Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Joëlle Smits breekt alle records met Vrouwen onder 19

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 april 2019, 22:15

Joëlle Smits is met 34 interlands recordinternational van Vrouwen onder 19. - Foto: KNVB Media

Driedubbel feest voor Joëlle Smits. Ze was al topscorer aller tijden van het Nederlands elftal onder 19 jaar. Na het gewonnen EK-kwalificatieduel met IJsland (2-1) mag ze zich ook recordinternational van de oudste KNVB-jeugdploeg noemen. Uitgerekend in de wedstrijd waarin Vrouwen onder 19 zich voor het Europees kampioenschap in Schotland plaatste.

"Oh echt? Daar was ik helemaal niet mee bezig", reageert de spits als ze in het feestgedruis van de viering van de kwalificatie verneemt dat ze Merel van Dongen en Siri Worm is gepasseerd op de eeuwige ranglijst van internationals van Onder 19. Smits heeft zojuist haar 34e interland gespeeld, meer dan wie ook in de historie van Vrouwen onder 19. En in die 34 interlands scoorde ze liefst 31 keer. Indrukwekkende cijfers voor de 19-jarige aanvaller uit Den Bosch.

'Horen bij de top'

Ze vindt het veel bijzonderder dat ze in juli wederom op het EK acte de présence mag geven. "Een eindronde blijft gewoon speciaal. Dat is niet iedereen gegeven. Dit bewijst weer dat wij voortaan ook met de jeugdteams bij de top horen", aldus een moegestreden Smits, napuffend op het hoofdveld van UDI'19. "Het was zwaar tegen IJsland. Heel fysiek allemaal. Voor mij voorin was het vooral een kwestie van de bal proberen vast te houden. Als team hebben we echt gestreden. Top!"

Twee jaar geleden was Smits, destijds net 17 jaar, al van de partij op een EK onder 19. Vorig jaar speelde ze met Onder 20 het WK in Frankrijk. En deze zomer trekt ze naar Schotland. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. "We zijn dit seizoen als ploeg steeds meer naar elkaar gegroeid. In het veld wil iedereen de strijd aangaan. Voor elkaar knokken. Daarnaast kunnen we ook gewoon goed voetballen, dus wie weet waar dat op het EK toe leidt."

Marisa Olislagers (8) viert de 1-0 van Kirsten van de Westeringh tegen IJsland.

Extra ervaring

In ieder geval kan de ploeg buigen op behoorlijk wat ervaring. Van de selectie die deze week alle drie wedstrijden in de Eliteronde in Groesbeek en Uden winnend afsloot, waren zeven speelsters ook vorig jaar al op het EK onder 19 van de partij. Nadat het grootste deel van de beoogde ploeg doorschoof om het WK onder 20 te spelen, kregen de relatieve jonkies Romy Speelman, Aukje van Seijst, Daphne van Domselaar, Lynn Wilms, Kerstin Casparij, Janou Levels en Marisa Olislagers de kans met Onder 19 in Zwitserland. Daar werd de halve finale net niet gehaald, na verrassende zeges op Italië en Duitsland.

We kunnen vechten en aardig positiespel spelen. Met die combinatie kun je iedereen verslaan.

Olislagers fungeerde deze week tijdens de kwalificatie als aanvoerder en ging in het afsluitende duel met IJsland (2-1) voorop in de strijd. "We wisten dat we met z'n allen moesten vechten. En dat kunnen we ook. Misschien viel het voetballend wat tegen, maar we waren alleen maar bezig met duels winnen. Keihard vechten, want als je een beetje wilde voetballen, dan kreeg je meteen een schop. We hebben het echt als team over de streep getrokken", blikte de middenvelder van ADO Den Haag terug.

Het maakte Olislagers, tegen IJsland een van de aanjagers van het elftal, extra trots. "Juist het feit dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen. We zijn een onwijs hecht team dat al vanaf Onder 17 veelal in dezelfde samenstelling speelt. Wat dat op het EK kan opleveren? We kunnen vechten en aardig positiespel spelen; met die combinatie kun je iedereen verslaan."

Lees ook Lees ook Knokkend Vrouwen onder 19 opnieuw naar EK.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen