Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 revancheert zich met simpele zege op Schotland

Francis Grondhuis
KNVB Media
26 oktober, 21:45

Wéér een goal van Senna Koeleman (midden). Rosa van Gool en Nikée van Dijk vieren het feestje mee. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 is in de Nations Leage A op de tweede plaats in poule 1 geëindigd. De Oranjetalenten sloten het eerste traject van de EK-kwalificatie dinsdag af met een soevereine 3-0 overwinning op Schotland. Senna Koeleman kopte in Assen twee corners raak en ook Shi-jona Martina scoorde. Onder 19 kan zich nu opmaken voor het beslissende kwalificatietoernooi in april 2022.

Daarin gaat het in ieder geval een van de Europese toplanden treffen. Nederland verspeelde afgelopen zaterdag namelijk de kansen op de groepswinst en daaraan gekoppeld de positie van groepshoofd bij de komende loting voor het EK-kwalificatietoernooi. Bij een zege op Oostenrijk was de eerste stek in groep 1 van de LeagueA een feit geweest, maar de ploeg ging zaterdag in een matige partij met 0-1 onderuit.

Rechtsback Louise van Oosten knokt om de bal.

Om de tafel

Onder 19 had twee dagen om die teleurstelling weg te spoelen en weer fris de strijd met Schotland aan te gaan. De voorbereidingstijd werd deels benut voor een paar stevige groepsgesprekken. "Ja, we hebben wel even om de tafel gezeten", erkende coach Roos Kwakkenbos. "Hoe gaan we ervoor zorgen dat we niet nogmaals zo voor de dag komen? Want speel je zo'n wedstrijd in april, dan ga je het EK niet halen. Natuurlijk deden de meiden dat niet expres, maar het gevolg was wel dat het team uit elkaar viel. We moeten altijd bereid zijn om er alles aan te doen en het snot voor de ogen te lopen. Gelukkig hebben we dat vandaag tegen Schotland weer gedaan."  

Tess van Bentem en Jill van den Ende waren daar niet bij. Zij vertrokken vanwege een blessure voortijdig naar huis. Ondanks de afwezigheid van dit tweetal was Onder 19 op Sportpark Marsdijk, de thuishaven van Achilles 1894, de gehele wedstrijd heer en meester en gaf geen enkele kans weg aan de Schotse generatiegenoten.

Er werd gebikkeld door Onder 19, hier met een stevige tackle op de bal van Danique Noordman.

Goudhaantje Koeleman

In het basisteam was ditmaal weer een plek ingeruimd voor Fenna Meijer, Joni Paliama en Nayomi Buikema. De laatste legde vijf minuten voor rust een hoekschop panklaar op het hoofd van verdediger Senna Koeleman, waardoor Onder 19 na een goede eerste helft eindelijk de ban wist te breken. Kansen waren genoeg, onder meer voor Zera Hulswit die in de 5e minuut jammerlijk een bal tegen de lat zag stuiteren. Daarna was het wachten op de openingsgoal die er op slag van rust dus via Koeleman kwam.

Meteen na de pauze bracht Kwakkenbos met Nikée van Dijk en Shi-jona Martina twee verse aanvallende krachten in. Snellenberg en Paliama maakten de omgekeerde weg. Die wissels betaalden zich onmiddellijk uit, want op aangeven van Van Dijk schoot Martina in de 47e minuut de 2-0 binnen. De definitieve genadeklap kwam in de 71e minuut toen het scenario van de eerste treffer zich herhaalde: corner Buikema en Koeleman die opnieuw raak kopte. De verdediger van PSV ontpopte zich daarmee tot het goudhaantje van de Assense avond. 

Senna Koeleman en Nayomi Buikema (rechts) waren de goudhaantjes van de avond. Twee corners van Buikema belandden perfect op het hoofd van Koeleman.

Hoog tempo

We hebben onszelf alleen net te weinig beloond in de eindfase, want het had net zo goed 7-0 kunnen zijn.

"Echt prima gedaan", concludeerde Kwakkenbos. "We hebben als team gespeeld, met veel duelkracht en omschakelmomenten in hoog tempo. We hebben onszelf alleen net te weinig beloond in de eindfase, want het had net zo goed 7-0 kunnen zijn. Daar zullen we nog aan moeten werken. We creëren genoeg, maar het schort nog aan de afronding en de bezetting voor het doel." 

Het grote plaatje van de toernooiweek in het noorden van het land pakte voor Kwakkenbos al met al 'wel goed' uit. "Tegen Oekraïne startten we goed, met sterk veldspel. En ook vandaag tegen Schotland stonden we er. Alleen tegen Oostenrijk zat alles tegen en waren we zelf niet goed. Laat dat een heel groot leermoment zijn. Want zo'n tegenvaller kunnen we ons straks echt niet veroorloven als er om de EK-tickets wordt gespeeld."

Vrouwen onder 19-coach Roos Kwakkenbos was tevreden over het optreden tegen Schotland.

In november naar Portugal

Nieuwe stappen kan de ploeg volgende maand zetten. Dan slaat het team de tenten op in het Portugese Vila Real de Santo Antonio waar oefenwedstrijden tegen Noorwegen (26 november) en Engeland (29 november) op het programma staan. Later dit jaar volgt de loting voor ronde 2 van de EK-kwalificatie.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Schotland - Nederland.

Nederland - Oekraïne 4-1 Nederland - Oekraïne 4-1 Verslag van de eerste groepswedstrijd in de Nations League A.

Nederland - Oostenrijk 0-1 Nederland - Oostenrijk 0-1 Verslag van de tweede groepswedstrijd in de Nations League A.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen