Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Overtuigende start Jong Oranje met ruime zege op Cyprus

Ruud Scheper
KNVB Media
10 september 2019, 21:00
5:18

Jong Oranje is blij. Een snelle achterstand wordt al even snel vakkundig gerepareerd. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje is op een overtuigende manier begonnen aan de kwalificatiereeks die het team in 2021 naar het EK in Hongarije en Slovenië moet brengen. In stadion De Vijverberg, ook deze cyclus de vaste thuisbasis van de ploeg, werd Cyprus met 5-1 verslagen.

Het was even geleden dat Jong Oranje een officiële interland afwerkte. Bijna elf maanden na de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne mocht het team van Erwin van de Looi in de woorden van de coach zelf ‘eindelijk weer om het echie spelen’. De statistieken van de vorige ontmoetingen zouden Jong Oranje daarvoor in ieder geval het nodige vertrouwen moeten geven. Acht keer werd er eerder tegen Jong Cyprus gespeeld, even vaak werd er gewonnen.

Nieuw aanvalstrio

Het doel van de eerste wedstrijd was helder; op een goede manier aan de nieuwe reeks beginnen. Dat moest gebeuren zonder Donyell Malen en Justin Kluivert, die door bondscoach Ronald Koeman naar het Nederlands elftal waren gehaald. Het maakte de weg vrij voor een nieuw aanvalstrio. Tegen Cyprus had Van de Looi naast het vertrouwde gezicht van Calvin Stengs een plaatsje ingeruimd voor Kaj Sierhuis en Noa Lang.

De basiself voorafgaand aan het duel.

Een vroeg doelpunt, dat was waar Jong Oranje direct vanaf de start naar op zoek ging. En die vroege treffer kwam er ook, alleen was het niet de Cypriotische keeper Antreas Paraskevas, maar zijn collega Maarten Paes die al na tien minuten moest vissen. Spits Ruel Sotiriou troefde Justin Hoogma simpel af, waarna hij de bal beheerst langs de kansloze Paes schoof.

Prima antwoord

Het was een fikse streep door de rekening voor de thuisploeg, want stond de blauwe bus al vanaf minuut één keurig geparkeerd voor het Cypriotische doel, met de verkregen voorsprong zou daar zeer waarschijnlijk weinig beweging in komen. Gelukkig was het krap vier minuten later al gelijk, omdat Noa Lang sneller bij de bal was dan Pavlos Korrea en overduidelijk door laatstgenoemde onderuit werd gemaaid in de zestien. Captain Teun Koopmeiners plaatste zich achter de bal en faalde niet; 1-1.

Teun  Koopmeiners stuurt doelman Antreas Paraskevas de verkeerde kant op; 1-1.

Lang hoefde De Vijverberg niet te wachten op de tweede treffer van Oranje. Een lange bal van Koopmeiners werd perfect teruggelegd door Kaj Sierhuis en van dichtbij al vallend ingekopt door Dani de Wit. Nauwelijks was De Vijverberg uitgejuicht of ook de 3-1 lag al in het net. Was Sierhuis zojuist nog de aangever, nu zette de spits zich zelf op het scoreformulier, door een subliem steekpassje van Stengs en een dito voorzet van Deyovaisio Zeefuik te verlengen richting de verre hoek.

Uitstekende aanval

Tot de rust bleef het daarbij, onder meer omdat Paraskevas na een opnieuw uitstekende aanval via Koopmeiners, Sierhuis en Stengs nu wel een antwoord klaar had op de knal van laatstgenoemde. Direct na de pauze hield het stadion de adem in toen Hoogma keihard in botsing kwam met zijn tegenstander, maar gelukkig stond de centrale verdediger even later weer op zijn benen en kon hij de strijd gewoon vervolgen.

Noa Lang snelt langs Giannis Gerolemou.

Maar ook met Hoogma weer binnen de lijnen lukte het Jong Oranje evenwel in die fase niet meer om de tegenstander echt pijn te doen. Een knal vanaf de zestien van Lang, veel verder kwam het niet. Met debutant Daishawn Redan, Tahith Chong en de al iets eerder ingevallen Ferdi Kadioglu hoopte Van de Looi daar in de laatste twintig minuten weer verandering in te brengen. 

Hoofdrol De Wit

Meteen ging het tempo weer wat omhoog en na een schotje van Kadioglu had De Wit Jong Oranje op 4-1 moeten zetten. De meegesnelde linksback Owen Wijndal bediende hem perfect, maar tot zijn eigen afgrijzen zag hij zijn inzet voorbij de tweede paal over de achterlijn verdwijnen. Niet veel later waren beide spelers wederom betrokken bij een goede aanval. Opnieuw vond Wijndal De Wit, maar dit keer kopte de middenvelder de bal uit moeilijke hoek over.

Dani de Wit scoorde twee keer voor Jong Oranje.

Bij kans nummer drie was het wel raak. Na een geweldige aanval legde Redan de bal met de borst panklaar voor De Wit, die simpel afdrukte. Het slotakkoord was voor Zeefuik. De Wit haalde de bal prachtig uit de lucht, trok de bal voor en zag na een kluts Zeefuik van dichtbij voor de 5-1 zorgen.

Kraker tegen Portugal

Volgende maand wordt de EK-kwalificatiereeks op 11 oktober vervolgd met een thuiswedstrijd tegen Portugal, de op het oog zwaarste tegenstander in de poule. Jong Oranje speelt dan opnieuw thuis, de aftrap van het duel is om 18:30 uur. Vier dagen later gaan Van de Looi en co. op bezoek in Noorwegen. De aftrap van dat duel is om 19:00 uur.

Jong Oranje grotendeels tevreden: 'Uitslag en energie waren prima' Jong Oranje grotendeels tevreden: 'Uitslag en energie waren prima' Bekijk hier de reacties van Calvin Stengs, Erwin van de Looi en debutant Daishawn Redan.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Jong Oranje - Cyprus.

Jong Oranje opent de deuren Jong Oranje opent de deuren Bekijk hier het eerste deel van de documentaire 'Jong Oranje opent de deuren'. Een exclusief kijkje achter de schermen bij Nederlands grootste talenten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen