Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 wint ook tweede duel, maar baalt van weinige goals

Francis Grondhuis
KNVB Media
5 oktober 2019, 19:30

Chasity Grant en Lobke Loonen vieren Oranjes tweede treffer tegen Oekraïne. - Foto: KNVB Media

Een 4-1 overwinning boeken in de EK-kwalificatie en toch zeer ontevreden van het veld stappen. Het overkwam het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar zaterdag in Alphen aan den Rijn, waar Oekraïne de tegenstander was maar de Oranjetalenten voornamelijk tegen zichzelf aan het voetballen waren. "Er moeten nu echt meiden gaan opstaan,"

"Of ik baal? Ja, nogal", reageerde Jill Baijings bij het terugblikken op de tweede wedstrijd van de eerste EK-kwalificatieronde van Vrouwen onder 19. Nadat Oranje woensdag het minitoernooi opende met een fikse uithaal tegen Montenegro (9-0), was de ploeg van plan die scoringsdrift door te zetten tegen Oekraïne. Dat lukte echter van geen kanten.

"Misschien waren we wel te veel met het doelsaldo bezig", opperde Baijings die in beide duels in het basisteam stond. "We waren zo slordig, ook in de eindpass. Natuurlijk wisten we dat het lastig werd, omdat ze een muur zouden optrekken, maar we hadden meer snelheid en combinaties op de mat moeten leggen. Aannemen en direct spelen. We hadden veel te veel handelingen nodig."

Jill Baijings in duel met Liudmyla Kunina.

Te laag tempo

Waar blijven de goals? Dat was ruim een half uur de voornaamste vraag op Sportpark Zeegersloot, de thuishaven van ARC. Vanaf de rechterflank had Chasity Grant al een paar dozijn voorzetten afgeleverd, centrale verdediger Marit Auée kopte een corner op de lat en vanuit de tweede lijn werd met regelmaat het doel onder vuur genomen. Maar doelpunten? Die bleven uit. "Het tempo was te laag en de nauwkeurigheid ontbrak", concludeerde coach Jessica Torny. "Maar desondanks creëerden we zeker acht kansen die er gewoon in hadden gemoeten."

Net op het moment dat een plukje ongeduldige toeschouwers wat onrustig op zijn stoeltjes begon te schuiven, tikte Grant in de 33e minuut van dichtbij een corner van Ella Peddemors binnen. Daarmee leek de ban gebroken, want nog geen twee minuten later verdubbelde Lobke Loonen met een echte spitsengoal de score. Op een lage voorzet Grant snelde Loonen naar de eerste paal en werkte de bal met een subtiele voetbeweging binnen: 2-0.

Het basisteam van Onder 19 voor het duel met Oekraïne.

'No-go area'

Van Oekraïne hoefde de neutrale toeschouwer in die eerste helft niets te verwachten. Slechts een aantal details viel op bij de blauwe formatie. Diverse speelsters droegen, ondanks het aangename herfstzonnetje in Alpen aan den Rijn, winterdikke handschoenen, de enige die de bal een beetje goed kon raken stond tussen de palen en het gebied voorbij de middenlijn leek wel verboden terrein, alsof het de no-go area rond Tsjernobyl betrof.

Groot was de verbazing dan ook toen middenvelder Nadiia Veherych zes minuten na rust met lange passen het middenveld overstak, iedereen in een Oranjeshirt haar hielen liet zien en pardoes de bal achter de verbouwereerde keeper Claire Dinkla schoof. Oekraïne vierde de aansluitingstreffer alsof zojuist de Europese titel was veroverd, maar op de bank van Oranje baalde men stevig. Onder 19 leek op slot te zitten en voetbalde meer en meer tegen zichzelf.

Goal en assist voor invaller Naomi Hilhorst.

Energieke impuls

Torny greep vrijwel onmiddellijk in met een trio wissels: Ilham Abali, Naomi Hilhorst en Nikita Tromp voor respectievelijk Danique van Ginkel, Jonna van der Velde en Chasity Grant. Wijzigingen die een creatieve, opportunistische én energieke impuls aan de ploeg moesten geven.

Dat lukte deels. Een kwartier voor tijd raakte een vlammend schot van Tromp de paal, ramde de Oekraïnse keeper met spectaculaire snoekduik een nieuwe poging van diezelfde Tromp uit haar doel en kreeg ook Hilhorst een beste kans. Dat alles binnen twee minuten, maar voor de rake pegels moesten de toeschouwers tot de slotfase wachten.

Na goed doorzetten op de linkerflank door Baijings, zorgde Hilhorst bij de tweede paal voor de 3-1, gevolgd door een rake volley in blessuretijd van Peddemors. Dat die slotfase toch nog twee extra goals opleverde, was een van de weinige lichtpuntjes van de middag.

"Er moeten nu echt meiden gaan opstaan", aldus coach Jessica Torny.

'Werk aan de winkel'

"Natuurlijk is dit een lastige wedstrijd, tegen een ploeg die een muur optrekt, maar was zo gezapig. Op dat vlak is er voor ons echt werk aan de winkel", aldus Torny. "Iedereen in deze selectie heeft kwaliteit, maar vandaag stonden er elf individuen op het veld. Het is kwalijk dat er niemand opstond om de boel weer bij elkaar te brengen én het vuur aan te maken. Er moeten nu echt meiden gaan opstaan."

Te beginnen met komende dinsdag. Dan volgt in 's-Gravenzande de derde en afsluitende wedstrijd van deze eerste EK-kwalificatieronde, met Ierland als opponent. "Sowieso de beste tegenstander van de poule", weet Jill Baijings. "En ik denk dat ze ook wel willen voetballen, dus hopelijk kunnen we een mooie uitslag neerzetten." 

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalficatieduel Nederland - Oekraïne (4-1).

Verslag Nederland-Montengro 9-0 Verslag Nederland-Montengro 9-0 Monsterzege Vrouwen onder 19; zes goals Tromp

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen