Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 23 klopt Denemarken: 'Dit team is broodnodig'

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 november 2019, 22:00

Vrouwen onder 23 walste na rust over Denemarken heen, mede dankzij een treffer van Vita van der Linden (midden), - Foto: KNVB Media

De allereerste interland van Vrouwen onder 23 op Nederlandse bodem was woensdag een wedstrijd met twee gezichten. Na een lastige eerste helft was de formatie van Stefan Hoogsteder na rust Denemarken volledig de baas: 4-1. De Oranjegoals kwamen van Fenna Kalma (2), Marisa Olislagers en Vita van der Linden.

Onder 23, zeg maar het Jong Oranje bij de vrouwen, werd in het voorjaar als nieuwste loot aan de KNVB-boom gevoegd om het gapende gat tussen Onder 19 en het nationale team te dichten. Talentvolle speelsters die te oud waren geworden voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen maar (nog) niet voor de OranjeLeeuwinnen in aanmerking kwamen, vielen voorheen simpelweg buiten de boot. Geen team, geen interlands, geen ontwikkeling.

Met de komst van Onder 23 werd die leegte opgevuld. Na het debuuttoernooi in Zweden volgde vorige maand een dubbele interland in - opnieuw - Zweden. In Uden trad de ploeg woensdag eindelijk voor eigen publiek voor het voetlicht. Zonder spits Jöelle Smits die zich eerder in de week voor het eerst bij het 'grote' Oranje mocht melden. Maar wel met Lize Kop, Lynn Wilms en Fenna Kalma die de omgekeerde weg bewandelden.

Het basiselftal van Vrouwen onder 23 voor de interland tegen Denemarken.

Oranjedebuut

We kijken met dit team vooral naar hoe we maatwerk kunnen leveren.

Het drietal behoorde vorige maand nog tot de selectie van de OranjeLeeuwinnen. Keeper Kop was zelfs derde goalie tijdens het zilveren WK, rechtsback Wilms maakte in september haar eerste minuten tegen Turkije en spits Kalma ontving in oktober haar eerste oproep van bondscoach Sarina Wiegman. Ditmaal kreeg het trio geen uitnodiging voor Oranje, maar moesten ze zich melden bij Onder 23.

Een min of meer bewuste keuze, met het oog op de ontwikkeling van de meiden. "We kijken met dit team vooral naar maatwerk", legde coach Hoogsteder uit. "Wiegman bepaalt uiteraard wie zij voor Oranje selecteert, maar we proberen goed de momenten te timen voor speelsters om speeltijd te krijgen op internationaal niveau."

Bente Jansen is haar Deense verdediger te snel af.

'Ideale kans'

Lize Kop is er maar al te blij mee dat ze deze week met Onder 23 tegen Denemarken en Italië kan uitkomen. "Dit is een ideale kans voor mij om minuten te maken en mezelf te ontwikkelen. Daar was ik ook echt aan toe." Bij Oranje heeft de Ajacied twee giganten als Sari van Veenendaal en Loes Geurts voor zich. Daardoor is er vooralsnog geen reëel uitzicht op speeltijd. "Bovendien zit Oranje nu vol in de EK-kwalificatie en als derde keeper krijg ik dan - buiten de trainingen - niet de kans om mezelf in wedstrijdverband te laten zien. Het is echt fijn dat dit team er nu is. Een uitgelezen kans voor mij om op een goed internationaal niveau te kunnen keepen."

De goalie toonde in Uden meteen haar kwaliteiten toen ze op slag van rust een strafschop van Møller op fraaie wijze keerde. Ook de rebound was een prooi voor de sluitpost van Ajax die haar ploeg daarmee op een cruciaal moment in de wedstrijd hield. Onder 23 had het namelijk enorm lastig in die eerste helft en was al vroeg op achterstand gekomen door een intikkertje van Agnete Nielsen. De Oranjetalenten legden het in eerste instantie af op duelkracht en werden dusdanig fel op de huid gezeten dat ze er niet in slaagden tot goed positiespel te komen. Aanvallend gevaar kwam alleen van afstand, via schoten van Kalma (pal langs de kruising), Bente Jansen en Kayleigh van Dooren.

Lize Kop hield Onder 23 in de race door in de eerste helft een strafschop te stoppen.

Met lef gewonnen

"We moesten er echt inkomen", merkte Hoogsteder. "Denemarken hanteerde een hoog tempo en zetten heel hoog druk. We kozen er in de tweede helft voor om agressiever naar voren te spelen. Met meer lef, ook in de verdediging. Daarmee namen we meer risico, maar het pakte heel goed uit. We hebben na rust nauwelijks iets weggegeven en waren volledig in controle."

Ook kwamen er doelpunten. Kalma kopte in de 59e minuut de gelijkmaker binnen, waarna Olislagers zes minuten later pardoes haar hoekschop à la Ziyech direct over de lijn zag krullen. In de slotfase benutte Kalma een penalty nadat ze zelf onderuit was geschoffeld en zorgde invaller Van der Linden met een fraai schot voor de 4-1. "Heel mooi dat we het zo konden omdraaien", aldus Hoogsteder. "Denemarken was namelijk echt een goede ploeg met zo'n acht speelsters in de gelederen die nog met hun club in de Champions League zitten."

De KNVB-coach, vorig seizoen nog hoofdcoach van hoofdklasser UDI'19, was daarnaast ook in zijn nopjes met de inbreng van de A-internationals. "Lize Kop voegt bijvoorbeeld veel volwassenheid aan de groep toe. Dat werkt als een olievlek op de anderen."

Ambiance

Natuurlijk is dit een geheel andere ambiance dan een vol GelreDome. Maar ik weet wat mijn doel is en ben heel positief over Onder 23.

De 21-jarige goalie, die al ruim 2,5 jaar deel uitmaakt van de Oranjeselectie, probeerde haar ervaring zo goed als het kan over te brengen op de rest van de groep. "Natuurlijk is dit een geheel andere ambiance dan met de OranjeLeeuwinnen in een vol GelreDome spelen. Maar ik weet wat mijn doel is en ben heel positief over Onder 23. Ik heb vanavond echt genoten met de meiden. En van het feit dat we het na rust zo konden omzetten, durfden te voetballen en duidelijk de betere ploeg waren. Alle meiden in deze groep willen de stap vooruit maken. Dit team biedt ons de kans daarop en dat is echt nodig om verder te komen."

Zaterdag komt Vrouwen onder 23 opnieuw in actie in Uden. Op sportpark Parkzicht van UDI'19, Italië de tegenstander. Het duel begint om 16.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en wedstrijdstatistieken van Nederland - Denemarken (4-1).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen