Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Afgetekende WK-zege op Ghana brengt Vrouwen onder 20 op drempel kwartfinale

Francis Grondhuis
KNVB Media
8 augustus 2018, 18:15

Fenna Kalma was met twee goals en een assist opnieuw van grote waarde voor Vrouwen onder 20. - Foto: FIFA.com/Getty Images

De Bretonse zomer lacht het Nederlands vrouwenelftal onder 20 jaar voorlopig breeduit toe. Oranje won woensdag op het wereldkampioenschap in Frankrijk ook het tweede groepsduel. Met ruime cijfers werd Ghana aan de kant gezet (4-0), waardoor de deur naar de kwartfinale nu wagenwijd open staat.

Mocht het duel tussen Frankrijk en Nieuw-Zeeland straks (aftrap 19.30 uur) in een Franse zege of gelijkspel eindigen, dan is een plaats bij de laatste acht al een feit voor de ploeg van KNVB-coach Michel Kreek. Nederland heeft inmiddels na twee wedstrijden het maximale puntenaanval van zes en is bij beide scenario's zeker van een plek bij de eerste twee in groep A.

Los daarvan keek Kreek vol tevredenheid terug op het tweede WK-optreden van zijn ploeg. "Ghana is een onvoorspelbare ploeg die moeite heeft met de tactische discipline en weinig structuur herbergt. Als je dan zelf vier doelpunten maakt, mag je heel tevreden zijn."

Vrouwen onder 20 voor aanvang van het WK-duel met Ghana.— Foto: FIFA.com/Getty Images

Volwassen optreden

Net als zondag tegen Nieuw-Zeeland (2-1) legde Onder 20 in Vannes een volwassen partij op de mat. De kwaliteiten van de onbekende Afrikaanse generatiegenotes waren vooraf van een licht vraagteken voorzien, maar al snel werd duidelijk hoe en waar Nederland kon toeslaan.

Het offensieve deel van de Ghanese ploeg zette namelijk zo hoog druk, dat de Nederlandse opbouw met snelle en accurate passing het verschil kon maken. De ruimtes op het middenveld waren namelijk bij vlagen levensgroot. Oranje had een kwartiertje nodig om te wennen, maar kon daarna het technische en tactische surplus uitspelen.

Kalma op schot

Binnen tien minuten had Oranje een heerlijke 3-0 voorsprong op het scorebord gezet. Centrale verdediger Aniek Nouwen miste in het openingsduel met Nieuw-Zeeland nog twee kopkansen uit een corner van Ashleigh Weerden, maar knikte ditmaal halverwege de eerste helft via de grond wél raak: 1-0. Zeven minuten later schoot spits Fenna Kalma beheerst raak in de rechterhoek, om kort daarna een halfhoge voorzet van Naomi Pattiwael ineens tegen het net te volleren. Een schitterende goal: 3-0.

Ghana zette daar een paar schoten tegenover, maar vond daarbij de attent keepende Lize Kop als sta-in-de-weg. Geen vuiltje aan de lucht dus, na de eerste 45 minuten in het Stade de la Rabine. Oranje diende alleen op de hoede te zijn voor de onbehouwen wijze waarop de Ghanese vrouwen de duels aangingen. De botte bijl werd daarbij zelden geschuwd.

Victoria Pelova wurmt zich langs Grace Acheampong.— Foto: FIFA.com/Getty Images

Heel blijven

De score proberen uit te breiden, maar vooral ook heel blijven met het oog op de rest van het toernooi, was daarom het uitgangspunt voor de tweede helft. De kansen dienden zich aan (Weerden, Pattiwael), maar de benodigde scherpte was aanvankelijk even kwijt. Pas tien minuten voor tijd rondde Victoria Pelova een goede één-twee met Kalma beheerst af: 4-0. 

Ook kwam Oranje niet geheel ongeschonden uit de strijd. Invalster Noah Waterham, die na een uur spelen Jasmijn Duppen als rechtsback afloste, kon maar even genieten van haar WK-debuut. Ze moest zich na een kleine tien minuten vanwege een blessure alweer laten vervangen door Nurija van Schoonhoven.

Aangepast aan WK-niveau

Dat Oranje al twee winstpartijen boekte op het WK, verrast Onder 20-coach Kreek niet. "Nee, we zijn nu een maand onderweg en zijn alleen maar gegroeid. De 5-1 oefennederlaag tegen Duitsland was een reality check waar we goed op hebben gereageerd. Hoe? Door ons hier op het WK heel snel aan het niveau aan te passen en twee wedstrijden winnend af te sluiten. Dat verdient een groot compliment aan de meiden."

Zondag staat voor Onder 20 de laatste wedstrijd in groep A op het programma. Het gastland is dan de tegenstander. "Dan proberen we weer een volgende stap te maken", aldus Kreek. "Vandaag tegen Ghana vond ik dat het verdedigend wat feller mocht. Tegen een sterkere tegenstander loop je mogelijk meer schade op. We gaan deze wedstrijd nog nabespreken en dan kan het vizier op Frankrijk."

Vrouwen onder 20 naar kwartfinale WK Vrouwen onder 20 naar kwartfinale WK Door het 0-0 gelijkspel tussen Frankrijk en Nieuw-Zeeland is Oranje inmiddels zeker van een plek bij de laatste acht.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het WK-duel Nederland - Ghana.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen