Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kwartfinale eindstation voor Vrouwen onder 20 op WK

Francis Grondhuis
KNVB Media
17 augustus 2018, 17:45

Ondanks een vroege voorsprong redde Vrouwen onder 20 het niet tegen Engeland. - Foto: FIFA.com/Getty Images

Het WK-debuut van Vrouwen onder 20 is in de kwartfinale tot een einde gekomen. De Oranjetalenten waren vrijdag in het Bretonse Vannes niet opgewassen tegen Engeland: 1-2. De Engelse spits Georgia Stanway velde met twee treffers het lot over Oranje.

De Jonge Leeuwinnen keerden voor hun kwartfinale terug naar het Stade de la Rabine, waar ze eerder op het WK winstpartijen boekten op Nieuw-Zeeland en Ghana. In die vertrouwde omgeving voelde de ploeg zich aanvankelijk op haar gemak. Oranje kwam de openingsfase goed door en kwam voor ruim 2.800 toeschouwers zelfs al vroeg op voorsprong.

Snelle voorsprong

Daarbij was bedankje aan het adres van de Noord-Koreaanse arbiter Ri Hyang-ok wel op zijn plaats. Met een hoge bal in aantocht gaf spits Fenna Kalma haar directe tegenstander Finnigan opzichtig een duwtje in de rug, waardoor de Engelse verdediger de bal maar half kon wegkoppen. Op de rand van het zestienmetergebied stond Victoria Pelova vervolgens klaar om de bal perfect in de verre hoek te plaatsen: 1-0.

Een droomstart voor Oranje, al kon de ploeg daar helaas niet lang van genieten. Halverwege de eerste helft kantelde het perspectief in krap drie minuten in Engels voordeel. Twee doelpunten die de kracht van Engeland, en tevens de achilleshiel van Oranje illustreerden. Spits Georgia Stanway werd tweemaal met perfecte steekpasses gelanceerd, eerst via Oranjes linkerflank en bij haar de tweede treffer dwars door het midden. 

Georgia Stanway viert na 20 minuten de gelijkmaker tegen Nederland: 1-1. — Foto: FIFA.com/Getty Images

Sleutelen

Een tegenvaller voor Nederland, aangezien coach Michel Kreek na de 4-0 nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk juist aan de achterhoede had gesleuteld om extra zekerheden in te bouwen. Rechtsback Jasmijn Duppen had haar plaats moeten afstaan aan Danique Ypema, terwijl Nurija van Schoonhoven het verdedigende blok op het middenveld opvulde. Links voorin kreeg Joëlle Smits een basisplaats, ten koste van Ashleigh Weerden.

Smits, goed voor 25 goals in 22 interlands voor Onder 19, kwam er nauwelijks aan te pas. Dat gold voor de gehele voorhoede. Nederland had de grootste moeite de aanvallers te bereiken, alleen van de balvaardige Pelova ging enigszins dreiging uit. Zo stuurde het talent van ADO Den Haag kort na rust Naomi Pattiwael goed de diepte in, maar de rechtsbuiten kwam net te laat om de 2-2 aan te tekenen.

Victoria Pelova was de beste speelsters aan Oranjezijde. — Foto: FIFA.com/Getty Images

Alles of niets

Het was feitelijk het enige moment waarop Onder 20 dichtbij de gelijkmaker was. De Oranje-equipe wilde wel, probeerde het ook, maar kon het simpelweg niet. Engeland was gewoonweg een maatje te groot, met name in handelingssnelheid. Ook een paar spaarzame hoekschoppen en vrije trappen leverden geen gevaar meer op.

Voor het doel van Lize Kop was het wel gevaarlijker. Oranje ontsnapte tweemaal via de lat en zag een vrije trap van Stanway rakelings langs de paal scheren. Alleen een toevalstreffer in de alles-of-niets slotfase kon het duel nog op zijn kop zetten, maar zover kwam het niet meer.

Geen plek bij de laatste vier dus voor Vrouwen onder 20, maar met het halen van de kwartfinale presteerde de ploeg naar behoren bij het debuut op een mondiale eindronde.

Reactie Michel Kreek Reactie Michel Kreek "W hebben ons op dit WK-podium uitstekend gemanifesteerd."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de WK-kwartfinale tussen Nederland en Engeland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen