Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WK-debuut met winst! Vrouwen onder 20 klopt Nieuw-Zeeland: 2-1

Francis Grondhuis
KNVB Media
5 augustus 2018, 18:15

Matchwinner Eva van Deursen en reservekeeper Jacintha Weimar vieren de overwinning. - Foto: FIFA/Getty Images

Dat een moeizame voorbereiding niet altijd een graadmeter is voor het resultaat op een eindtoernooi, heeft Vrouwen onder 20 zondag bewezen. Het Nederlands team boekte in zijn debuutwedstrijd op het wereldkampioenschap in Frankrijk een verdiende 2-1 overwinning op Nieuw-Zeeland.

Meteen drie punten pakken. Het is de allerbeste manier om een WK te beginnen in een stevige poule met Nieuw-Zeeland, Ghana en gastland Frankrijk. Het vertrouwen in een goede start had namelijk best een deukje opgelopen na de matige voorbereiding waarin de oefenduels met Duitsland (5-1 verlies) en Japan (2-2) stroef verliepen. Maar eenmaal in Bretagne gooide Onder 20 de schroom van zich af en vierde na goals van Fenna Kalma en Eva van Deursen een mooi WK-debuut.

33 graden in Vannes

In het broeierige Vannes - waar de temperatuur bij de aftrap om 16.30 uur nog altijd 33 graden aangaf - wilde Oranje de Young Kiwi's meteen bij de strot te pakken. Ondanks de hitte probeerde de ploeg het tempo hoog te houden en met snel combinatiespel de vaardige vleugelaanvallers Ashleigh Weerden en Naomi Pattiwael aan het werk te zetten.

Met Victoria Pelova als altijd aanspeelbare pion op het middenveld en de fysiek sterke Kalma in de spits lukte dat gaandeweg de eerste helft steeds beter. De openingstreffer van Kalma in de 28e minuut was dan ook meer dan verdiend.

Oranje vierde allereerste WK-treffer. — Foto: FIFA.com/Getty Images

Koele Kalma

Na goed doorzetten van Pattiwael belandde de bal bij Pelova die haar schot half gesmoord zag worden, maar de 18-jarige Friese spits had vervolgens geen enkele moeite het net te vinden: 1-0. Het was alweer de 21e interlandtreffer van Kalma voor Onder 19/Onder 20.

Daar had in de eerste helft nog zeker één treffer bij gekund. En die had bijvoorbeeld van het hoofd van Aniek Nouwen kunnen komen. In twee identieke situaties (corner van links van Weerden) sprong de centrale verdediger hoog genoeg om bij de tweede paal vrij in te koppen. Ze mikte echter voorlangs en naast.

Desondanks leek het er op dat Oranje met een welkome voorsprong de kleedkamer kon opzoeken. Oranje had de zaakjes prima voor elkaar en van Nieuw-Zeeland viel weinig te vrezen. Toch kreeg de formatie van oud-international Michel Kreek op slag van rust een pijnlijke les in effectiviteit.

Victoria Pelova werd gekozen tot 'Player of the match'.— Foto: FIFA.com/Getty Images

Slapen

Bij een relatief ongevaarlijke ingooi stond de gehele achterhoede collectief te slapen. De bal kon eenvoudig worden doorgekopt, waarna Jasmijn Duppen zich liet aftroeven door Hannah Blake. De Nieuw-Zeelandse draaide vervolgens weg en haalde met links diagonaal uit. Een prachtig schot, waar keeper Lize Kop geen antwoord had.

In de tweede helft had Onder 20 het lastiger. De Nieuw-Zeelandse equipe had duidelijk aan zelfvertrouwen getankt door die onverwachte gelijkmaker. Oranje probeerde de draad weer op te pakken en kreeg hier en daar wat mogelijkheden.

Middenvelder Eva van Deursen rondde een prachtige aanval af: 2-1. — Foto: FIFA.com/Getty Images

Aanval uit het boekje

De beste kwam 12 minuten voor tijd en die leverde meteen de winnende goal op. Het was een aanval uit het boekje. Vanaf de rechterflank vond Pattiwael de opgekomen Dijkstra. Zij speelde spits Kalma in, die vervolgens perfect aflegde op Eva van Deursen. Met één aanname legde de middenvelder de bal voor haar rechtervoet en schoot in de verre hoek raak: 2-1.

Een prachtige treffer die bevrijdend werkte bij de Nederlandse ploeg en niet meer uit handen werd gegeven. Woensdag volgt de tweede groepswedstrijd tegen Ghana (16.30 uur).

Reactie Michel Kreek Reactie Michel Kreek "Fantastisch dat we het allereerste WK-duel ooit meteen winnend afsluiten."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het WK-duel Nederland - Nieuw-Zeeland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen