Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kreek: 'Fantastisch dat we eerste WK-duel ooit meteen winnen'

Francis Grondhuis
KNVB Media
5 augustus 2018, 19:00

Oud-international Michel Kreek coachte Vrouwen onder 20 naar eerste WK-zege. - Foto: KNVB Media

Zelf speelde Michel Kreek als international nooit een eindtoernooi. De 2-1 overwinning van het Nederlands vrouwenelftal onder 20 jaar zondag op Nieuw-Zeeland was dus ook voor hem een primeur. "Fantastisch om de allereerste WK-wedstrijd ooit meteen winnend af te sluiten."

Er waren namelijk best wat vraagtekens vooraf. De voorbereiding op de mondiale eindronde kon beter, gezien de resultaten in de oefenwedstrijden tegen Duitsland (5-1 nederlaag) en Japan (2-2). "We hebben er bewust voor gekozen tegen toplanden te oefenen", sprak de KNVB-coach, tevens assistent bij het nationale vrouwenelftal, tegen OnsOranje.nl.

"Duidelijk was dat het niveau omhoog moest. Tegen Japan lieten we al een stijgende lijn zien en die hebben we hier tegen tegen Nieuw-Zeeland verder vormgegeven. Maar we moeten niet te hoog van de toren blazen. We zijn voor het eerst van de partij op een WK, dus enige bescheidenheid is op zijn plaats."

Het basiselftal van Vrouwen onder 20 voor het eerste WK-duel met Nieuw-Zeeland (2-1). — Foto: FIFA.com/Getty Images

'Mooie aanvallen'

Toch kon Kreek niet anders dan tevreden zijn over het optreden van zijn ploeg in Vannes. "We lieten vooral in de eerste helft mooie aanvallen zien. Jammer dat het niet meer goals opleverde, maar we wisten waar we Nieuw-Zeeland pijn konden doen; namelijk door gebruik te maken van de onderbezetting op hun middenveld en van daaruit onze buitenspelers aan het werk te zetten."

Het was best even spannend om voor het eerst op dit podium te spelen.

Dat de Kiwi's pal voor rust de gelijkmaker noteerden (1-1), noemde de voormalige middenvelder van onder meer Ajax, Padova en Vitesse 'een domper'. "Logisch. We stonden niet alert te dekken, maar in de rust hebben we vooral de goede dingen benadrukt, zodat we het in de tweede helft snel weer konden oppakken. Dat ging iets moeizamer, maar we maken alsnog een prachtig doelpunt en winnen verdiend."

Spanning van WK

De zege is een eerste stap naar het eerste doel: poulefase overleven. "We zijn goed begonnen, dus het vertrouwen zal toenemen bij de meiden. Het was best even spannend om voor het eerst op dit podium te voetballen. Nu zijn we daar aan gewend en kunnen we vol goede moed naar de volgende wedstrijd toewerken", aldus Kreek.

Die wordt woensdag gespeeld, met Ghana als volslagen onbekende tegenstander. "Ze hebben een rommelige voorbereiding gedraaid, waardoor we geen videobeelden hebben. Maar we gaan ze zo hier live tegen Frankrijk bekijken, dus dat komt wel goed."

Nederland - Nieuw-Zeeland Nederland - Nieuw-Zeeland WK-debuut met winst! Vrouwen onder 20 klopt Nieuw-Zeeland: 2-1

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen