Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 20 eindigt WK-voorbereiding met gelijkspel tegen Japan

Inge van As
KNVB Media
29 juli 2018, 19:15
2:42

Vreugde bij Onder 20 na de 1-1 van Fenna Kalma. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 20 heeft zondag de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK met een gelijkspel afgesloten. Op het veld van De Treffers in Groesbeek werd het 2-2 tegen Japan.

Na de verloren oefenwedstrijd tegen Duitsland (5-1) was de ploeg van KNVB-coach Michel Kreek zondagmiddag op zoek naar revanche. Maar net als tegen de Duitsers had Oranje het in de eerste helft moeilijk. De eerste kansen waren dan ook voor Japan.

Ueki

Na een kwartier spelen kon rechtsbuiten Naomi Pattiwael met een sliding ternauwernood voorkomen dat haar directe tegenstander het Nederlandse doel onder vuur kon nemen. Niet veel later probeerde Riko Ueki het namens Japan vanuit een corner, maar ze schoot over. Diezelfde Ueki, de gevaarlijkste vrouw van de eerste helft, trof een minuut later wél doel. De aanvaller mocht van de rand van het strafschopgebied vrij aanleggen. Lize Kop zat er nog wel aan, maar kon het schot niet keren: 0-1. 

Michel Kreek zag hoe zijn ploeg het lastig had in de openingsfase.

Voor Nederland was dit het teken om er een schepje bovenop te doen. De ploeg van Michel Kreek was met name via de voorzetten van linksbuiten Ashleigh Weerden een aantal keer gevaarlijk. Toch bleef Japan de betere in de wedstrijd en was het weer Ueki die vlak voor rust de 0-2 op haar schoen had. Haar schot ging slechts een paar centimeter naast het Nederlandse doel.

Knotsgekke slotfase

Na rust waren de teams wat meer aan elkaar gewaagd. Oranje kreeg kansen via Pattiwael en Weerden, terwijl aan de andere kant Sato en Muraoka hun kansen op de 2-0 niet verzilverden. De wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan maar een knotsgekke slotfase zorgde nog voor het nodige spektakel.

Vijf minuten voor tijd werd Victoria Pelova na een goede actie, vlak buiten het zestienmetergebied gevloerd. Spits Fenna Kalma wist de vrije trap in de korte hoek te prikken en leek een gelijkspel voor Oranje veilig te stellen. Een minuut later stond Japan echter alweer op voorsprong. Fuka Kono schoot na een razendsnelle counter in de verre hoek raak. Maar Oranje nam hier geen genoegen mee.  Een lange bal van achteruit werd door Kalma doorgekopt op de ingevallen Joëlle Smits. Die bleef oog-in-oog met de keepster rustig en zorgde met een mooie lob voor de eindstand: 2-2.

Victoria Pelova in een grondduel om de bal.

Stappen gemaakt

Coach Michel Kreek was tevreden over de laatste oefenwedstrijd. "Ten opzichte van de wedstrijd tegen Duitsland hebben we echt stappen gemaakt, met name in het verdedigen. We zijn van de eerste tot de laatste minuut een team geweest, we hebben geknokt voor elkaar en écht veerkracht getoond."

Onder 20 vertrekt woensdag naar Frankrijk, waar het op zondag haar debuut zal maken op het WK. Kreek ziet het toernooi met vertrouwen tegemoet. "We hebben een goede voorbereiding gedraaid, maar nu wordt het ook tijd dat het gaat beginnen. We zijn er klaar voor en hebben er zin in." Oranje speelt op het WK achtereenvolgens tegen Nieuw-Zeeland, Ghana en gastland Frankrijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen