naam vestigt door zijn goede optredens bij Ajax en zijn drie doelpunten in de vorige twee kwalificatieduels, was hij toch blij en opgelucht dat hij weer is opgenomen in de selectie van Jong Oranje. "Daar ben ik heel trots op. Ik wil er ook graag bij blijven, zeker met het EK in het vooruitzicht. Ik beschouw dit als het seizoen van mijn definitieve doorbraak. Dan is het belangrijk om veel te spelen. Het EK is straks een prachtig podium om mezelf te laten zien. Daarnaast zou het goed zijn voor mijn ontwikkeling wanneer ik mezelf kan meten met de beste jonge spelers van Europa."

Tijdens zijn eerste drie duels bij Jong Oranje heeft hij de potentie van deze ploeg gezien. "We hebben alle kwalificatieduels gewonnen en hebben een indrukwekkend doelpuntsaldo van 45-3. Dan kun je met recht zeggen dat we een kanshebber zijn op het EK. Woensdag is een goede graadmeter, want Portugal is een hele lastige tegenstander. Daarna weten we nog beter waar we staan."

As potdicht

Wij spreken niet over tegenstanders, maar alleen over voetbal

KNVB-coach Erwin van de Looi beaamt dit. "Deze lichting van Portugal werd Europees Kampioen bij Onder 17 en Onder 19. Wanneer we ons daarmee kunnen meten, slaan we zeker geen modderfiguur op het EK. Ik vind het echter nog te vroeg om te zeggen dat we een favoriet zijn."

Van de Looi zag zijn ploeg zondag, ondanks de vele afwezigheden, een goede wedstrijd op de mat leggen tegen Wit-Rusland. "Het is heel knap dat we zoveel kansen creëren tegen een ploeg die zo defensief speelt. In het uitduel speelden ze 4-4-2 en gaven ze veel ruimte weg. Nu kozen ze voor 4-5-1 en zat de as potdicht. Toch winnen we heel gemakkelijk."

Van de Looi vindt het knap dat zijn ploeg zoveel kansen creëerde tegen zo'n defensieve tegenstander.

Het kost Van de Looi geen moeite om zijn ploeg te motiveren voor duels tegen dit soort op papier gemakkelijke tegenstanders. Ook niet nu Jong Oranje al voor de wedstrijd verzekerd was van een plek op het EK. "Wij spreken niet over tegenstanders, maar alleen over voetbal. Wij hebben een hele duidelijke manier van spelen en voeren dat heel gedisciplineerd uit. Elke wedstrijd is er één om stappen te maken in dit proces."

De coach beseft dat in deze heldere aanvallende speelstijl ook een gevaar schuilt. "Iedereen weet hoe wij spelen en daar kunnen tegenstanders zich op instellen. Aan de andere kant, wanneer wij ons spel goed uitvoeren, dan is het heel lastig te bespelen. Dat hebben wij deze kwalificatiereeks wel bewezen."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen