Javairo Dilrosun schiet Jong Oranje langs Engeland

Ruud Scheper
19 november 2019, 20:30

Jong Oranje juicht als Javairo Dilrosun in blessuretijd de winnende treffer heeft binnengeschoten. - Foto: KNVB Media

Met een geweldige vrije trap schoot Javairo Dilrosun Jong Oranje dinsdagavond in blessuretijd naar een 2-1 overwinning op Jong Engeland. De oefenzege was een mooi slotstuk van het kalenderjaar 2019. Een jaar waarin Jong Oranje ongeslagen bleef en als koploper van zijn EK-kwalificatiepoule de winterstop in gaat.

De ontmoeting met de Engelsen was vooraf bezien een mooie test voor Jong Oranje. Na de zorgeloze avond in Gibraltar van een paar dagen eerder kon de ploeg zich nu meten met de koploper van poule 3. Net als Jong Engeland beleefde ook Jong Oranje een tot nu toe foutloze campagne, waarin vooral de 4-2 zege op Jong Portugal in het oog sprong.

Vier nieuwe gezichten

Ten opzichte van de ontmoeting met Gibraltar had Van de Looi vier wijzigingen in zijn basiself doorgevoerd. Ludovit Reis, Kjell Scherpen, Kaj Sierhuis en Rick van Drongelen verschenen aan de aftrap, waardoor Maarten Paes, Justin Hoogma, Ferdi Kadioglu en Cody Gakpo ditmaal genoegen moesten nemen met een plaats op de reservebank.

Dani de Wit was donderdag nog drie keer trefzeker in het duel met Gibraltar.

Na een kwartier nam Jong Oranje het heft stevig in handen. Meer en meer zette de thuisploeg de bezoekers vast op de eigen helft. Het resulteerde in een knal van afstand van Teun Koopmeiners, waarbij Aaron Ramsdale mede dankzij de listige stuit de nodige moeite had om het projectiel uit zijn doel te houden.

Dikverdiende treffer

Niet veel later lag de inmiddels dikverdiende treffer alsnog in het net. En hoewel de bal via Sierhuis een beetje rommelig over de doellijn verdween, was de aanval die eraan voorafging het aankijken meer dan waard. Na een vlotte combinatie door het centrum via Justin Kluivert en Dilrosun belandde de bal aan de rechterkant bij Deyovaisio Zeefuik, die de bal strak voor het doel langstrok en tevreden zag dat dat de juiste keuze was. Van dichtbij liep Sierhuis de bal  binnen; 1-0.

Kaj Sierhuis zorgde voor de verdiende 1-0 voorsprong voor Jong Oranje.

Het in deze fase uitstekend combinerende Jong Oranje was even later opnieuw twee keer gevaarlijk, maar net als bij de poging van Koopmeiners bleek Ramsdale op zijn post. Eerst testte Dilrosun de reflexen van de doelman met een mooie afstandsknal, een paar minuten later moest de goalie gestrekt bij een schot van Kluivert.

Engeland bijt van zich af

Van Jong Engeland werd het eerste half uur eigenlijk maar weinig vernomen. Balbezit van de bezoekers duurde nooit lang door het fanatiek drukzettende Jong Oranje. In het laatste deel van de eerste helft groeide Jong Engeland echter wat in het duel. Eerst knikte Rhian Brewster op aangeven van Conor Ghallager net over, vervolgens moest Kjell Scherpen handelend optreden bij een knal van James Justin.

Justin Kluivert was in de eerste helft dicht bij een treffer.

Dat beeld bleef in de eerste twintig minuten na de pauze gehandhaafd, maar zorgen hoefde doelman Scherpen zich eigenlijk nooit echt te maken. Tot de zeventigste minuut deed ook Jong Oranje nauwelijks meer van zich spreken, maar daar kwam verandering in toen de thuisploeg binnen het tijdsbestek van slechts twee minuten drie keer dicht bij een verdubbeling van de score was.

Grandioze minuten

Eerst was er een puike actie van Zeefuik, die zich op de achterlijn vrijkapte en de ingevallen Gakpo bediende. De aanvaller mikte echter net te hoog waardoor de bal luttele centimeters over de lat scheerde. Daarna was er een fenomenale dribbel van Abdou Harroui, die dwars door de vijandelijke linies slalomde en het doel van Engeland onder vuur nam. Via de arm van Ramsdale spatte de bal uiteen op de lat.

Ludovit Reis moest in de slotfase geblesseerd het veld verlaten.

Nog was het niet gebeurd, want in de nastoot wurmde Gakpo zich knap tussen twee tegenstanders door, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in de reflexen van Ramsdale. Leek Jong Oranje op jacht naar de beslissing, ineens lag volkomen uit het niets de gelijkmaker achter Scherpen. Dat mocht vooral Rick van Drongelen zich aanrekenen, want helemaal vrijuit bij de goal van Mason Greenwood ging de verdediger zeker niet; 1-1.

Dilrosun doet het!

In de slotfase was Jong Oranje via invaller Kadioglu dicht bij de winnende treffer, maar weer bleek Ramsdale een sta-in-de-weg. Net als twee jaar eerder leek het duel daardoor in een 1-1 gelijkspel te eindigen, maar dat was buiten Dilrosun om gerekend. Met een prachtige vrije trap schoot de aanvaller Jong Oranje in de blessuretijd naar een 2-1 overwinning. Een mooi slotstuk van het kalenderjaar 2019!

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Jong Oranje en Jong Engeland (2-1).

'Er zit een goede lichting aan te komen' 'Er zit een goede lichting aan te komen' Lees hier de reacties van Javairo Dilrosun en coach Erwin van de Looi.