Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 vol op EK-koers na zege op Rusland

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 april 2019, 18:15

De vroege goal van Kirsten van de Westeringh bezorgde Vrouwen onder 19 in Uden de zege. - Foto: KNVB Media

"Lelijke wedstrijden moet je ook winnen", luidde de even simpele als trefzekere conclusie van Jessica Torny, coach van Vrouwen onder 19. Ondanks een vliegende start boekte haar ploeg zaterdag in de EK-kwalificatie uiteindelijk een magere 1-0 zege op Rusland. Een vroege goal van matchwinner Kirsten van de Westeringh zorgde voor de belangrijke drie punten.

Het was moeizaam, beaamde iedereen na afloop, maar die tweede zege van het toernooi - na de eerdere 6-0 overwinning op Bulgarije - zorgde er wel voor dat Oranje dinsdag aan een gelijkspel tegen IJsland genoeg heeft om komende zomer de koffers voor de eindronde in Schotland te kunnen pakken. En opnieuw tot de beste acht landen van Europa te behoren.

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor het duel met Rusland.

Furieuze start

Wie zaterdagmiddag iets te laat op Sportpark Parkzicht was gearriveerd, had het nakijken. Onder 19 ging furieus van start en kon na exact 125 seconden al Van de Westeringh in de armen vallen. Bij de eerste de beste goed uitgespeelde aanval was de linkerspits er als de kippen bij om bij de tweede paal een afgemeten voorzet van Romee Leuchter binnen te tikken: 1-0.

Hoog tijd voor alle toeschouwers om er eens goed voor te gaan zitten in deze EK-kwalificatiewedstrijd. En met recht, want met nog geen tien gespeelde minuten op de klok had Lieske Carleer al koppend de lat te pakken en schoot Joëlle Smits oog in oog met de keeper net even te zacht in. Twee levensgrote mogelijkheden voor de Oranjetalenten om razendsnel te zorgen voor een heerlijk ontspannen middag in Uden.

Niet dus.

Spits Joëlle Smits kreeg haar kansen, maar scoorde niet in Uden.

Van Domselaar alert

Want toen de druk even van de ketel was, gaven de Russinnen meteen twee flinke waarschuwingen af. Inclusief sirene en zwaailicht. Gelukkig stond keeper Daphne van Domselaar beide keren stevig op haar post om het Russische geschut te elimineren. Ook de rest van de ploeg herpakte zich daarna enigszins. Het leidde nog tot goede kansen voor aanvoerster Marisa Olislagers (volley) en opnieuw Carleer (kopbal), maar aan de andere zijde ontsnapte Oranje toen Romy Speelman de bal van de lijn moest wegwerken.

Typerende momenten voor de wisselvalligheid van Onder 19 dat meer en meer tegen zichzelf aan het knokken was. "We misten creativiteit, waren te statisch en speelden te veel in één tempo. De ideeën waren er wel, maar het zag er allemaal niet al te flitsend uit. Het was gewoon matig", vond Torny. In de tweede helft veranderde daar nauwelijks iets aan. Met als enig verschil dat Nederland wel zo geconcentreerd was dat het Rusland niets meer cadeau gaf en geen enkele kans toestond.

Aanvoerster Marisa Olislagers speelde een solide wedstrijd.

Solide na rust

Zelf kreeg de thuisploeg nog wel twee goede mogelijkheden om de score te verdubbelen. Smits kwam in de 58e minuut een kleine teen tekort bij een scherpe voorzet van Leuchter, terwijl rechtsback Lynn Wilms een kwartier later een vrije trap van collega-back Janou Levels centimeters over kopte. "Jammer, want bij de spelhervattingen had er vandaag ook meer ingezeten", vond Torny.

Dinsdag tegen IJsland zal er wel iets bij moeten. Creativiteit vooral.

Ook in de slotfase kwam Onder 19 niet meer in problemen. Een deel van de blessuretijd werd in de buurt van de cornervlag vakkundig weggespeeld. Seconden stelen. Gezien de flitsende openingsfase en de dotten van gecreëerde kansen was die Spielerei onnodig geweest. "Ik was heel blij met dat vroege doelpunt van Kirsten. Daardoor zit je gewoon rustiger", aldus Torny.

"Maar los van het feit dat we niet goed hebben gespeeld, heb ik in de tweede helft ook weer niet met samengeknepen billen zitten kijken. Lelijke wedstrijden moet je ook winnen en dat hebben we gedaan. We hebben nu zes punten in deze kwalificatie en alles in eigen hand voor het duel met IJsland. Maar dinsdag zal er wel iets bij moeten. Creativiteit vooral."

Reacties Reacties Kirsten van de Westeringh: 'Heb er alle vertrouwen in dat we EK halen'

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Rusland (1-0).

Dinsdag strijden Nederland en IJsland onderling om het felbegeefde EK-ticket. Het beslissende duel wordt op Sportpark Parkzicht in Uden - het complex van UDI'19 - gespeeld en begint om 19.00 uur.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen