Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Monsterzege Vrouwen onder 19; zes goals Tromp

Francis Grondhuis
KNVB Media
2 oktober 2019, 21:30

Een stevig begin voor Vrouwen onder 19 in de EK-kwalificatie. - Foto: KNVB Media

Zes keer scoren...krijg je dan twee wedstrijdballen mee naar huis? Het was een vraag voor Nikita Tromp, de spits van het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar. Met zes treffers had zij woensdagavond een groot scorend aandeel in 9-0 overwinning op Montenegro.

Een vrolijke opening van de eerste EK-kwalificatieronde voor Onder 19. Qua wedstrijd een niemandalletje, maar na negentig eenzijdige minuten op Sportpark Juliana in 's-Gravenzande koesterden de Oranjetalenten simpelweg de drie punten én een fijn doelsaldo om de andere pouletegenstanders Oekraïne en Ierland tegemoet te treden. Landen van beduidend beter niveau dan Montenegro.

Het was prijsschieten voor Nikita Tromp tegen Montenegro.

Half dozijn goals

Onder 19 trof de rood-gele Balkanploeg voor het eerst in de historie. Nooit eerder speelden beide landen tegen elkaar in deze leeftijdscategorie, dus de ontmoeting in het Westland ging de boeken in als 'primeur'. Dat gold niet voor het half dozijn goals van Tromp. De doelgerichte aanvaller, die dit seizoen voor PEC Zwolle in de Eredivisie uitkomt, legde er vorig jaar ook al eens zes in het mandje in een EK-kwalificatieduel. Destijds nog in het shirt van Onder 17, met Georgië als opponent.

Toevalligerwijs is Georgië voor Onder 19 het mikpunt van dit interlandseizoen. Daar wordt in juli 2020 de EK-eindronde gehouden. Om daar te komen dient Oranje twee kwalificatierondes zien te overleven. Stap één was het duel met Montenegro dat zich op de koude herfstavond in het Westland drie dingen had voorgenomen: bus parkeren, alle ballen wegtrappen en meteen vanaf de aftrap zo veel mogelijk tijd stelen. Niet één keer kwam de ploeg tot een serieuze doelpoging.

Ilham Abali, niet de grootste van Onder 19, wint het kopduel van Jovana Miladinović.

Hoog tempo houden

Voor Onder 19 was er zogezegd 'geen bal aan'. Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen was gewoonweg schrikbarend groot. Onder 19 had de opdracht meegekregen om het tempo hoog te houden en zorgvuldig het spel te blijven maken, ondanks dat er geen enkele druk op de bal was. "In de eerste helft deden we dat niet goed, na rust al stukken beter", zag coach Jessica Torny. "Maar het is gewoon heel erg lastig om tegen dit soort ploegen te spelen."

Ook landen als Montenegro moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Internationaal levert dat soms best discussies op. Hebben dit soort wedstrijden nog zin? Zou het beter zijn om meer voorronden te spelen? Aan de andere kant wil UEFA 'kleinere' landen ook eerlijke kansen bieden en aldaar het vrouwenvoetbal stimuleren. Torny: "Dit soort landen moet ons als voorbeeld zien, conclusies trekken over het niveau en stappen vooruit zetten. Ook zij moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen."

Onder 19 speelt de eerste EK-kwalificatie bij FC 's-Gravenzande en ARC.

Goalgetter Tromp

Nederland mag zich in deze leeftijdscategorie, na de EK-titel in 2014, al vijf jaar Europese top noemen. En heeft na Vivianne Miedema, Fenna Kalma en Joëlle Smits wéér een spits in huis die het net makkelijk vindt. Ook al was het 'slechts' tegen Montenegro, de 17-jarige Nikita Tromp deed met zes doelpunten wel meteen wat er van haar gevraagd werd: scoren! "Een echte goalgetter die negen van de tien keer op de goede positie staat. Dat doet ze hartstikke goed, echt een kwaliteit", zegt Torny over de fysiek sterke spits. "Ik hoop dat ze dat straks in de Eliteronde en op het EK, als we ons plaatsen, ook laat zien."

Oekraïne schatten we iets beter in dan Montenegro. Misschien wordt het voor ons dan voetballend ook iets makkelijker.

Maar eerst deze eerste kwalificatieronde naar behoren doorkomen. Zaterdag wacht in Alphen aan de Rijn, op het veld van ARC, de tweede afspraak. Met ditmaal Oekraïne als tegenstander. Torny: "Die ploeg schatten we iets beter in dan Montenegro. Misschien wordt het voor ons dan voetballend ook iets makkelijker. In ieder geval moeten we ervoor zorgen opnieuw hoge cijfers op het bord te zetten, zodat we straks bij de loting voor de Eliteronde bij de beste zeven landen, in pot A, zitten."

De eerste stap daarvoor is gezet, met de stevige negenklapper tegen Montenegro. Toch? "Ach, op het oog is dit een goede uitslag, al kun je het nooit goed doen. Want eigenlijk hadden we er nog negen meer kunnen maken." 

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland - Montenegro (9-0).

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen