Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 23 speelt Zweden na rust van de mat

Francis Grondhuis
KNVB Media
5 oktober 2019, 15:00

Het basisteam van Vrouwen onder 23 voor het duel met Zweden. - Foto: KNVB Media

Met vier treffers na rust heeft het Nederlands elftal voor vrouwen onder 23 jaar de Zweedse oefentrip uitstekend afgesloten. De Oranjeformatie van coach Stefan Hoogsteder maakte na een matige eerste helft na rust op uiterst efficiënte wijze gehakt van de Zweedse generatiegenoten: 0-4.

Een totaal andere wedstrijd dan donderdag, toen beide ploegen elkaar ook troffen en met een 2-2 gelijkspel in evenwicht hielden. Hoogsteder koos in dit tweede treffen voor een vrijwel geheel nieuwe basisformatie. Alleen Caitlin Dijkstra, Eva van Deursen en Cheyenne van den Goorbergh namen opnieuw hun plaats in de as van het elftal in.

Het tweede treffen met Zweden vond plaats in de Sollentunavallen, in de buurt van Stockholm.

Slordigheid troef

Zweden speelt vanuit een heel goede organisatie en als je daar doorheen wilt komen, moet alles in de timing kloppen.

Voor de toeschouwers in het met slechts 7 graden frisse, maar zonovergoten Sollentuna - een voorstadje van Stockholm - viel er weinig te genieten in de eerste 45 minuten. Zowel Nederland als Zweden probeerde via een verzorgde opbouw de aanval te zoeken, maar aan beide kanten was het slordigheid troef. Het gevolg: veel balverlies, een rommelige partij en nauwelijks opwindende momenten voor de doelen. 

 "De eerste fase van de opbouw was prima, maar daarna stokte het. Juist de bal vooruit, naar de aanvallers, was van onvoldoende niveau. Dat had met de passing en het aanbieden te maken. Zweden speelt vanuit een heel goede organisatie en als je daar doorheen wilt komen, moet alles in de timing kloppen", analyseerde Hoogsteder. Zijn speelsters voelden dat zelf ook al aan en zaten met een ontevreden gevoel in de kleedkamer. Daar konden ze meteen de beelden zien en met eigen ogen aanschouwen waar het aan schortte.

Met drie invallers aan Nederlandse zijde - Joëlle Smits, Nadine Noordam en Suzanne Admiraal - maakte Onder 23 er in de tweede helft meteen een geheel andere wedstrijd van. Smits had slechts een kleine honderd seconden nodig om haar naam en faam van absolute topschutter opnieuw te bevestigen. De Brabantse spits, die donderdag al beide treffers voor haar rekening nam, plukte eigenhandig de bal van een van de centrale verdedigers en had vervolgens vrije doorgang naar de goal. Met een loepzuiver geplaatst diagonaal schot zette ze Oranje op voorsprong.

In de kruising

Fraaie treffer van aanvoerster Catilin Dijkstra.

Tien minuten later profiteerde Onder 23 opnieuw van een Zweedse blunder. Toen rechtsback Oskarsson besloot in haar eigen strafschopgebied te gaan dribbelen en vervolgens de bal van haar voet liet glippen, stond aanvoerster Caitlin Dijkstra precies op de juiste plek om de bal op te pikken en fraai richting de kruising te sturen: 0-2. En of het niet genoeg was, maakte Admiraal er in de 65e minuut 0-3 van.

Met die ruime voorsprong in de tas en nog ruim een kwartier op de klok kreeg Oranje het plots een paar keer benauwd. Keeper Daphne van Domselaar bracht redding op een schot van dichtbij van Hed en zag tot haar grote opluchting dat Kaneryd in vrije positie de bal helemaal verkeerd raakte. Maar mochten de Zweedse vrouwen op dat moment nog enige hoop hebben gekoesterd, dan maakte Noordam daar in de 78e minuut finaal korte metten mee. De Haagse kreeg de bal panklaar voor de voeten na goed doorzetten van Admiraal over de linkerflank. Voor Noordam was het vervolgens een koud kunstje om de vierde Oranjetreffer tegen de touwen te werken.

Geslaagde oefentrip

Met name in balbezit kwam Onder 23 na rust veel beter uit de verf, zag ook Hoogsteder. "Ik ben blij en trots dat het team het na die matige eerste helft zo heeft kunnen omdraaien. Nu lukte het ons wél om vol energie en heel intens druk te zetten. Fouten aan Zweedse kant werden daardoor genadeloos afgestraft. En tegen zo'n ploeg vier goals maken is gewoon heel knap." 

Dit is een zelfsturende groep speelsters dat weet wat er van hen gevraagd wordt.

Hoogsteder keek mede door twee goede resultaten terug op een geslaagde trip naar het Scandinavische land. Ook de profesionale instelling van de groep beviel hem uitermate. "Trainingen, analyses, besprekingen; het was goed om te zien dat ze beseffen dat ze het maximale uit zo'n trip moeten halen en iedere minuut moeten benutten. Het is een zelfsturende groep speelsters dat weet wat er gevraagd wordt en wat dit hen kan opleveren in hun ontwikkeling. We hebben er ditmaal bij alle speelsters op gehamerd dat ze iets unieks moeten laten zien, iets wat hen onderscheidt van de rest. Met deze twee wedstrijden tegen een goede tegenstander kan dat hen verder helpen in hun ontwikkeling."

Volgende maand in Uden

Voor Hoogsteder was het zijn eerste wedstrijdenreeks als coach van Vrouwen onder 23. Dit team is in mei gestart om te dienen als schakel tussen de jeugdteams en de OranjeLeeuwinnen, en moet de doorstroming richting het A-elftal ten goede komen. In november komt de ploeg opnieuw in actie. Dan worden in Uden twee interlands gespeeld tegen Denemarken en Italië.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Zweden - Nederland (0-4).

Lees ook Lees ook Prachtig uitgespeelde goals brengen Vrouwen onder 23 naast Zweden (2-2)

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen