Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 wacht nieuwe finale na verlies tegen Oostenrijk

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 oktober, 22:45

Onder 19 werd op strijd afgetroefd, al blijft de goed ingevallen Nayomi Buikema hier haar tegenstander de baas. - Foto: KNVB Media

De vooruitzichten vooraf waren zo gunstig. Na de eerdere overwinning van woensdag op Oekraïne (4-1) had een zege op Oostenrijk Vrouwen onder 19 al na twee speelronden de winst in groep 1 van de League A van de EK-kwalificatie opgeleverd. In het Friese Harkema ging het zaterdagavond echter schlemielig mis. Een van richting veranderd schot deed Oranje uiteindelijk de das om: 0-1.

En dus stonden de Oranjetalenten na afloop beduusd toe te kijken hoe hun Oostenrijkse leeftijdsgenoten uitbundig feestvierden. De Alpenvoetbalsters gaan in het voorjaar als groepswinnaar verder met de kwalificatiejacht. Dat betekent dat ze in de volgende ronde de sterkere landen zullen ontlopen. Precies het doel dat Onder 19 zich deze week had gesteld. In plaats daarvan wacht de ploeg van coach Roos Kwakkenbos komende dinsdag een nieuwe finale en zal er van Schotland moeten worden gewonnen om de tweede plaats te bemachtigen.

Het basisteam van Vrouwen onder 19 tegen Oostenrijk.

Gezapig

"Het was een beetje gezapig. We zijn vandaag afgetroefd op vechtlust en strijd", concludeerde Kwakkenbos na afloop. "Daar begint elke wedstrijd mee. Strijd leveren is een voorwaarde, dus we zullen goed in de spiegel moeten kijken en dit meenemen naar dinsdag tegen Schotland."

Het leek wel alsof de Oranjetalenten geblokkeerd stonden op het gras van Harkemase Boys. Eén van de weinige lichtpuntjes waren de individuele acties van Shi-jona Martina die in de eerste helft vanaf de linkerflank een aantal keer haar directe tegenstander passeerde. Het waren spaarzame momenten waarop het publiek in Oost-Friesland even opveerde. Voor de rest was het getuige van een eenzijdig duel waarin Onder 19 ongetwijfeld wel wilde, maar simpelweg niet bij machte was om Oostenrijk stuk te spelen. 

Zera Hulswit kwam voor rust een paar keer in kansrijke schotpositie.

Teleurstelling groot

"Toch lagen de ruimtes er wel degelijk", zei middenvelder Jet van der Veen, opgegroeid in het geel-zwarte shirt van het nabijgelegen sv Marum. "Best veel ook. Maar het lukte ons niet om die ruimtes te benutten. Oostenrijk zette ook flink druk en maakte het ons moeilijk." Aanvoerster Emmeke Henschen zocht de oorzaak bij het eigen optreden. "Wij konden wel wat feller voor de dag komen. Het leek alsof Oostenrijk meer strijd leverde, al hebben ze eigenlijk geen echte kans gehad. De teleurstelling is nu groot, maar we moeten door en dinsdag winnen van Schotland. Bij iedereen is er het besef dat het beter moet."

Defensief had Onder 19, dat in twee voorgaande ontmoetingen met Oostenrijk beide keren aan het langste eind trok, de zaken prima op orde. Eén keer kwam de ploeg in de problemen toen kort na rust de restverdediging opeens weg was en een Oostenrijkse aanvaller één op één kwam met Senna Koeleman. De centrale verdediger elimineerde dat gevaar echter vakkundig, met hulp van keeper Dionne van der Wal. Knullig was de tegentreffer in de 69e minuut die uiteindelijk wél voor de beslissing zorgde. Het schot van Sarac werd zodanig van richting veranderd dat Van der Wal de bal over zich heen tegen de touwen zag vallen.

Maxime Snellenberg, woensdag nog tweemaal trefzeker tegen Oekraïne, kon ditmaal geen vuist maken in de punt van de aanval.

Paar kansen

Creëerde Onder 19 dan zelf ook niets? Niet heel veel, althans qua goed uitgespeelde aanvallen. Twee schoten van rechtsbuiten Zera Hulswit en rechtsback Louise van Oosten in de eerste helft waren kansrijk, maar gingen alledrie naast. Na rust kreeg Danique Noordman op de rand van het strafschopgebied de bal iets te veel achter haar, om goed uit te kunnen halen en kopte Maxime Snellenberg in de handen van de keeper na een goede voorzet van Ana Nassette.

De ploeg zat op slot en liep zichzelf toen het op jacht ging naar de 1-1 in alle haast voorbij. Toch was Koeleman in de slotfase twee keer nog dicht bij de gelijkmaker. Eerst met het hoofd en in blessuretijd stond ze op de juiste plaats toen de bal laag in de zestien werd gebracht. Van dichtbij schoot de verdediger van PSV helaas voor Onder 19 op de Oostenrijkse goalie.     

"Jammer, die hadden er wel in gemogen", vond Kwakkenbos. "Overall bracht Oostenrijk meer duelkracht en power dan wij. Ze legden hun hele ziel en zaligheid in de wedstrijd. Het leek wel alsof wij bij vlagen verstijfde. Waarom tegen zo'n ploeg? Goede vraag. Daar zullen we over na moeten denken en het dinsdag tegen Schotland beter doen. We krijgen er nog een finale bij." 

Louise van Oosten in duel met Ines Sarac, maker van de winnende treffer.

Dinsdag in Assen

Nederland - Schotland wordt dinsdag gespeeld op Sportpark Marsdijk in Assen. De aanvang is om 19.00 uur en de toegang gratis. Bij winst eindigde Onder 19 als tweede in groep 1 van League A. Bij verlies kan de ploeg in theorie nog degraderen naar League B. 

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstelling en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Oostenrijk.

Nederland - Oekraïne 4-1 Nederland - Oekraïne 4-1 Verslag van de eerste kwalificatiewedstrijd afgelopen woensdag in Assen.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen