Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Knokkend Vrouwen onder 19 opnieuw naar EK

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 april 2019, 21:00

Aanvallers Joëlle Smits en Kerstin Casparij knokken om de bal. - Foto: KNVB Media

Het was op het tandvlees, maar het lukte. Opnieuw gaat Vrouwen onder 19 komende zomer strijden om de Europese titel. Dankzij een zwaarbevochten 2-1 zege op IJsland schaarde de ploeg zich onder de acht beste landen van het continent. Daarmee is Onder 19 inmiddels een vaste waarde in de top-8 van Europa.

Dit was een echte finale. En precies zo moet je finales ook spelen.

Voor het vierde jaar op rij is het Nederlands elftal onder 19 jaar van de partij op de Europese eindronde. Nadat de generatie van onder anderen Vivianne Miedema en Jill Roord in 2014 in Noorwegen de allereerste internationale hoofdprijs in de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal veroverde, ging het in het jaar daarna in de kwalificatie even mis. Sindsdien miste Onder 19 onder leiding van KNVB-coach Jessica Torny geen eindronde meer.

In Uden, waar gastheer UDI'19 volgende maand het honderdjarig bestaan viert, hadden de Oranjetalenten na twee overwinningen op Bulgarije (6-0) en Rusland (1-0) in het afsluitende duel met IJsland aan een punt genoeg om de kwalificatiegroep te winnen. Desondanks maakten ze vooraf kenbaar dat ze vol gas zouden geven. Onder het motto: we kunnen niet anders. Aanvallen zit nu eenmaal in het dna van het Nederlands voetbal.

Het basisteam van Onder 19 voor het duel met IJsland.

Benauwde beginfase

Maar ook al waren de intenties goed, meteen in de beginfase deelde IJsland al twee flinke speldenprikken uit. Al in de 1e minuut maaide een IJslandse aanvaller in kansrijke positie finaal over de bal, waarna keeper Daphne van Domselaar zich vijf minuten later maximaal moest strekken om een lob over de lat te kunnen tikken.

Pas in de 20e minuut liet Onder 19 voor het eerst een redelijk vlot lopende aanval over de mat rollen. Met maximaal resultaat, nadat op de linkerflank de vrij staande Kirsten van de Westeringh werd gevonden. En of het nu een verdwaalde voorzet of een bewuste actie was, haar inzet vloog over de IJslandse goalie en belandde tegen de touwen: 1-0.

Een treffer die letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen, maar wel voor een enorme ontlading aan Oranjezijde leidde. De ploeg besefte dat het nauwelijks recht op de voorsprong had. Het middenveld zocht driftig naar controle, maar vond die niet omdat het fel op de huid werd gezeten. In balbezit was Nederland vooral slordig en onnauwkeurig.

Lynn Wilms (2) en Kirsten van de Westeringh (11) vieren de 1-0.

Wakker geschud

In de tweede helft maakten de Oranjetalenten een valse start toen linksback Gunnlaugsdottir na een afgeslagen corner op avontuur ging en Romée Leuchter in de achtervolging aan de noodrem trok. De toegekende penalty werd door Johannsdottir feilloos benut. Een tegenvaller, maar Onder 19 werd wel wakker geschud en gooide er nog een extra portie inzet tegenaan. Knokken en overleven, werd het devies voor het restant van de wedstrijd.

Een mentaal gevecht dat door de Oranjetalenten met verve werd gewonnen. Sterker, naarmate de tijd verstreek gingen ze steeds beter voetballen. Ook in het laatste spannende kwartier bleven ze eenvoudig overeind door met druk vooruit te blijven spelen. De beloning volgde drie minuten voor tijd toen invaller Jill Baijings de bal kreeg aangespeeld, even wachtte en om zich heen keek, om vervolgens van afstand hard raak te schieten: 2-1.

Jessica Torny loodste Onder 19 dinsdag in Uden voor het vierde jaar op rij naar het Europees kampioenschap.

Beloning voor Baijings 

Op het EK ligt alles open. Ook wij maken kans op de titel.

"Dit was een echte finale", reageerde een dolgelukkige coach Jessica Torny na afloop. "En precies zo moet je finales ook spelen. Door te knokken. Het is mooi dat we deze wedstrijd dan winnend afsluiten. We kregen wel een waarschuwing in de beginfase, maar daar werd ik niet nerveus van. Verdedigend was het goed, alleen moesten we wel kansen gaan creëren. Extra mooi dat Jill Baijings de winnende scoorde na al haar pech vorig jaar", doelde Torny op de kruisbandblessure die de middenvelder vorig jaar het EK onder 17 kostte.

Voor Onder 19 wacht nu de voorbereiding op de eindronde in Schotland in juli. Dat toernooi vormt de afsluiting van een formidabel seizoen waarin de ploeg tot dusver twaalf van de dertien gespeelde interlands won en eenmaal gelijk speelde. Torny: "Op het EK ligt alles open, wat mij betreft. Ook wij maken daar kans, maar laten we eerst de loting afwachten. Eerder dit jaar in La Manga hebben we bijna alle landen wel gezien of er zelf tegen gespeeld. We zullen zien. In ieder geval gaan we gewoon lekker door met deze groep."

EK in Schotland

Het EK vindt van 16 tot en met 28 juli in Schotland plaats. Het gastland is automatisch van de partij. Naast Nederland kwalificeerden deze week ook Duitsland, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, België en Engeland zich voor de eindronde. Volgende week, dinsdag 16 april, volgt de loting in Glasgow. Het EK is tevens het kwalificatiemoment voor het wereldkampioenschap onder 20 jaar.

Reacties Reacties Joëlle Smits breekt alle records met Vrouwen onder 19.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en IJsland (2-1).

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen