Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van de Westeringh: 'Heb er alle vertrouwen in dat we EK halen'

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 april 2019, 21:15

Kirsten van de Westeringh zorgde zaterdag tegen Rusland voor de winnende treffer. - Foto: KNVB Media

Spanje, Engeland en Noorwegen werden dit seizoen al verslagen, maar de belangrijkste wedstriijd voor het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar wacht dinsdag in Uden. Nederland of IJsland: wie pakt het EK-ticket? "Ik heb er alle vertrouwen in dat wij ons voor het Europees kampioenschap plaatsen", zegt Kirsten van de Westeringh.

Een heel goede voorzet van Romee Leuchter. Ik hoefde er alleen maar tegenaan te lopen.

Aan flair en zelfvertrouwen geen gebrek bij 17-jarige linkerspits van Vrouwen onder 19. Ook al heeft ze zonet een stroperige wedstrijd tegen Rusland achter de rug. Oranje opent sterk en scoort al na krap twee minuten via Van de Westeringh, maar zakt daarna ver weg. De zege komt echter niet meer in gevaar en dus mag het talent uit Zeewolde zich na afloop de matchwinner noemen.

"Een prima uitgespeelde aanval met een heel goede voorzet van Romee Leuchter. Ik hoefde er alleen maar tegenaan te lopen", beschrijft de veelzijdige aanvaller van Ajax haar winnende treffer in het tweede duel van de Eliteronde, het beslissende EK-kwalificatietoernooi. Het leek de opmaat tot een doelpuntrijke middag in Brabant, maar het bleef uiteindelijk bij die ene rake bal van Van de Westeringh.

Geen antwoord

En dat viel ook haar tegen. "Het was heel statisch. Geen loopacties, geen energie. Het leek wel of we vermoeid waren. Dat was niet het geval, hoor, maar we kregen er maar geen druk op." Op de vraag van coach Jessica Torny wat er aan de hand was, had de ploeg in de rust geen antwoord. Het enige wat ze konden doen was zorgen dat in ieder geval de duels werden gewonnen.

In het vervolg kwam Onder 19 niet meer in de problemen, ook niet in de slotfase toen Van de Westeringh al was gewisseld voor Chasity Grant. "Maar het was nog best spannend. In het veld heb je dat niet door. Dan ben je gewoon keihard aan het knokken, maar op de bank kreeg ik het nog wel benauwd. Ze hadden nog geen kans gekregen, maar je zal zien dat er net zo'n balletje tussen valt."

Kirsten van de Westeringh is het middelpunt van een Oranjefeestje.

Beslissing tegen IJsland

Een gelijkspel is genoeg, maar wij gaan echt wel om de overwinning spelen.

Onder 19 koestert dit seizoen nog altijd een ongeslagen status. De cijfers - 11 zeges, 1 gelijkspel, doelsaldo 41-5 - zijn indrukwekkend en toplanden als Spanje, Engeland, Noorwegen en de Verenigde Staten moesten er al aan geloven. "We hebben ook echt een goed team met twintig speelsters die allemaal in de basis kunnen staan. Daarom valt zo'n wedstrijd als vandaag even tegen. Maar we moeten het ook niet overdrijven; we hebben gewoon drie punten."

En dat betekent dat de Oranjetalenten dinsdag in het afsluitende duel met IJsland, opnieuw in Uden, aan een punt genoeg hebben om deze zomer in Schotland om de EK-titel te gaan strijden. Van de Westeringh: "Het zal wel beter moeten dinsdag, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken. Een gelijkspel is genoeg, maar wij gaan echt wel om de overwinning spelen."

Lees ook Lees ook Vrouwen onder 19 vol op EK-koers na zege op Rusland.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen