Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 23 ontevreden ondanks goed resultaat tegen Italië (2-0)

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 november 2019, 19:30

Kayleigh van Dooren (links) wordt door Suzanne Admiraal en Fenna Kalma gefeliciteerd met haar treffer. - Foto: KNVB Media

Met een 1-0 voorsprong bij rust de kleedkamer opzoeken en toch flink lopen mokken. Het is typerend voor de 'drive' van het Nederlands vrouwenelftal onder 23 jaar dat zaterdag zijn tweede zege van deze interlandweek boekte. "Ze leggen de lat zo hoog voor zichzelf."

Na de klinkende 4-1 overwinning van woensdag op Denemarken, bezorgde Onder 23 zaterdag in Uden ook hun Italiaanse generatiegenoten een vervelende reis terug naar huis. Dankzij goals van Kayleigh van Dooren en Naomi Pattiwael kon er een degelijke 2-0 zege in de boeken worden bijgeschreven.

Oranje onder 23 poseert voor de teamfoto, pal voor de aftrap tegen Italië.

Brug slaan naar Oranje

Goed resultaat, dus prima gedaan, zou je zeggen. Maar zo werkt het niet bij het nieuw gevormde team dat een brug slaat tussen de nationale jeugdelftallen en de OranjeLeeuwinnen. De speelsters van Onder 23 hebben de neiging om zaken die minder goed gaan voorop te stellen. Of zoals coach Stefan Hoogsteder duidt: "Ze leggen de lat heel hoog voor zichzelf. Ze willen zó goed voetballen."

Dus je kan Italië verslaan, maar dat moet wel met goed voetbal gepaard gaan. In het land van de Azzurre zullen ze daar nooit wat van begrijpen. In Nederland heerst een andere voetbalmodus en zeker voor het team van Hoogsteder is dat goed te verklaren. Onder 23 is namelijk de laatste springplank naar het grote Oranje. "We weten dat we vanuit het A-team in de gaten worden gehouden. Daar wordt duidelijk de nadruk op gelegd", zegt Kayleigh van Dooren die na een goed kwartier voor de 1-0 zorgde. Een makkelijke prooi voor de aanvallende middenvelder nadat de Italiaanse keeper de bal slecht verwerkte op een schot van Nadine Noordam.

Zes minuten later had de zeer ijverige en aanwezige Van Dooren bij een rebound de 2-0 voor het intikken, maar mikte ze net naast. Hetzelfde deed spits Fenna Kalma in de 32e minuut, maar dan voor een geheel leeg doel. "Twee honderd procent kansen, die moeten er echt in", mokte Van Dooren na afloop. "We speelden ze kapot, er had meer in gezeten."

Middenvelder Kayleigh van Dooren was een van de uitblinkers in Uden.

Op de paal, in de struiken

Dat was ten dele waar. Onder 23 kwam namelijk na die 1-0 voorsprong ook een paar keer heel goed weg. Polli raakte de paal na handig wegdraaien bij Danique Ypema en Bonfantini kon wel door de grond zakken toen ze vanaf de middenlijn alleen richting het doel van Lize Kop sprintte, maar de bal veel te hoog in de struiken joeg.

Oranje was beter, maar kreeg nooit echt controle in de aantrekkelijke eerste helft. "Italië heeft een bepaald soort onvoorspelbaarheid in hun spel", analyseerde coach Hoogsteder. "De Scandinavische en Engelse tegenstanders die we hiervoor troffen, hadden dat niet. Daarom is het goed dat we ook met dit type voetbal in aanraking zijn gekomen. Alleen waren we op onze aanvalshelft te slordig in de opbouw. We hadden meer op balbezit moeten spelen. Nu waren we te slordig met de eindpass."

Goal Pattiwael

Ontwikkeling en resultaat moeten bij dit team hand in hand gaan.

De tweede Oranjetreffer - een verrassend schot van invaller Naomi Pattiwael in de 57e minuut, gaf Onder 23 genoeg rust om de tweede helft wat meer te controleren. De vele wissels aan beide kanten deed de wedstrijd echter geen goed. Na de opwindende eerste helft viel er na rust weinig meer te beleven onder het kunstlicht bij UDI'19.  Veel misverstanden, nauwelijks kansen. En dus kon er na negentig minuten wederom een overwinning aan de interlandreeks van Onder 23 dit seizoen worden gevoegd.

En dat is ook van aanzienlijk belang, vond Hoogsteder. "Ontwikkeling en resultaat moeten hand in hand gaan. De meiden waren teleurgesteld in zichzelf vanwege het vertoonde spel. Dat was helemaal niet slecht, maar kan wel beter. Daarnaast moeten ze wedstrijden te winnen en resultaat halen. Twee keer pieken in zo'n interlandweek en je laten zien voor het A-elftal. Dat is gelukt en daarom spreek ik van een goede week."

Pikorde

Verdediger Danique Ypema aan de bal.

Voor PSV'er Van Dooren, een van de uitblinkers in Uden, is het perspectief duidelijk. Met het oog op een toekomst in Oranje staan internationals Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen, Jill Roord en Victoria Pelova momenteel in de pikorde boven haar. "Wat mij betreft wil ik zo snel mogelijk aanhaken bij het niveau van Oranje. Hoe? Door iedere dag beter te worden en bij PSV mijn best te doen en kampioen te worden. Uitblinken, opvallen en hier bij Onder 23 verdere internationale ervaring opdoen."

De Brabantse kilometervreter was in het uur dat ze tegen Italië binnen de lijnen stond overal te vinden. Een dynamische schakel op het middenveld en altijd aanspeelbaar. "Ik probeer altijd dominant aanwezig te zijn, met rendement en acties. Niet dat er fases tussen zitten dat ik amper een bal raak. Vandaag ging dat redelijk goed. Al had ik er nog best eentje extra in mogen schieten."

Nee, bij Onder 23 zijn ze niet snel tevreden...

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Italië (2-0).

Nederland-Denemarken 4-1 Nederland-Denemarken 4-1 Onder 23 klopt Denemarken: 'Dit team is broodnodig'

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen